Current track

Title

Artist


NASA alege SpaceX pentru a-i duce pe oameni înapoi pe Lună

#Postat de on aprilie 18, 2021

NASA a selectat SpaceX pentru a duce primii astronauți pe suprafața Lunii din 1972, a declarat agenția vineri,16 aprilie. Alegerea este o uriașă victorie pentru compania lui Elon Musk, iar contractul în valoare de 2,9 miliarde de dolari, implică prototipul navei spațiale Starship care este testat la instalația SpaceX din sudul Texasului.

„Astăzi sunt foarte încântată și suntem cu toții foarte încântați să anunțăm că am acordat contractul celor de la SpaceX pentru a continua dezvoltarea sistemului nostru integrat de aterizare umană”, a declarat Lisa Watson-Morgan, managerul programului NASA Landing System. SpaceX îl învinge astfel pe Blue Origin și contractorul de apărare Dynetics al lui Jeff Bezos, pentru a fi singurul furnizor al sistemului, surprinzător față de anii trecuți, când NASA a ales mai multe companii în cazul în care una eșuează.

Racheta Space Launch System

Analiștii din industria aerospațială au declarat că decizia subliniază că grupul de firme fondate de Musk în 2002 cu scopul colonizării Marte, este cel mai de încredere partener al sectorului privat al NASA. Anul trecut, SpaceX a devenit prima companie privată care a trimis cu succes un echipaj la Stația Spațială Internațională, restabilind capacitatea americană de a realiza acest lucru pentru prima dată de la încheierea programului Shuttle. Pentru oferta sa de aterizare pe Lună, SpaceX a prezentat nava spațială reutilizabilă Starship, care este concepută pentru a transporta echipaje mari și marfă pentru călătorii spațiale la distanțe mari și pentru a ateriza în poziție verticală atât pe Pământ, cât și pe alte corpuri cerești.

Elon Musk

În cadrul programului Artemis pentru întoarcerea oamenilor pe Lună, NASA vrea să folosească racheta Space Launch System pentru a lansa patru astronauți la bordul unei capsule a echipajului Orion, care va andoca apoi cu o stație spațială lunară numită Gateway. Starship va aștepta să primească doi membri ai echipajului pentru ultima etapă a călătoriei către suprafața Lunii. Astronauții vor petrece apoi o săptămână pe Lună înainte de a se urca pe navă pentru a se întoarce pe orbita lunară, de unde l-ar lua pe Orion înapoi pe Pământ. În mod separat, SpaceX intenționează să combine nava spațială Starship cu propria rachetă Super Heavy, pentru a face o navă combinată care va avea o înălțime de 120 de metri, cel mai puternic vehicul de lansare lansat vreodată. Omenirea a pășit ultima dată pe Lună în 1972 în timpul programului Apollo. NASA dorește să se întoarcă și să stabilească o prezență durabilă, completată cu o stație spațială lunară, pentru a testa noi tehnologii care vor deschide calea unei misiuni cu echipaj pe Marte.

În 2019, vicepreședintele de atunci, Mike Pence, a provocat NASA să transporte prima femeie și următorul bărbat pe Lună până în 2024, dar este probabil ca lucrurile să nu se deruleze atât de repede sub președintele Joe Biden. O altă schimbare sub actuala administrație este obiectivul declarat de a plasa prima persoană de culoare pe Lună în cadrul programului Artemis. Sursa: phys.org

Tagged as

Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *