Current track

Title

Artist


S-a întâmplat în 23 iunie 1897
de Nicolae Uszkai, Brașov

#Postat de on iunie 23, 2021

S-a întâmplat în 23 iunie 1897: S-a născut actorul Alexandru Giugaru (m. 1986). Unul dintre cei mai mari actori de comedie, Alexandru Giugaru s-a născut la 23 iunie 1897, la Huşi, judeţul Vaslui. A urmat cursurile Liceului Cuza Vodă din oraşul natal şi apoi în 1926 a absolvit Conservatorul de Artă Dramatică din Bucureşti.

A desfăşurat o prodigioasă activitate teatrală pe scena Teatrului Naţional Bucureşti şi a interpretat o serie de personaje comice, adesea cu o notă grotesc-caricaturală, multe dintre acestea din repertoriul caragialian. Printre piesele în care a smuls ropote de aplauze pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti s-au numărat  „O noapte furtunoasă” (1942) regia Jean Georgescu, „O scrisoare pierdută” (1953) regia Sică Alexandrescu şi Victor Iliu şi „D’ale carnavalului” (1958) regia Aurel Miheles şi Gheorghe Naghi, în care i-a avut parteneri de scenă pe Grigore Vasiliu Birlic, Ion Finteşteanu, Radu Beligan, Elvira Godeanu.

Sursa foto: https://youtu.be/J83FUZQeYcg

A desfăşurat o prodigioasă activitate teatrală pe scena Teatrului Naţional Bucureşti şi a interpretat o serie de personaje comice, adesea cu o notă grotesc-caricaturală, multe dintre acestea din repertoriul caragialian. Printre piesele în care a smuls ropote de aplauze pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti s-au numărat „O noapte furtunoasă” (1942) regia Jean Georgescu, „O scrisoare pierdută” (1953) regia Sică Alexandrescu şi Victor Iliu şi „D’ale carnavalului” (1958) regia Aurel Miheles şi Gheorghe Naghi, în care i-a avut parteneri de scenă pe Grigore Vasiliu Birlic, Ion Finteşteanu, Radu Beligan, Elvira Godeanu.
Cu „Revizorul” de Gogol a mers în turneu la Moscova, cu „Bădăranii” de Carlo Goldoni – în turneu la Veneţia. Unul din multele sale roluri memorabile a fost cel din piesa „Conu Leonida faţă cu reacţiunea”, interpretată în travesti alături de Grigore Vasiliu Birlic. S-a remarcat şi în piesa de teatru „Coana Chiriţa” de Tudor Muşatescu, în „Take, Ianke şi Cadâr” regizată de Ion Finteşteanu, „Nevestele vesele din Windsor”.

Articolul în întregime: https://jurnalspiritual.eu/s-a-intamplat-in-23-iunie-1897/

 


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *