Melodia curentă

Titlu

Artist


Regizorul Ion Bostan, un împătimit al filmului documentar

Scris de pe mai 29, 2021

Regizorul Ion Bostan s-a născut în 15 decembrie 1914 la Cernăuți și a murit la 29 mai 1992.
Tatăl său era medic militar, mama absolvise Facultatea de Litere. Copilăria a fost grea, ca toate copilăriile în vreme de război.
Drumurile vieții l-au adus de timpuriu la București. La 16 ani Ion Bostan scrie primele articole  în „Ziarul științelor și al călătoriilor”, cu care va colabora vreme îndelungată. La vârsta de 30 de ani a fost captivat de lumea cinematografului.
A lucrat la studioul de filme documentare „Sahia” încă de la înființare (1950), ani în care a urmat şi un curs de „specializare în regia cinematografică” la Moscova . În anul 1960 s-a casatorit  cu Elisabeta Bostan, absolventă a Colegiului Naţional ”Calistrat Hogaş” din Piatra Neamţ , absolventa a Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografie ”I.L. Caragiale” din Bucureşti, secţia regie.

Regizorul Ion Bostan și-a consacrat 43 de ani din viață cinematografiei, având în palmaresul său 124 de filme documentare.

În penultimul an al vieții Ion Bostan semnează regia mai multor pelicule documentare, denumirile cărora vorbesc de la sine despre erudiția regizorului român: „Pictorul Nicolae Grigorescu”, „Theodor Aman”, „Uciderea pruncilor”, „Cetatea Histria”, „Callatis”, „Dracula — legendă și adevăr”, „Livenii lui Enescu”, „Mărturii despre Enescu”, „Cerul străbunilor”, „Soarele azi”, „Marele Univers”, „Delta — sanctuar al naturii”.  Aproape 50 de filme a realizat Ion Bostan în Delta Dunării, unde s-a ascuns, zile la rând, săptămâni, printre tufișuri, „singur printre pelicani”, pentru a surprinde viața secretă a vietăților din zonă.

Filmografie

  • Un minut (1949)
  • Pentru industrializare, pentru socialism (1949)
  • Pagini din lupta partidului (1950)
  • Canalul Dunăre Marea Neagră, o construcție a păcii (1951)
  • Calea belșugului (1952)
  • Baia Mare (1953)
  • Centenarul Nicolae Bălcescu (1953)
  • Pentru pace și prietenie (1954)
  • Pictorul Nicolae Grigorescu (1955)
  • Ciocârlia (1955)
  • Doina Oltului (1956)
  • Dansuri românești (1956)
  • Obiceiul primei hore (1956)
  • Theodor Aman (1956)
  • Cetatea Histria (1956)
  • Uciderea pruncilor (1957)
  • Bucureștii de altădată (1958)
  • Livenii lui Enescu (1958)
  • Jad, cuarț, agată (1959)
  • Din trecutul pământului (1959)
  • Lacul cu nuferi (1959)
  • Mărturii despre Enescu (1959)
  • Adevărul despre Adam (1960)
  • Calea spre belșug și fericire (1961)
  • Printre pelicani (1962)
  • Voroneț (1962)
  • Urme pe zăpadă (1962)
  • Lacuri glaciare (1962)
  • Lumea din bezna (1963)
  • Delta necunoscută (1963)
  • Sub aripa vulturului (1963)
  • Dracul cu scripcă (1964)
  • Callatis (1964)
  • Prietenul meu, Max (1965)
  • Pârvu Mutu Zugravul (1965)
  • Marea Sarmatică – Marea Neagră (1966)
  • Oaspeți de iarnă (1967)
  • Mărășești 1917-1967 (1967)
  • Stârcul pasăre reptilă (1967)
  • Histria, Heracleea și lebedele (1968)
  • Pe urmele unui film dispărut (1968)
  • Dialog El Greco-Bach (1969)
  • Omul din Lună (1969)
  • Puii în primejdie (1969)
  • Sturionii se pescuiesc pe furtună (1969)
  • Arta epocii de piatră (1969)
  • Cerul Alunișului (1970)
  • Formarea și evoluția paleo-geografică a pământului românesc (1970)
  • Singur printre pelicani (1970)
  • Geneza unei lumi (1970)
  • Pelicanii (1971)
  • Oameni și locuri (1971)
  • Sturionii și scrumbiile migratoare (1971)
  • Păsări din cele patru puncte cardinale (1971)
  • Pești și pescari (1971)
  • Întâlnirea cu cerul (1972)
  • Și medicii au început să filmeze (1972)
  • Stelele cu coada – cometele (1972)
  • Delta Dunării (1972)
  • Pădurea scufundată (1972)
  • Și pe aici au trăit mamuții (1973)
  • Pietre din cer (1973)
  • Pescăruși cu aripi curate (1973)
  • Dracula – legendă și adevăr (1973)
  • Satul cu lebede (1974)
  • Vestigii (1974)
  • Neagoe Basarab (1974)
  • Marele zbor (1975)
  • Arhipelaguri de stele (1975)
  • Robinson de bună voie (1975)
  • Spre alte planete (1976)
  • Se întorc berzele (1976)
  • Cerul străbunilor (1976)
  • În lumea rațelor sălbatice (1977)
  • Stelele – nașterea, viața și moartea lor (1977)
  • Rinul își caută drumul spre mare (1978)
  • Sfera lui Pitagora (1978)
  • Și totuși se misca (1978)
  • Impresii din Deltă (1978)
  • La pescuit printre pelicani și nuferi (1978)
  • Luna azi (1979)
  • Marele Univers (1979)
  • Puterea instinctului (1979)
  • Petrodava (1980)
  • Pagini de tracologie (1980)
  • Și păsările se pot înțelege (1980)
  • Mesaje spre univers (1981)
  • Dinozaurii (1981)
  • Ciclul Delta Dunarii – sanctuar al naturii… Delta insolită
    • Steaua noastra, Soarele (1980)
    • Morunul urias (1981 )
    • Sulina, vechea poartă a Dunării (1981)
    • Aur, argint și istorie (1982)
    • Migrația păsărilor (1982)
    • Pescarușii lui Hitchcock (1982)
    • O îndeletnicire milenară pescuitul (1983)
    • În jungla verde de sub apă (1983)
    • Insule plutitoare (1983)
    • Pretutindeni freamăt de aripi (1983)
    • Stejari și liane (1983)
    • Se întorc pelicanii (1985)
    • Balena de piatră (Insula Popina) (1985)
    • Când înfloresc nuferii (1985)
  • Cometa Halley revine (1984)
  • Originea sistemului solar (1985)
  • Treceau în zbor cormoranii (1986)
  • Sub cupola planetariului (1986)
  • Cum s-a format universul (1986)
  • Penajul colorat – o podoabă (1987)
  • Când se adună păsările (1987)
  • Planeta Terra pe traiectoria ei galactică (1987)
  • Glasuri în desișuri (1988)
  • Acolo unde zboară uliul și șoimul (1988)
  • Grija pentru pui (1988)
  • Misterul cometelor (1988)
  • Amprentele vieții (1989)
  • În pragul cosmosului (1989)
  • Păsări ocrotite (1989)
  • Soarele azi (1989)
  • Ciclul „Splendoarea frescelor sfinte”
    • Țara de Sus 1990 – 1991
    • Voroneț 1990 – 1991
    • Humor 1990 – 1991
    • Arbore 1990 – 1991
    • Moldovița 1990 – 1991
    • Sucevița 1990 – 1991
    • La răscruce de ceruri (1992)

Premii

  • Sub aripa vulturului (Mamaia, 1964)
  • Marea Sarmatică, Marea Neagră (Teheran, 1968)
  • Histria, Heracleea si lebedele (Novi Sad, 1969)
  • Stârcul, pasăre – reptila (Rio de Janeiro, 1970)
  • Pădurea scufundată (ACIN 1972)
  • Pădurea scufundată (Teheran, 1973)
  • Pescăruși cu aripi curate (ACIN 1973)
  • Robinson de bună voie (ACIN 1975)
  • Vin berzele (ACIN 1976)
  • Premiu pentru întreaga activitate (ACIN 1979)
  • Preludiu (ACIN 1983)
  • Freamăt de aripi (ACIN 1983)
  • Când se adună păsările (ACIN 1987)
  • Penajul colorat (ACIN 1987)
  • Glasuri în desișuri (ACIN 1988).

Opiniile cititorului

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *