Current track

Title

Artist


Tableta de hidrogel poate purifica un litru de apă de râu într-o oră

#Postat de on octombrie 11, 2021

Oamenii de știință și inginerii de la Universitatea Texas din Austin au creat o tabletă de hidrogel care poate purifica rapid apa contaminată. O tabletă poate dezinfecta un litru de apă de râu și o poate face potrivită pentru băut într-o oră sau mai puțin „Hidrogelul nostru multifuncțional poate face o mare diferență în atenuarea deficitului global de apă, deoarece este ușor de utilizat, extrem de eficient și potențial scalabil până la producția de masă”, a declarat Guihua Yu, profesor asociat în cadrul Departamentului de Inginerie Mecanică Walkr School of Engineering din Cockrell. și Texas Materials Institute. Yu și echipa sa și-au publicat recent descoperirile în revista Advanced Materials .
Astăzi, principala modalitate de purificare a apei este fierberea sau pasteurizarea acesteia. Dar asta necesită energie, plus mult timp și muncă. Acest lucru nu este practic pentru oamenii din părți ale lumii fără resursele pentru aceste procese. Hidrogelurile speciale generează peroxid de hidrogen pentru a neutraliza bacteriile la o rată de eficiență mai mare de 99,999%. Peroxidul de hidrogen funcționează cu particule de cărbune activat pentru a ataca componentele celulare esențiale ale bacteriilor și a le perturba metabolismul. Procesul necesită aport de energie zero și nu creează subproduse dăunătoare. Hidrogelurile pot fi îndepărtate cu ușurință și nu lasă reziduuri. Pe lângă purificarea apei pe cont propriu, hidrogelurile ar putea îmbunătăți și un proces existent de mii de ani – distilarea solară, utilizarea luminii solare pentru a separa apa de contaminanții nocivi prin vaporizare. Sistemele solare de distilare se confruntă adesea cu probleme de bioincrustare, acumularea de microorganisme pe echipamente care provoacă defecțiuni. Hidrogelele care ucid bacteriile pot preveni acest lucru.
„Un student absolvent extrem de vigilent, Youhong Guo, a descoperit aceste hidrogeluri în mod neașteptat în timp ce făcea altceva, adică purificarea apei cu lumina soarelui”, a declarat Keith Johnston, profesor în cadrul Departamentului de Inginerie Chimică McKetta care a condus proiectul. Echipa lucrează pentru a îmbunătăți hidrogelurile prin creșterea diferitelor tipuri de agenți patogeni și viruși din apă pe care îi pot neutraliza. Și echipa este, de asemenea, în proces de comercializare a mai multor prototipuri. Creșterea hidrogelurilor ar fi simplă, spun cercetătorii. Materialele pentru realizarea lor sunt ieftine, iar procesele de sinteză sunt simple și rămân așa la scară largă. Și pot controla cu ușurință forma și dimensiunea hidrogelurilor, făcându-le flexibile pentru diferite tipuri de utilizări. Youhong Guo, student absolvent în laboratorul lui Yu, este primul autor pe hârtie. Absolvenții Christopher Dundas de la inginerie chimică și Xingyi Zhou de la inginerie mecanică au făcut, de asemenea, parte din echipă. Cercetarea a fost susținută de subvenții de la Institutul Energetic de la UT Austin și Fundația Dreyfus. Sursa: news.utexas.edu

Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *