Current track

Title

Artist


Românii nu vor mai avea porc românesc crescut la țară, pe masa de Crăciun

#Postat de on februarie 20, 2021

Senatorul Călin Matieş, îi solicită ministrului Adrian Oros să revină asupra Ordinului nr. 24/29 ianuarie 2021 privind stabilirea dimensiunilor tipurilor de exploataţii de suine. Parlamentarul trage un semnal și spune că se va ajunge ca oamenii din mediul rural să nu mai crească porci în propriile gospodării și asta atât din cauza limitării numărului de capete la 5, ceea ce înseamnă că țăranii nu vor mai avea voie să facă reproducție, cât și din cauza faptului că fermele mari nu mai au voie să vândă purcei către populație.

Crescătorii de porci sunt cei care mi-au tras semnale de alarmă cu privire la acest Ordin 24, care prevede ca ţăranul să nu crească mai mult de 5 porci în gospodărie, nu are voie să aibă scroafă cu purcei, adică nu are voie să facă reproducţie. Fermele mari nu au voie ca să vândă către populaţie purcei şi atunci ceea ce se va întâmpla în următorii doi ani este că nu vom avea porc în gospodăriile românilor. Toate acestea ei le pun, cumva, în cârca pestei porcine africane, dar există atâtea măsuri de a preveni pesta porcină africană”, a precizat într-o conferinţă de presă, senatorul Călin Matieş, care este, totodată, şi preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor de Produse Tradiţionale.

Călin Matieş susține că regulile de biosecuritate nominalizate în ordinul MADR sunt ”imposibil de respectat” de către ţăranii care vor să crească în gospodărie mai mult de 5 porci, întrucât ”de la 6 porci în sus” trebuie să ai, printre altele, un medic angajat, să treci zilnic într -un registru date despre supravegherea sanitară a porcinelor, să ai o sală de necropsiere, un punct de pază amenajat, vestiar-filtru, birou pentru şef de fermă, farmacie etc. ”Dacă depăşeşti 5 porci trebuie să respecţi regulile de biosecuritate. Sunt reguli imposibile pentru o fermă de 6 porci”, este de părere parlamentarul.

”Porcul de Crăciun va ajunge să fie adus din Olanda sau Germania”

Acesta consideră că dacă nu se va face nimic în acest sens, românii nu vor mai avea porc românesc pe masa de Crăciun în viitorul apropiat. ”Nu e normal. S-ar putea ca în viitorul apropiat să nu mai avem porc de Crăciun sau porcul de Crăciun să fie adus din Olanda sau din Germania. O să rămânem, cumva, la mâna samsarilor. Adică, a celor care aduc din Germania sau Ungaria pe ascuns sau cu acte false”, a spus pentru agrointel.ro, Călin Matieş.

Prevederile Ordinului 24, deocamdată în stadiu de proiect

Proiectul ordinulului Nr. 24 din 29.01.2021 pentru stabilirea dimensiunilor tipurilor de exploataţii de suine pe teritoriul României prevede:

ART 1 a) Exploataţie comercială de suine-exploataţie de creștere a suinelor înregistrată în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor, indiferent de numărul de suine, care îndeplineşte prevederile normelor sanitare veterinare privind măsurile de biosecuritate şi este autorizată sanitarveterinar

Art. 2. Responsabilitatea trecerii dintr-un tip de exploataţie în altul, aşa cum sunt prevăzute la
art.1, intră în obligaţia crescătorilor de suine

Regulile sunt însă mult prea stricte, spun oamenii, într-un material realizat de ProTV.

Ionel Tanase, crescător de porci: „Nimeni nu poate să obţină autorizaţie în comună, în sat aici, trebuie respectate anumite distanţe şi mai multe chestii. Plus de asta, angajarea unui medic veterinar, farmacie, filtru, vestiare, ceea ce este imposibil.”

Ionuţ Iancu: „E făcută special pentru cei care importă carne de porc şi pentru marii fermieri din Europa, Danemarca, Germania, Olanda care sunt tari cu tradiţie în creşterea porcului şi cu ferme foarte mari.”

Ca să respectăm regulile, avem nevoie de investiţii uriaşe, spune şi administratorul acestei ferme din Prahova. În plus, afacerea nu este chiar aşa de bănoasă.

Viorel Ţintea, administrator Ferma de porci Băicoi: „Ferma e împrejmuită cu gard. Nu intra câine, pisică, nu intra nimeni. În zona de producţie se intră printr-un filtru sanitar. Preţul la abatoare este foarte, foarte mic, nu se acoperă nici cheltuieli nici aşa.”




Tagged as

Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *