Current track

Title

Artist


Primele baterii EV fără cobalt din lume au fost lansate, în sfârșit – iată de ce este important

#Postat de on septembrie 1, 2021

Producătorul chinez de baterii EV SVOLT a dezvăluit ceea ce pretinde a fi prima baterie fără cobalt din lume. La Salonul Auto de la Chengdu, compania și-a prezentat acumulatorul inovator în interiorul unei Ora Cherry Cat de la producătorul auto chinez Great Wall Motors. Și aceasta este cu siguranță o veste bună.

De ce avem nevoie de alternative pentru cobalt?

Pe măsură ce lumea se îndreaptă spre reducerea emisiilor de carbon, cererea de transport electrificat a crescut. Majoritatea vehiculelor electrice de astăzi folosesc baterii litiu-ion, care necesită cobalt în timpul producției și funcționării lor. Acest lucru se datorează faptului că cobaltul este crucial pentru creșterea densității energetice și a duratei de viață a bateriei, deoarece menține structura ionilor de litiu stabilă. Din păcate, valoarea cobaltului vine cu un cost. Pentru început, cobaltul este o resursă finită, în timp ce cererea pentru acesta crește. Potrivit celui mai recent raport al Institutului Cobalt, cererea de cobalt în bateriile litiu-ion, utilizate în principal în electronice portabile și vehicule electrice, a crescut cu o rată anuală de 10% între 2013 și 2020.

Institutul prezice, de asemenea, o creștere a cererii de baterii de cobalt, deoarece proiecțiile sale arată că cererea pentru vehicule electrice va crește cu 30% anual până în 2025. Prin urmare, nu este nerezonabil să ne întrebăm dacă rezervele globale de cobalt vor fi suficiente pentru a ține pasul cu creșterea ritmul de producție. Mai mult, prețiosul mineral este concentrat în mare parte în Republica Democrată Congo, care reprezintă 66% din aprovizionarea globală a minelor. Din păcate, se estimează că 20% din minele din RDC folosesc în mare parte copii muncitori. În cele din urmă, oamenii de știință, după ce au evaluat ciclul de viață al traseului de extracție a cobaltului, au descoperit că utilizarea mineralului nu este 100% verde. În schimb, cercetările lor sugerează că explozia și consumul de energie electrică în exploatarea cobaltului dăunează mediului, în timp ce exploatarea cobaltului afectează și încălzirea globală, deoarece are ca rezultat emisii de dioxid de carbon și dioxid de azot.

Fără cobalt

Datorită tuturor motivelor de mai sus, mulți producători auto au încercat să reducă cobaltul pentru bateriile lor EV.

De exemplu, Tesla a anunțat în timpul Zilei Bateriei din 2020 că va produce vehicule electrice fără cobalt.

Tot anul trecut, GM și-a prezentat bateria Ultium care utilizează cu 70% mai puțin cobalt decât alte baterii actuale de pe piață.

Acum, SVOLT promite o baterie complet fără cobalt, cu o capacitate de 82,5 kWh, care poate oferi o autonomie de 600 km cu o singură încărcare și poate permite unei mașini să accelereze de la zero la 60 mph în mai puțin de cinci secunde.

Compania a declarat că se așteaptă ca produsul său durabil să fie pus în vânzare în China, dar nu a oferit niciun calendar specific cu privire la momentul în care s-ar putea întâmpla acest lucru.

Sursa: https://thenextweb.com/news/worlds-first-cobalt-free-ev-batteries-finally-launched-svolt-heres-why-it-matters


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *