Current track

Title

Artist


Astronomii promovează o dezbatere globală asupra roiurilor gigantice de sateliți

#Postat de on iulie 21, 2021

Lucrând cu Națiunile Unite, oamenii de știință speră să stabilească standarde pentru „megaconstelațiile” prin satelit și să reducă perturbarea observațiilor astronomice. Companiile aerospațiale au lansat aproximativ 2.000 de sateliți pe orbită în jurul Pământului în ultimii 2 ani, aproape dublând numărul de sateliți activi. Acest lucru a stârnit îngrijorări în rândul astronomilor și altor privitori, care își fac griji cu privire la interferența cu observațiile cerului nocturn. Acum, în ceea ce ar fi cel mai mare pas internațional de până acum pentru soluționarea acestor preocupări, diplomații de la un forum al Organizației Națiunilor Unite luna viitoare ar putea discuta dacă omenirea are dreptul la „cer întunecat și liniștit”.
Dezbaterea ar putea iniția un cadru pentru modul în care oamenii de știință și publicul ar face față inundațiilor de noi sateliți – cu mulți alții așteptați. Zeci de mii de sateliți ar putea fi adăugați pe orbita Pământului în următorii câțiva ani pentru a furniza internet în bandă largă, dacă companiile și guvernele construiesc și lansează toate rețelele sau „megaconstelațiile”. Numărul total al acestora ar putea însemna că sute sunt vizibile toată noaptea, afectând cerul ca niciodată în istoria umană. „Aceste constelații se schimbă dramatic în modul în care a fost utilizat spațiul”, spune Piero Benvenuti, astronom la Universitatea din Padova din Italia și fost secretar general al Uniunii Astronomice Internaționale (IAU). El și alți astronomi au lucrat prin IAU pentru a crește gradul de conștientizare internațională a modului în care megaconstelațiile afectează oamenii de știință și membrii publicului. Ei spun că obiectivul nu este de a pune astronomii în fața companiilor de sateliți, ci de a dezvolta o viziune a modului de utilizare echitabilă a regiunii comune a spațiului cosmic. „Consensul trebuie să vină din toate țările”, spune Connie Walker, astronom la NOIRLab, o organizație umbrelă pentru mai multe observatoare finanțate de SUA.
Între timp, astronomii lucrează la alte soluții la problema interferenței de la acești sateliți. Acestea includ dezvoltarea bazelor de date ale pozițiilor satelitului pentru a prezice când sateliții vor trece deasupra capului – astfel încât telescoapele să poată evita temporar acea parte a cerului – și software pentru a șterge traseele satelitului din imagini. Multe comunități indigene au istorii culturale adânci legate de stele, spune Aparna Venkatesan, un astronom de la Universitatea din San Francisco, California, care conduce eforturile pentru ca aceste voci să fie auzite. Apariția dungii de satelit poate dăuna acelei identități culturale. Dar timpul este strâns. SpaceX lansează loturi noi de Starlink – aproximativ 60 de sateliți pe lot, uneori de câteva ori pe lună. „Oamenii petrec ani întregi stabilind relații, dar între timp sateliții se lansează continuu”, spune Venkatesan. „Aproape că am ajuns la soluții pentru o problemă de acum trei ani.” Sursa: nature.com


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *