Current track

Title

Artist


Pădurea tropicală amazoniană pierde 81.000 de hectare pe zi. În curând va fi prea târziu

#Postat de on octombrie 11, 2021

Cu puțin înainte de a împlini 44 de ani, în decembrie 1988, ”ciocanul brazilian” și activistul de mediu Chico Mendes a prezis că nu va trăi până la Crăciun. „La început”, a spus el, „am crezut că lupt pentru a salva copaci de cauciuc, apoi am crezut că lupt pentru a salva pădurea tropicală amazoniană. Acum îmi dau seama că lupt pentru umanitate. ” Mendes primise amenințări cu moartea de ani de zile. Amenințările au crescut atunci când un fermier agresiv a pretins o rezervație forestieră din apropiere, unde intenționa să ardă și să niveleze copacii pentru a crea pășuni pentru vite. Fermierul a angajat bărbați înarmați să se plimbe prin cartierul lui Mendes. Mendes s-a opus public fermierului și a continuat să pledeze pentru drepturile omului popoarelor indigene din bazinul Amazonului, spunând că Brazilia trebuie să salveze cea mai biodiversă pădure din lume. Distruge-o, a spus el, iar noi, rasa umană, vom ajunge să ne distrugem pe noi înșine.

Cu trei zile înainte de Crăciunul 1988, Mendes a fost împușcat de fiul fermierului. A uimit lumea. Consiliul Național al Cautătorilor de cauciuc, care s-a îndepărtat de asasinat, a făcut o pledoarie pentru ca Amazonul să fie păstrat „pentru întreaga națiune braziliană ca parte a identității și a stimei de sine”. Consiliul a adăugat: „Această Alianță a Popoarelor Pădurii – care reunește indieni, ciupitori de cauciuc și comunități pe malul râului – îmbrățișează toate eforturile pentru a proteja și conserva acest sistem de viață imens, dar fragil, care implică pădurile, râurile, lacurile și izvoarele noastre, sursa bogăției noastre și baza culturilor și tradițiilor noastre. ” De la asasinarea lui Mendes, aproape 1 milion de km pătrați din Amazon, o zonă aproximativ de mărimea Texasului și a New Mexico combinate, au fost distruse, în principal în Brazilia, dar și în Peru, Columbia, Venezuela, Surinam, Guyana și Guyana franceză. Aceasta echivalează cu o medie de aproximativ 81.000 hectare în fiecare zi sau 40 de terenuri de fotbal pe minut. Numai în Brazilia, unde se află cea mai mare întindere de pădure, rata pierderilor a crescut cu peste 30%. Amazonul – din punct de vedere istoric, un mare absorbant de carbon, deoarece copacii preiau dioxid de carbon și eliberează oxigen – eliberează acum mai mult carbon decât depozitează, ceea ce adaugă, mai degrabă, la reducerea crizei noastre climatice globale. Dar, de atunci, au revenit în creștere, mai ales în ultimii doi ani, de când Jair Bolsonaro a devenit președinte al Braziliei. În 2018, în timp ce Bolsonaro a făcut campanie ca un om patriotic, oamenii de știință au prezis că, odată ce Amazonul a pierdut mai mult de 25% din acoperișul copacilor, va deveni un ecosistem mai uscat, totul pentru că defrișările schimbă tiparele vremii (datorită modului în care arborii respiră) , care la rândul său reduce precipitațiile. Mai mult, pe măsură ce pădurea devine fragmentată, zonele înconjurate de pășuni vor pierde specii într-un proces pe care biogeografii îl numesc „degradarea ecosistemului”.

Pe scurt, Amazon moare. Biblioteci genetice întregi și simfonii de specii – copaci, păsări, reptile, insecte și multe altele, eoni în curs de desfășurare, reglați bine prin selecție naturală – sunt șterse pentru a face loc vacilor care aruncă metan. „Bolsonaro este un puternic susținător al agroindustriei”, a raportat Washington Post înainte de a câștiga președinția, „și este probabil să favorizeze profiturile în locul conservării. El s-a supărat din cauza presiunilor străine pentru a proteja pădurea tropicală amazoniană și a notificat grupurilor internaționale nonprofit, precum World Wildlife Fund, că nu va tolera agendele lor în Brazilia. De asemenea, a ieșit puternic împotriva pământurilor rezervate triburilor indigene. ” Scriind în Mongabay, un site științific, Thais Borges și Sue Branford au raportat în mai 2019 că un „nou manifest al opt dintre foștii miniștri ai mediului din Brazilia avertizează că politicile draconiene de mediu ale lui Bolsonaro, inclusiv slăbirea licențelor de mediu, plus măturarea ilegală amnistii de defrișare ar putea provoca mari daune economice Braziliei ”. Robert Walker, geograf cantitativ la Centrul de studii latino-americane al Universității din Florida, a spus că, dacă nu se întâmplă ceva fără precedent, el prezice că cea mai mare pădure tropicală de pe pământ va fi ștearsă până în 2064. Dacă da, va fi nevoie de oportunisti locali – înarmați cu ferăstraie cu lanț, buldozere și cântări de „pământ, pământ, pământ” – puțin mai mult de un secol pentru a distruge o pădure tropicală veche de 10 milioane de ani și compusă din aproximativ 390 miliarde de copaci. Poate că atunci, în viitorul fierbinte, brutal și nu prea îndepărtat, când istoricii relatează distrugerea propriei planete de origine a omului, uciderea Amazonului se va situa în sau aproape de vârf. Și toate motivele pentru care a trebuit să se facă – atât de presante la vremea respectivă – vor părea banale până când, dezbrăcate, rămân două cauze fundamentale: ignoranța și lăcomia.

La scurt timp după ce a fost ales papa în 2013, Jorge Mario Bergoglio din Buenos Aires și-a luat titlul papal după Sfântul Francisc de Assisi din Italia, sfântul patron al animalelor și păsărilor, care, la fel ca Chico Mendes, a murit la 44 de ani și a spus adevărul puterii. Nu este cât de mult timp avem sau bani. Este ceea ce facem cu el. „Lăsați-vă viața să fie o contra-fricțiune pentru a opri mașina”, a scris Thoreau. El a adăugat că, de fiecare dată când pășea în pădure, ieșea „mai înalt decât copacii”. Brazilia își ia numele dintr-un copac, Paubrasilia, așa dat de exploratorii portughezi care l-au apreciat pentru coloranții săi roșii. Cunoscut astăzi sub numele de Pernambuco sau lemn de brazil, este listat ca specie pe cale de dispariție și este plantat și gestionat cu grijă și recoltat selectiv de bărbați pricepuți care, cu machete atârnate de centurile lor de frânghie, se mișcă prin pădure ca apa și adesea binecuvântează fiecare copac înainte tăierea lemnului care va fi sculptat în arcuri rafinate pentru vioară, viole și violoncel. Se spune că oamenii din Brazilia, oricât de dificilă ar fi situația lor, vor zâmbi mai degrabă decât să plângă pentru că iubesc viața. De asemenea, s-a spus că viitorul Braziliei este viitorul lumii. Sursa: theguardian.com


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *