Current track

Title

Artist


S-a întâmplat în 19 iunie 1944
de Nicolae Uszkai, Brașov

#Postat de on iunie 19, 2021

S-a întâmplat în 19 iunie 1944: Bătălia navală din Marea Filipinelor. Bătălia din Marea Filipinelor (19-20 iunie 1944) a fost o bătălie navală decisivă a celui de Al Doilea Război Mondial care a eliminat efectiv capacitatea Forțelor Navale Imperiale Japoneze să mai întreprindă în viitor acțiuni de mare anvergură cu portavioane.

Bătălia a avut loc în timpul invaziei amfibii al insulelor Mariana în timpul Războiului din Pacific. Bătălia a fost cea cea de a cincea bătălie majoră „portavion contra portavion” între forțele navale japoneze și cele americane, în care erau implicate elemente ale Marinei Militare a SUA, Flota a 5-a a SUA, precum și aeronave cu baza pe nave sau pe uscat ale Marinei Militare Imperiale Japoneze, Flotei Combinate și garnizoanele din insulele apropiate.

Bătălia a fost poreclită de americani „Marea vânătoare de curcani din Mariane”, arătând pierderile disproporționale dintre pierderile japoneze și cele americane. Forțele americane au suferit pierderi mult mai mici, un pilot de pe portavionul U.S.S. Lexington în timpul bătăliei remarcând că „Este ca pe vremuri, la vânătoare de curcani!” Rezultatul asimetric al bătăliei se atribuie în general îmbunătățirii pregătirii piloților și echipelor de pe avioanele americane, îmbunătățirea tacticilor acestora, a tehnologiei americane și proiectării aeronavelor și navelor cu care mașina de război japoneză nu putea concura.

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/B%C4%83t%C4%83lia_din_Marea_Filipinelor#/media/Fi%C8%99ier:USS_Lexington_(CV-16),_June_1944,_Philippine_Sea.jpg

Articolul complet aici: https://jurnalspiritual.eu/s-a-intamplat-in-19-iunie-1944/


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *