Current track

Title

Artist


S-a întâmplat în 1 august 1977, 1-3
de Nicolae Uszkai, Brașov

#Postat de on august 1, 2021

S-a întâmplat în 1 august 1977, 1-3: Grevă a minerilor din Valea Jiului (circa 35.000 de participanţi), la care se revendica îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi de muncă; această grevă este considerată cea mai mare acţiune revendicativă organizată de muncitori în timpul regimului comunist din România.

Revolta minerilor din 1-3 august 1977 a avut loc în contextul unor condiţii foarte grele de muncă. Mijloacele tehnologice erau foarte precare iar accidentele de muncă erau destul de frecvente. În plus, anul 1977 a fost un an greu pentru economia României, urmările crizei energetice mondiale din 1973-74 încă erau resimţite iar cutremurul din 4 martie 1977 a îngreunat şi mai mult situaţia.

Sursa foto: https://youtu.be/KZDRxT19i7I

Cu o lună mai devreme, pe 30 iunie 1977, Ceauşescu semnase Legea nr.3 privind pensiile de asigurări sociale de stat și asistența socială, care interzicea plata simultană a salariului și pensiei de invaliditate. Mulţi mineri, aflaţi în invaliditate de gradul III, mai lucrau în subteran. Mai mult, legea schimba limita de vârstă la pensionare de la 50 la 52 de ani, plus că programul de lucru a fost prelungit de la 6 la 8 ore. Magazinele erau goale, deşi zona fusese până atunci oarecum privilegiată. România nu-şi revenea după cutremurul devastator din 4 martie, iar condiţiile de trai în Valea Jiului s-au înrăutăţit considerabil.

Nicolae Ceauşescu nu a acceptat, în acest context, reducerea planului de producţie şi a insistat ca toţi indicatorii stabiliţi anterior să fie îndepliniţi. Greva propriu-zisă a început la mina Lupeni pe 1 august 1977 şi s-a încheiat pe 3 august 1977. Minerii şi-au stabilit revendicările privind îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi de viaţă, pe care au hotărât să le prezinte la Bucureşti printr-o delegaţie.Ulterior s-a renunţat la această idee.

Articolul complet aici: https://jurnalspiritual.eu/s-a-intamplat-in-1-august-1977-1-3/


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *