Current track

Title

Artist


Maria Dragomiroiu (n. 11 iulie 1955, Marcea, Vâlcea), interpretă de muzică populară

Written by on iulie 11, 2021

A absolvit Liceul Ion Luca Caragiale din București. Având o voce deosebită, cu un amplu registru vocal și fiind posesoarea unei tehnici excelente, de solistă de muzică clasică, Maria Dragomiroiu a fost comparată, mai ales la începutul carierei, doar cu Maria Tănase, doamna cântecului popular românesc. Din anul 1972 locuiește în București. În anul 2006 a absolvit Facultatea de Muzică Spiru Haret. A fost angajată ca solistă a Orchestrei Alunelul Teleorman (1983-1985) solistă a Orchestrei Vâlceanca din Râmnicu Vâlcea (1985-1989) și Ansamblul Calusul din Scornicești (1989) solistă a Orchestrei Doina Argeșului din Pitești (1990-1993).

 

Discografie

  • Floricică de pe coastă – 1983
  • Maria Dragomiroiu – 1985
  • Maria Dragomiroiu – 1987
  • Maria Dragomiroiu – 1988
  • Of, lume, cum ești făcută – 1990
  • Viața-i un noroc – 1994
  • Lume dragă – 1996
  • Omule, om bun să fii – 1997
  • Cine iubește și lasă – 1997
  • Doamne, multe trag – 1998
  • Dragoste, otravă dulce – 1999
  • Cântecul și dragostea – 2002
  • Viață, viață – 2003
  • Cântece de petrecere – Mai întoarce, Doamne, roata – 2004
  • Inimă – 2006
  • Cântece de petrecere, volumul 2, Așa trec zilele mele – 2006
  • De la suflet. Cântece de petrecere – 2009
  • Femeia este trandafir-2013 dublu album

Premii și distincții

Președintele României Ion Iliescu i-a conferit artistei Maria Dragomiroiu la 7 februarie 2004 Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”[1] Cetățean de onoare al Municipiului București din decembrie 2019.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *