UE oferă finanțare pentru o gamă largă de proiecte și programe care acoperă domenii precum:
- dezvoltarea regională și urbană
- ocuparea forței de muncă și incluziunea socială
- agricultura și dezvoltarea rurală
- politicile în domeniul maritim și al pescuitului
- cercetarea și inovarea
- ajutorul umanitar.

România poate beneficia de 30,5 miliarde de euro de la Uniunea Europeană. Din această sumă, 13,8 miliarde sunt granturi, iar restul sunt împrumuturi. Ca să obținem banii, trebuie să facem proiecte de investiții pe care să le prezentăm Uniunii Europene până la finalul anului 2022. Florin Jianu, președintele Consiliului Național al IMM-urilor spune ca trebuie să ne bazăm pe proiectele și programele deja existente. De asemenea, Jianu a facut publice peste 20 de proiecte pe care statul se poate baza, care înseamnă atât redresare cât și relansarea economiei.
Gestionarea fondurilor
Finanțarea este gestionată în baza unor reguli stricte, pentru a garanta faptul că se aplică un control riguros asupra modului în care sunt utilizate fondurile și că banii sunt cheltuiți în mod transparent și responsabil.
Celor 27 de comisari europeni le revine responsabilitatea politică finală de a garanta că fondurile UE sunt cheltuite în mod corespunzător. Dar, întrucât cea mai mare parte a finanțării este gestionată de țările beneficiare, obligația de a efectua controale și audituri anuale le revine guvernelor naționale.