Current track

Title

Artist


Știrile pozitive ale dimineții, 10 februarie 2021

#Postat de on februarie 10, 2021

1. Un român conduce cea mai valoroasă echipă de medici cercetători în domeniul terapiei celulare din Santa Monica (SUA)

Remus Vezan este din Alba Iulia, a urmat studii medicale la Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj Napoca ”Iuliu Hațieganu” și un doctorat în Elveția.
Povestea lor este una a succesului profesional și financiar pe tărâm american, însă Remus preferă să vorbească despre muncă, despre cercetare și despre importanța studiilor și a seriozității.

 2. O aeronavă a companiei KLM a operat primul zbor cu kerosen sintetic, produs cu dioxid de carbon, apă şi surse de energie regenerabile

Dezvoltarea şi implementarea alternativelor sintetice şi a biocombustibilului sunt văzute ca esenţiale pentru eforturile pe termen lung pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în aviaţie.Avionul KLM a folosit un mix obişnuit de combustibil cu 500 de litri kerosen sintetic produs de Royal Dutch Shell cu dioxid de carbon, apă şi surse de energie regenerabile, alături de combustibilul obişnuit pentru alimentarea aeronavei, se arată în comunicat.„O industrie aviatică mai sustenabilă reprezintă o provocare crucială pentru toţi. Astăzi, cu acest zbor, pentru prima dată în lume, intrăm într-un noul capitol al aviaţiei”, a afirmat ministrul olandez al Infrastructurii, Cora van Nieuwenhuizen.

3. UE avertizează Apple să acorde un tratament egal tuturor aplicaţiilor de pe platforma sa, după acuzaţii de practici anticoncurenţiale din partea Facebook

Comisarul antitrust al Uniunii Europene, Margrethe Vestager, a avertizat Apple să acorde un tratament egal tuturor aplicaţiilor de pe platforma sa, pe fondul schimbărilor legate de confidenţialitatea datelor al producătorului de iPhone-uri, care au atras acuzaţii de practici anticoncurenţiale din partea Facebook, transmite Reuters.
  ,,Poate fi o problemă de concurenţă, dacă Apple nu tratează în acelaşi mod aplicaţiile proprii”, a afirmat Vestager luni, într-un interviu.

4. Apple va permite alegerea aplicaţiei implicite pentru streaming de muzică

iOS 14.5 va include, în sfârşit, o opţiune prin care utilizatorii pot alege aplicaţia de streaming muzical pe care vor să o folosească în mod curent. În prezent, redarea melodiilor care sunt disponibile pe platformele de streaming se face, în mod implicit, cu Apple Music.

După instalarea iOS 14.5, la prima comandă vocală prin care se cere redarea unei melodii, Siri va întreba utilizatorul ce aplicaţie preferă. Apoi, îi va cere acceptul pentru a accesa informaţiile din aplicaţia respectivă, înainte de a iniţia redarea melodiei.

5. Simona Halep joacă miercuri, de la ora 10.00, în turul doi la Australian Open

Simona Halep, locul 2 WTA şi cap de serie numărul 2, va evolua miercuri, la ora 10.00, în turul doi la Australian Open, cu australianca Ajla Tomljanovic, locul 72 WTA.Meciul va avea loc pe arena Margaret Court şi va fi primul din sesiunea de seară.

6. Un tablou al pictorului austriac Egon Schiele, furat de nazişti, va fi restituit moştenitorilor proprietarului

Un tablou al pictorului austriac Egon Schiele, pierdut în timpul perioadei naziste, va fi restituit moştenitorilor fostului său proprietar evreu, ca urmare a recomandărilor făcute luni de o comisie pentru restituirea obiectelor de artă, informează DPA.

Acuarela, realizată în 1917 şi intitulată ”Crouching Female Nude”, se află în prezent depozitată la Ludwig Museum din Koln şi a aparţinut iniţial lui Heinrich Rieger, dentistul lui Schiele, care se pare că a primit lucrarea personal de la artist, potrivit agerpres.ro.

7. Vasile Bănescu, despre panourile anti-ortodoxe din mallul AFI Cotroceni: ,,Este nu doar nedrept și inept, ci și abject”

Cel mai mare mall din România, AFI Cotroceni, găzduiește câteva panouri anti-ortodoxe  în ceea ce organizatorii numesc o promovare a unui ”muzeu al kitsch-ului” .

Patriarhia Română, prin vocea lui Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al instituției, consideră că ceea ce se întâmplă în mall, ”templele consumismului”, prin batjocorirea clerului și a Sfintei Cruci nu este nimic altceva decât rezultatul înfierării publice a Bisericii Ortodoxe Române care ”a fost constant hrănită de ideologia sacrilegă a socialismului utopic, fie el marxist-leninist, fie nazist, fie, recent și consistent, neomarxist.

8. Adina Vălean, despre obligativitatea paşaportului COVID-19: „Există o majoritate în UE care este împotrivă”

Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi, a explicat la Antena3 cum vom putea călători cu un paşaport COVID-19, care sunt persoanele care ar putea să beneficieze de el şi ce se întâmplă cu persoanele care nu vor sau nu pot să se vaccineze. Vălean a spus că este o tensiune în Uniunea Europeană privind rata epidemiologică a virusului cu noile tulpini. Ea a mai precizat că există o majoritatea în Uniunea Europenă care este împotriva paşaportului de vaccinare. Ţările care au adoptat idea paşaportului sau certificatului de vaccinare, au făcut asta pentru că se pregătesc pentru următorul sezon estival.

9. Preţul petrolului şi-a revenit la nivelul de dinainte de pandemie pe fondul speranţei date de vaccinuri

Prețul petrolului și-a revenit la nivelul de dinainte de pandemie, după ce anul trecut scăzuse la un minim istoric. În timp ce cererea de petrol se menține încă redusă față de normal, creșterea prețului este alimentată de speranțele privind o recuperare economică mai rapidă decât erau estimările, pe măsură ce vaccinurile sunt lansate. Prețul petrolului este văzut adesea ca un barometru pentru activitatea economică.Prețul petrolului a ajuns acum la 60 de dolari pe baril, crescând cu peste 50% în ultimele luni. Contractele futures, care se bazează pe preţul livrărilor viitoare, au crescut cu 59% din noiembrie, relatează BBC.

  10. Florin Cîţu: „Legea bugetului este finalizată”.

Premierul Florin Cîțu a anunțat că bugetul va fi adoptat într-o săptămână de Guvern. Foto: Inquam Photos / Octav GaneaLegea bugetului este finalizată şi va fi făcută publică marţi sau miercuri dimineaţă cel târziu, a anunţat prim-ministrul Florin Cîţu. El a adăugat că ţinta de deficit rămâne asumată la „7 – 7,1%”.

11.  Institutul german Fraunhofer a creat ceea ce numește “Powerpaste”, o substanță care poate fi înmagazinată la o temperatură  de 250C și o densitate de 10 ori mai mare decât cea a unei baterii pe Litiu. Substanța poate fi ușor înmagazinată și folosită pentru alimentare, estimându-se că o benzinărie ar trebui să investească cel mult 30.000 de dolari într-un sistem scalabil de alimentare. (Hackaday)

   12. Intel a prezentat o serie de benchmark-uri prin care arată că procesoarele sale de top sunt mai rapide decât noul M1, dezvoltat de Apple. Printre altele, cei de la Intel susțin că  i7-1185G7 este peste M1, inclusiv în cazul aplicațiilor native și că oferă și o autonomie mai mare. (PC World)

13. Cele trei companii hypercloud – Amazon, Google și Microsoft – au cheltuit colectiv aproape 97 de miliarde de dolari pe CAPEX în 2020 , în creștere cu 32% față de 73,5 miliarde de dolari din 2019. Cheltuielile Amazon și Microsoft au atins din nou noile maxime (în cazul Amazon), în timp ce cheltuielile Google au scăzut pentru al doilea an consecutiv. Amazon a cheltuit mai mult pe CAPEX decât orice altă companie (nu doar companiile cloud) în 2020 [*] .

14. O simplă analiză de sânge ar putea înlocui procedurile dureroase pentru depistarea cancerului și a altor boli grave (studiu)

Noul test a fost conceput pentru a înlocui biopsiile şi alte proceduri invazive pentru depistarea cancerelor, a bolilor cardiace şi hepatice, a inflamaţiilor şi a problemelor sistemului imunitar, scrie agenția Xinhua, citată de Agerpres.Deoarece metoda detectează simultan toate genele active din celulele moarte, ea poate diagnostica o gamă largă de procese şi de boli printr-un singur test.

”Acest test de sânge de rutină poate fi efectuat frecvent, permiţând astfel medicilor să monitorizeze permanent progresia bolii”, au precizat cercetătorii.

15.Asocierea de firme românești Spedition UMB – Tehnostrade a început în forță construcția tronsonului din Autostrada Transilvania de 30 de km de la Nădășelu la Zimbor, parte din cei 42 de km pe care îi are contractați de la Nădășelu la Poarta Sălajului. Zeci de utilaje au intrat în teren și au început decopertarea și excavarea dealurilor de la nord-vest de Cluj-Napoca, după cum se poate observa dintr-o înregistrare video realizată cu drona.
În urmă cu o săptămână, pe 1 februarie, secretarul de stat pe rutier din Ministerul Transporturilor, Horațiu Cosma, făcuse o vizită pe șantier și anunța că antreprenorul e pregătit să înceapă construcția în teren. 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *