Current track

Title

Artist


Știrile pozitive ale zilei, 22 februarie 2021

#Postat de on februarie 22, 2021

1. Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a anunţat că ministerul pe care îl conduce vizează alocarea unui miliard de euro din bani europeni, pentru realizarea de împăduriri. El consideră că România a avut „o performanţă absolut catastrofală în ultimii 15 ani” în ceea ce priveşte împăduririle şi susţine că e nevoie de schimbare legislativă în acest domeniu, întrucât cadrul legislativ este unul „foarte prost” . (News.ro)

2. Lander-ul InSight de pe Marte al agenției spațiale americane se pregătește de hibernare, întrucât se află într-o zonă a planetei unde vine iarna, iar panourile solare sunt deja acoperite parțial cu nisip și limitează generarea de energie electrică. Prin urmare, inginerii NASA au decis să conserve energia și să limiteze temporar utilizarea instrumentelor. Misiunea InSight a fost extinsă recent cu încă doi ani, în care lander-ul va colecta date despre cutremure și alte fenomene care au loc la suprafața planetei Marte. (Mars InSight Mission)

3. În 2020, în România, au fost depuse 6.138 de cereri de azil, în creștere cu 137% față de anul 2019, depășind, totodată, cel mai mare număr de solicitări de protecție internațională adresate statului român – 4.820 de cereri de azil depuse în anul 2017. Cele mai multe cereri au fost înregistrate în Timișoara, București și Maramureș, iar cei mai mulți solicitanți de azil sunt din Afganistan, Siria și Irak, arată datele Inspectoratului General pentru Imigrări. (Link)

4. Fostul președinte american Donald Trump va vorbi, săptămâna viitoare, la o conferință, în Florida. Va fi prima să apariție publică după ce a părăsit Casa Albă. (Axios)

5. Capitalizarea PayPal pe bursă a depășit-o pe cea a Mastercard, după ce acțiunile procesatorului deținut de eBay au crescut cu 23% de la începutul anului. PayPal valorează acum $339 miliarde, în timp ce Mastercard este evaluată, tot de bursă, la $332 miliarde. (Barrons)

6. Doi înalți ierarhi din Biserica Ortodoxă se contrazic pe tema botezului, după moartea bebelușului din Suceava, iar la viitoarea ședință a Sfântului Sinod – organul suprem al BOR – va fi discutată posibila schimbare a ritualului. Startul dezbaterii în sânul bisericii, care a urmat-o pe cea din societate, a fost dat de Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului, care în 5 februarie a trimis o circulară preoţilor din judeţ în care le cere să se evite total scufundarea cu capul în apă a bebelușilor. Apelul lui Calinic la reconciliere cu cererile unei părți a publicului au fost respinse categoric de Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului, cunoscut pentru opiniile radicale și pentru desele încălcări ale regulilor privitoare la purtarea măștii și la distanțarea fizică. Teodosie a refuzat orice modificare a ritualului botezului, spunând într-un interviu pentru Radio Dobrogea că ”nu ne intimidăm”. (G4Media)

7. NASA are o nouă metodă pentru a descoperi viața extraterestră: caută urme de poluare pe alte planete

Viața extraterestră ar putea fi detectată prin măsurarea poluării atmosferice pe alte planete. Foto:: NASA

Viața extraterestră ar putea fi detectată prin măsurarea poluării atmosferice pe alte planete, arată un nou studiu al NASA, citat de The Independent.

8. Nuclearelectrica, despre avantajele reactoarelor mici modulare (SMR) americane, pe care ar vrea să le pună în România.
Misiunea spaţială pe Marte este despre viitor în aceeaşi măsură în care este despre trecut. Reactoarele modulare mici (SMR) nu sunt o noutate. Proiectate şi testate în anii ‘50 în Statele Unite ale Americii, SMR-urile sunt utilizate de mai mult de 60 de ani pe submarine, nave comerciale, spărgătoare de gheaţă, dar şi în cercetare şi producerea de izotopi în scop medical. Scopul iniţial a fost necesitatea de a asigura energie în zone îndepărtate, de a dezvolta reactoare care să fie integral portabile şi mobile, transportabile în camioane.

9. O „super plantă” care captează poluarea este ideală pentru drumurile aglomerate, spun oamenii de știință.
Un metru de gard viu de cotoneaster e capabil să absoarbă echivalentul polurii emise de un autovehicol pe 500 de mile.

Cotoneasterul este un arbust cu frunze mici din familia trandafirilor, cultivat ca plantă de acoperire sau pentru boabele sale roșii aprinse care rămân adesea pe plantă pe tot parcursul iernii.

10. SUA au revenit oficial la Acordul de la Paris Acordul climatic își propune să mențină încălzirea globală la un nivel din ce în ce mai ambițios cu 1,5C peste nivelurile preindustriale, prin reducerea emisiilor globale de gaze cu efect de seră și prevenirea defalcării climatice catastrofale.

11. Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de peste 77,6 miliarde de lei, la 29 ianuarie 2021, în creştere cu 23% faţă de nivelul existent la 31 ianuarie 2020, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *