Current track

Title

Artist


Vaslui: Petruș Andrei, profesor, poet lansează marți, 1 iunie, cartea sa, „75 de poeme”

#Postat de on mai 29, 2021

Petruș Andrei, profesor, poet, marţi, 1 IUNIE 2021, ora 11:00 la Centrul Mihai Eminescu  va  avea  lansarea  de  carte „75 de poeme”.

Născut la 1 iunie 1946, („si am rămas copil o viaţă-ntreagă’’) , în satul Bărc, comuna Români, județul Neamț, a absolvit Colegiul Național „Petru Rareș” (1963) și Facultatea de Filologie a Universității ”Al. I. Cuza”, din Iași (1970).

Scriitor contemporan, membru al Uniunii Scriitorilor din România, a ales să lucreze și să trăiască numai la țară, la Puiești-Vaslui.

„Cărţile sale i-i propovăduiesc: binele, frumosul,adevărul, viaţa. Sonetele lui mută peisajul în mit. Poetul se aseamănă cu un mag, care cântă şi vrăjește, dar care- şi descântă ( o carte i se intitulează ”Descâtec de inimă rea” ) şi dezvrăjeşte. Petruş Andrei este unul dintre cei mai importanţi sonetiști, un poet cu o viziune modernă a lumii, un creator pentru care viața și cântecul se interferează, două sfere de lumină care se văd şi pot exista numai atunci şi atât cât sunt împreună”  (Nicolae Dabija).

„…șarmant, generos, sensibil și echilibrat, înclinat spre armonie şi frumuseţe, mișcându-se adică în albia unui neoclasicism binefăcător, deși contrariu pentru slujitorii postmodernismului; contemporanul nostru se delectează într-un spaţiu poetic tutelat de limbajul şi înclinaţiile ludice, de porniri satirico-pamfletare, ori chiar de revendicări civice. Structura sa de personalitate- manifestată plenar, credem, la catedră, l-a marcat şi ca poet, căci vedem limpede că evită accentele satirei dure, vehemenţa și caricatura”. (Grigore Codrescu)

„Despre Petruş Andrei s-a scris mult (şi bine!),  subliniindu-se mereu armonia frazării, echilibrul clasic al versului, exprimarea aforistică, frumuseţea imaginilor, calităţile ce se regăsesc în mod constant în scrisul său.” (Valeriu Stancu)

La lansarea de carte prezintă: Theodor Codreanu, Teodor Pracsiu, Lina Codreanu, Daniela Oatu.

Vă aşteptăm cu drag!

PRIMĂRIA ŞI CONSILIUL LOCAL BÂRLAD,  BIBLIOTECA MUNICIPALĂ STROE S. BELLOESCU, CENTRUL MIHAI EMINESCU.

Mai multe despre poet: https://ro.wikipedia.org/wiki/Utilizator:Petru%C8%99_Andrei


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *