Current track

Title

Artist


Știrile pozitive ale zilei, 7 aprilie 2021

#Postat de on aprilie 7, 2021

Eurostat: Germania şi Italia au fost principalii parteneri comerciali ai României în 2020

Foto: Profimedia Images

Germania şi Italia au fost în anul 2020 principalii parteneri comerciali ai României, atât în ceea ce priveşte exporturile cât şi importurile de bunuri.
Germania şi Italia au fost în anul 2020 principalii parteneri comerciali ai României, atât în ceea ce priveşte exporturile cât şi importurile de bunuri, arată datele publicate luni de Eurostat.În 2020, Germania, prima economie europeană, a fost destinaţia spre care s-au îndreptat 23% din exporturile României, urmată de Italia (11%), Franţa (7%), Ungaria (5%) şi Polonia (4%), notează Agerpres.

România a exportat anul trecut în Germania bunuri în valoare de 14,1 miliarde euro şi spre Italia bunuri în valoare de 6,6 miliarde euro.În ceea ce priveşte importurile României, în anul 2020, din nou Germania este pe primul loc cu 21%, urmată de Italia (9%), Ungaria (7%), China (6%) şi Polonia (6%). Anul trecut, România a importat din Germania bunuri în valoare de 16,7 miliarde euro şi din Italia bunuri în valoare de 7,1 miliarde euro.

2. O afacere cu nuci românești, potențată cu bani europeni. O companie privată din Alba a ajuns să exporte în 26 de țări

O afacere locală cu nuci din județul Alba s-a dezvoltat și a trecut la export, după o retehnologizare cu ajutorul fondurilor europene Foto: Guliver/GettyImages
O afacere românească cu nuci s-a dezvoltat în Alba cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile. Antreprenorii români exportă azi în 26 de țări din Europa și Asia.
„Când am decis să facem fabrica de pe platforma de la Ciugud, am căutat finanțările europene. Am găsit o măsură care ne poate finanța această fabrică, această idee, și am reușit să atragem 900.000 de euro”, explică omul de afaceri cum și-a dezvoltat compania.
„Când am vrut să facem pasul către o piață mai mare și producție, accesând banii europeni, am reușit să ajungem unde suntem astăzi. Am luat aproape 1 milion de euro, mai avem semnat încă pentru 800.000 de euro și suntem în căutare de proiecte noi și de oportunități pe care să le avem pentru a dezvolta afacerea”, adaugă antreprenorul Alexandru Chiric.

3. Elicopterul Ingenuity al NASA a supraviețuit primei nopți pe Marte, la temperaturi de -90 de grade

Elicopterul Ingenuity al NASA a supravieţuit primei nopţi pe suprafaţa planetei Marte, a anunţat luni agenţia spaţială americană pe site-ul său.emperaturile din craterul Jezero pot scădea până la minus 90 grade Celsius, ceea ce poate duce la îngheţarea şi spargerea componentelor electrice neprotejate şi la deteriorarea bateriilor de la bord, necesare pentru zbor.

Supravieţuirea elicopterului în prima noapte după ce a fost desprins de locul în care a fost ataşat de roverul Perseverance al NASA, la data de 3 aprilie, reprezintă o etapă importantă pentru vehiculul motorizat, cu o greutate de 1,8 kilograme.

În perioada următoare, Ingenuity va deveni prima aeronavă care va testa zborul motorizat controlat pe o altă planetă. ( G4Media.ro)

4. O kenyancă legitimată la Steaua București a bătut recordul mondial la semimaraton

Kenyanca Ruth Chepngetich, legitimată la clubul sportiv al Armatei, Steaua București, a stabilit la 4 aprilie, la o cursă din Istanbul, un nou record mondial la semimaraton cu timpul de 1h:04min:02sec, transmite Alerg.ro. Ea a îmbunătățit cu nu mai puțin de 29 de secunde precedentul record, stabilit în februarie anul trecut de către etiopianca Ababel Yeshaneh Brihane.

Nu mai puțin de 4.000 de persoane au luat startul la semimaratonul N Kolay Istanbul, o competiție de categorie World Athletics Elite Label, care s-a desfășurat pe 4 aprilie în capitala Turciei.A fost o vreme destul de închisă, cu un traseu umezit de ploaie, dar cursa a fost extrem de rapidă: primele trei clasate au coborât sub un timp de 65 de minute, ceea ce reprezintă o premieră pentru un semimaraton feminin.

Sursa: alerg.ro

5. Expoziţie de creaţii textile ale studenţilor de la Universitatea Naţională de Arte – de marţi, la Muzeul Antipa

Expoziţia temporară „Imaginează-ţi! Creaţii textile inspirate din natură” poate fi vizitată, începând de marţi, la Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, potrivit Agerpres.Expoziţia reuneşte o serie de instalaţii artistice textile şi ansambluri decorative pentru interior, imprimate/ţesute realizate în tehnici tradiţionale/neconvenţionale specifice mediului textil, destinate spaţiilor private sau publice, potrivit unui comunicat al muzeului, postat pe Facebook.
„Fiecare obiect artistic reprezintă într-o formă explicită sau simbolică apartenenţa la elemente ale universului organic sau anorganic. Vizitatorul va fi surprins şi în egală măsură cucerit de spectacularul motivelor reprezentate cu multă răbdare şi ingeniozitate, de energia cromatică a acestora, de valoarea tactilă a texturilor care compun suprafeţele, precum şi de asemănarea cu elementele naturale. Astfel, spaţiul muzeului va fi animat de dialogul dintre formele naturale şi formele artistice textile reprezentând fluturi, meduze, ciuperci, structuri minerale, organisme celulare”, se precizează în comunicat.Organizată împreună cu Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, expoziţia este deschisă publicului până pe 30 mai.
Sursa: Stiripesurse:ro



6. Yahoo Answers se închide pe 4 mai, iar din 20 aprilie nu vor mai fi acceptate postări noi

Membrii platformei au până la 30 iunie să-și salveze datele de pe serverele platformei. (Profit.ro)

Conform unui anunț postat în fruntea tuturor paginilor din cadrul Yahoo Answers, serviciul de Q&A își va închide porțile pe 4 mai. Din acea dată, conținutul postat în cadrul platformei, sub formă de întrebări și răspunsuri, nu va mai putea fi accesat.

7. Google achiziționează pornirea audio 3D Dysonics  

Noua achiziție Dysonics ar putea ajuta Google să creeze Pixel Buds mai bine. | Fotografie: Google

Pornirea audio 3D Dysonics a fost achiziționată în liniște de Google, a aflat Protocolul. Unii angajați ai Dysonics s-au alăturat Google în ultimele luni, unde lucrează acum la hardware audio. De asemenea, Google a intrat în posesia proprietății intelectuale a Dysonics, inclusiv a unor brevete pentru urmărirea sunetului binaural – lucru care ar putea fi util pentru viitoarele iterații ale mugurilor Google Pixel sau a altor articole portabile audio.  Google nu a răspuns imediat la o cerere de comentariu. (Protocol)

8. Testarea ar putea fi obligatorie pentru toți turiștii care vor să se cazeze într-un hotel. Discuții la Guvern

Industria ospitalității ia în calcul testarea clienților, pentru a putea funcționa la interior cu o anumită capacitate, între 30 și 50%, începând cu 1 iunie, a declarat marți Dragoș Petrescu, secretar general al Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor, la Guvern.

Reprezentanții industriei ospitalității au discutat cu premierul Florin Cîțu modul în care și-ar putea relua activitatea, puternic afectată de restricțiile impuse din cauza epidemiei COVID-19.Petrescu a precizat că operatorii nu vor majora costurile pentru a acoperi prețul testelor, de 2-3 euro. „Cei care se vor testa rapid vor fi o minoritate”, a spus Petrescu, în condițiile în care o parte a clienților vor fi vaccinați, iar alții vor fi trecut prin boală.Angajații din industria Horeca vor avea prioritate la vaccinare, în condițiile în care reprezentanții industriei au constituit un grup de lucru cu comitetul de vaccinare.  (Aleph News )

9. Cele patru scenarii care ți-ar putea permite accesul la evenimente.

Ai putea merge la spectacole, dacă îndeplinești o cerință dintr-o listă de patru posibile. Propunerea vine de la ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

„Sunt patru scenarii care ți-ar putea permite accesul la evenimente. Fie ar trebui să prezinți documentul de vaccinare la intrare, fie să arăți dovada unui test negativ efectuat cu maximum 48 de ore înainte. De asemenea, ministrul spune și că poți prezenta la intrare un document medical care să arate că ești imunizat. Al patrulea scenariu prevede posibilitatea
testării rapide înainte de eveniment. Îți spun că vei putea apela la această ultimă variantă doar dacă nu le poți îndeplini pe celelalte 3”, a transmis Alexandru Orian, corespondent Aleph News Entertainment.

10. Viitorul democrației: Apple vrea ca oamenii să voteze de pe telefon

CEO-ul Apple, Tim Cook, a sugerat acest concept, de vot prin intermediul telefoanelor, mai precis al iPhone-urilor într-un interviu acordat pentru The New York Times.

„Visez la asta. Ne verificăm contul bancar de pe telefon. Avem informații despre starea de sănătate pe telefon. Avem mai multe informații despre noi în telefon decât în toată casa. Deci de ce nu?”, a spus Tim Cook când a fost întrebat de către moderator dacă tehnologia ar putea fi rezolvarea problemelor electorale moderne, precum frauda.

Tim Cook a susținut că implementarea tehnologiei moderne, în special al iPhone-urilor, în sistemul electoral este posibilă. Mai mult de atât, ar îmbunătăți prezența la vot și participarea la viața politică a cetățeanului de rând.

11. Rihanna a participat la protestele din SUA împotriva abuzurilor față de minoritățile asiatice

În Statele Unite ale Americii, oamenii au ieșit să protesteze ca răspuns la atacurile împotriva grupurilor minoritare asiatice.Surpriza oamenilor a fost când Rihanna și-a făcut apariția pe străzile din New York. Artista a mers la protest împreună cu asistenta ei. A dansat și a strigat împreună cu ceilalți protestatari în timp ce flutura un banner cu Stop Asian Hate.Rihanna s-a camuflat cu șapcă, ochelari și mască. Unul dintre protestatari a crezut că este la camera ascunsă atunci când a cerut contul de Instagram al unei tinere și l-a primit chiar pe cel al Rihannei.

12. Veste bună pentru microbiști: Partidele din cadrul EURO 2020 de la București se vor juca cu spectatori în tribune

Meciurile organizate pe teritoriul României în cadrul Turneului Final al Campionatului European de Fotbal EURO 2020 se vor defășura cu spectatori în tribune, a anunțat marți, Ministerul Tineretului și Sportului, cu ocazia Zilei Internaționale a Sportului pentru Dezvoltare și Pace.Prin aprobarea Memorandumul prezentat de Ministerul Tineretului și Sportului în cadrul ultimei ședințe de guvern, Guvernul României s-a angajat să adopte legislația necesară, astfel încât meciurile din cadrul Turneului Final al Campionatului European de Fotbal Euro 2020 organizate în 2021 pe teritoriul României să se poată desfășura cu prezența în tribune a unui număr maxim de 13.000 de spectatori, reprezentând 25% din capacitatea tribunelor Arenei Naționale, se precizează într-un comunicat al MTS.

13. Boris Johnson anunță un plan de relaxare a restricțiilor dure din Anglia. Restaurantele și pub-urile care au terase în aer liber vor fi redeschise

remierul Marii Britanii, Boris Johnson, a anunţat, luni seară, un plan de relaxare a restricţiilor antiepidemice în Anglia, începând din 12 aprilie, precizând că probabil se va reveni la o stare asemănătoare cu normalitatea în iunie.

Pub-urile şi restaurantele care au terase în aer liber vor fi redeschise pe 12 aprilie, la fel şi magazinele nonesenţiale, sălile de sport, frizeriile şi saloanele de coafură, informează BBC şi Sky News.Însă Boris Johnson a lansat un apel la prudenţă. „Nu trebuie să fim neglijenţi. Putem vedea situaţiile grave din alte ţări şi ştim ce se întâmplă în aceste situaţii”, a afirmat premierul britanic.

14. Restaurantele s-ar putea deschide în interior de la 1 iunie! Au loc discuții între reprezentanții HoReCa și premier.

HoReCa ia în calcul testarea clienților, pentru a putea funcționa la interior cu o capacitate cuprinsă între 30% și 50% încpând cu 1 iunie.Reprezentanții ospitalității au discutat cu premierul Florin Cîţu și au stabilit modul în care şi-ar putea relua activitatea. Această industrie a fost grav afectată de pandemie, majoritatea restaurantelor rămânând doar cu o parte din anagajați.

Testele rapide vor fi plătite de conducerea restaurantului

Dragoş Petrescu, secretar general al Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România a spus că prețul testelor va fi suportat de operatorii economici, costul unui test fiind de 3 euro. Oamenii care s-au vaccinat anti-covid sau cei care au fost infectați recent, atunci ei nu vor mai fi testați.De asemnea, prețurile nu vor crește, iar această cheltuială în plus va fi suportată de hotele sau restaurante, în funcție de caz.


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *