Current track

Title

Artist


Date științifice interesante primite de la prima misiune arabă pe Marte

#Postat de on octombrie 12, 2021

De la sosirea pe Marte în urmă cu opt luni, Misiunea Marte Emirates a început în liniște să furnizeze câteva date științifice interesante despre atmosfera marțiană și tiparele sale meteorologice. Numită „Speranță”, sonda se află pe o orbită relativ înaltă, variind în altitudine deasupra lui Marte de la 20.000 la 43.000 km. Acest punct de vedere permite navei spațiale să vadă o emisferă întreagă la un moment dat. Apoi, pentru o mare parte din acest an, sonda Hope și-a antrenat imagerul cu mai multe benzi, spectrometrul în infraroșu și spectrometrul ultraviolet pe Marte pentru a colecta date despre atmosfera planetei și condițiile meteorologice rezultate.

Proiectul a fost finanțat de Emiratele Arabe Unite, iar nava spațială a fost construită împreună cu mai multe universități din SUA, inclusiv Universitatea din Colorado Boulder. Scopul a fost de a inspira tinerii Emirati să urmeze o educație în matematică și știință și să-i antreneze pe unii dintre ei prin colaborările rezultate. Sonda a fost lansată în iulie 2020 cu o rachetă japoneză. Un obiectiv al misiunii a fost acela de a partaja datele rezultate în mod liber și, ca rezultat, misiunea a deschis recent un portal de date științifice. Oricine se poate înregistra pentru a obține acces la imagini brute și date colectate de sondă în trecut, seturi de date noi fiind lansate la fiecare trei luni, fără embargo. Misiunea, prima sondă arabă trimisă pe Marte, este planificată să funcționeze timp de cel puțin doi ani pe orbită în jurul planetei roșii.

Sonda Hope a făcut deja câteva descoperiri interesante. De exemplu, oamenii de știință se așteptau să observe o distribuție destul de uniformă a oxigenului în toată atmosfera marțiană. Deși atmosfera subțire a planetei este compusă în principal din dioxid de carbon, oxigenul molecular este un gaz de urmărire. Conform observațiilor sondei Hope privind oxigenul din atmosfera superioară, concentrațiile variază cu mai mult de 50%. Variații similare au fost observate și în monoxidul de carbon. Oamenii de știință lucrează acum pentru a înțelege aceste variații, care nu se încadrează în totalitate în modelele actuale ale atmosferei marțiene. Sonda urmărește, de asemenea, îndeaproape temperaturile de pe suprafața lui Marte, acționând ca și când ar fi primul satelit meteo pe orbită în jurul planetei roșii. Deși vor exista multe considerații care vor determina stabilirea locurilor inițiale de aterizare pentru oameni pe Marte – lipsa aflorimentelor stâncoase și a pericolelor vor fi cele mai importante dintre ele – înțelegerea condițiilor meteorologice locale va fi, de asemenea, un instrument valoros pentru planificatorii de misiuni. După succesul misiunii sale de pe Marte, Agenția Spațială din Emiratele Arabe Unite a anunțat recent că planifică o sondă încă mai ambițioasă, care va efectua un zburat al lui Venus la sfârșitul anilor 2020 și apoi va călători către centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter.

Acolo, sonda va observa până la șapte asteroizi înainte de a încerca să aterizeze pe unul dintre ei în 2033. Pentru această misiune, țara va fi din nou parteneriat cu universități din SUA pentru a ajuta la dezvoltarea navei spațiale și pentru a consolida în continuare colaborarea cu educatorii din Mijloc Est. „Obiectivul nostru este clar: accelerarea dezvoltării întreprinderilor inovatoare și bazate pe cunoaștere în Emiratele Arabe Unite”, a declarat într-un comunicat Sarah bint Yousif Al Amiri, ministrul de stat pentru științe avansate și președintele Agenției Spațiale din Emiratele Arabe Unite. „Acest lucru nu se poate face printr-o stare stabilă; acest lucru necesită salturi în imaginație, în credință și în urmărirea unor obiective care depășesc prudența sau metodica”. Sursa: arstechnica.com


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *