Current track

Title

Artist


Populația de albine este stabilă în orașele olandeze datorită strategiei de polenizare

#Postat de on aprilie 30, 2021

Hoteluri pentru albine, stații pentru albine și o autostradă pentru miere sunt unele dintre tehnicile prin care olandezii cred că și-au menținut constant populația de albine urbane în ultimii ani, după o perioadă de declin îngrijorător. Săptămâna trecută, mai mult de 11.000 de persoane din toată Olanda au participat la un exercițiu de numărare a albinelor ca parte a celei de-a patra ediții a recensământului național al albinelor. Voluntarii entuziaști, înarmați cu o listă care înfățișează cele mai comune albine în această perioadă a anului, au petrecut 30 de minute în grădinile lor înregistrându-și vizitatorii apieni. La închiderea transmiterii datelor, duminică, 18 aprilie, au fost numărate peste 200.000 de albine.

Rezultatele, cel puțin pentru albinele urbane, au fost constante. Vincent Kalkman, entomolog la Naturalis, una dintre organizațiile din spatele recensământului, a declarat: „În fiecare număr au fost înregistrate în medie 18-20 de albine și zburători. Aceste cifre au rămas constante de-a lungul anilor, indicând faptul că nu există un declin puternic în grădinile urbane”. Recensământul urmărește să colecteze date de cinci ani înainte de a trage concluzii definitive asupra tendințelor populației de albine. Albina (Apis mellifera) a fost cea mai reperată albină cu mai mult de 55.000 de observații, în timp ce albina masonă roșie (Osmia bicornis) și bondarul de pământ (Bombus terrestris) au ajuns pe locurile doi și trei, cu aproximativ 13.000 și, respectiv, 12.800 de înregistrări. „Recensământul albinelor este despre colectarea de date, dar servește și pentru a atrage atenția oamenilor asupra diferitelor tipuri de albine care își vizitează grădinile”, a spus Kalkman. Cu mai mult de un sfert dintre albinele înregistrate la recensământul din 2021,albine de miere, o specie susținută de apicultură, Kalkman este îngrijorat că ar putea concura cu albinele sălbatice pentru hrană. „Creșterea numărului de apicultori din orașe ar putea duce la o concurență sporită pentru hrana dintre albinele și albinele sălbatice”, a spus el. „Trebuie să lucrăm cu apicultorii pentru a crește sursele de hrană (flori) pentru toate albinele.”

Populația nativă de albine sălbatice din Olanda este în declin din anii 1940, o tendință care pare să provină în principal din zonele agricole ale țării. Până acum 50 de ani, aceste zone aveau o multitudine de flori sălbatice care susțineau populații de albine sănătoase. Dar presiunea asupra fermierilor pentru creșterea producției înseamnă că terenurile agricole nu mai au spațiu pentru natură. Suprafețele mari de teren agricol sunt aproape lipsite de flori sălbatice, ceea ce duce la scăderea numărului de albine, fenomen agravat în continuare de utilizarea pesticidelor dăunătoare în agricultură. „Importanța economică a zonelor agricole face dificilă schimbarea lucrurilor acolo”, a spus Kalkman. Peste jumătate din 360 de specii de albine din Olanda sunt pe cale de dispariție. Olanda este al doilea cel mai mare exportator mondial de produse agricole, după SUA. Recunoscând rolul crucial jucat de albinele sălbatice în polenizarea culturilor alimentare, în special a plantelor fructifere și legumicole, a fost anunțată în 2018 o strategie națională de polenizare pentru a crea oportunități sporite pentru „cazare și mic dejun pentru albine”. Strategia a fost semnată de 43 de parteneri guvernamentali și neguvernamentali și include 70 de inițiative menite să creeze mai multe locuri de cuibărit pentru albine și să-și consolideze aprovizionarea cu alimente, în procesul care să permită coexistența naturii și agriculturii.

Amsterdam a lucrat la diverse inițiative prietenoase cu albinele, care includ amenajarea „hotelurilor de albine” (o colecție de tulpini de plante goale sau bambus subțire care oferă cavități pentru cuiburile albinelor solitare), înlocuirea ierbii din spațiile publice cu plante native cu flori și oprirea utilizarea substanțelor chimice de eliminare a buruienilor pe terenurile publice. Florinda Nieuwenhuis, ecologist al municipalității Amsterdam, a raportat în zece ani de ”Politică asupra albinelor sălbatice din Amsterdam” că o creștere cu 45% a numărului de specii de albine solitare a fost înregistrată în oraș în 2015, comparativ cu un sondaj realizat în 2000. Utrecht a construit stații de albine – stații de autobuz cu acoperișurile acoperite de plante native – care atrag albinele și absorb particulele de praf și apa de ploaie. Din 2018, au fost instalate 316 opritoare pentru albine. Și Deborah Post a lansat Honey Highway, o întreprindere antreprenorială care colaborează cu municipalitățile pentru a planta flori sălbatice în spațiul disponibil pe laturile autostrăzilor, căilor ferate și căilor navigabile, asigurând astfel hrană și adăpost pentru albine. Având în vedere urbanizarea rapidă din Olanda, Kalkman a spus: „Guvernul olandez își propune să construiască sute de mii de case noi în următorii ani. Deci, trebuie să ne gândim la modalități prin care putem păstra natura alături de numărul tot mai mare de orașe.”

Sursa: theguardian.com


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *