Current track

Title

Artist


(FOTO – VIDEO) Incendiu la Institutul Matei Balș: Patru pacienți au murit, trei dintre ei carbonizați. A fost declanșat planul roșu de intervenție

#Postat de on ianuarie 29, 2021

Un incendiu violent a izbucnit vineri dimineață la parterul Institutului Matei Balș din București, care tratează bolnavi cu COVID. Trei persoane au murit carbonizate, iar a patra victimă a decedat după ce manevrele de resuscitare au eșuat. Ministrul Vlad Voiculescu se află la spital, alături de Raed Arafat care a spus că nu vrea să speculeze asupra cauzelor incendiului, urmând ca ancheta să stabilească ce s-a întâmplat. Toți pacienții din pavilionul cinci au fost evacuați, fiind declanșat planul roșu de intervenție. Aceștia sunt preluați de alte unități din București. Este a doua tragedie care se produce într-un spital din România după incendiul de la secția ATI a Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț.

UPDATE: A cincea persoană a fost găsită decedată, carbonizată într-o baie. Până acum nu a fost identificată. Sursa incendiului se pare că a fost o sursă de încălzire. Fiica unei paciente de la Matei Balș spune că a dus o aerotermă cu acceptul spitalului: „Mama mi-a spus că îi e frig!”

Cronologia evenimentelor:

Ministerul Sănătăţii anunţă că trei persoane au decedat în urma incendiului izbucnit vineri dimineaţă la Institutul de boli infecţioase ”Matei Balş” din Capitală.”Din păcate, au fost găsite primele victime. Trei persoane carbonizate şi o alta aflată în resuscitare”, se arată într-o informare a MS. Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, este în drum spre spital.

VIDEO

„Din păcate trei persoane sunt decedate şi a patra sub resuscitare. Trei persoane au fost găsite în salon (n.r. – decedate). (…) După ce s-a degajat fumul au fost găsite trei peroane în salonul în care era incendiul. Restul sunt transportaţi la mai multe spitale. Sunt cu COVID. Nu au alte probleme”, a declarat secretarul de stat în MAI Raed Arafat. Întrebat dacă dintre cei transportaţi la alte spitale sunt persoane care se află în stare gravă, Arafat a răspuns: „Nu, pe probleme de arsuri nu”.

Primii 4 pacienți evacuați au ajuns la Institutul Marius Nasta, spital suport COVID.

Alți patru pacienți au ajuns la Victor Babeș. De altfel, și-au manifestat disponibilitatea de a primi pacienți spitalele Victor Babeș, Sfântul Ioan și Witing.

Managerul spitalului Marius Nasta, Beatrice Mahler, spune că spitalul poate primi 36 de pacienți. Beatrice Mahler nu a oferit detalii despre starea celor patru pacienți ajunși, relatează Mediafax.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a ajuns la Institutul „Matei Balş” din Capitală.

„Pacienţii sunt evaluaţi. Până acum au fost transferaţi la „Victor Babeş” patru pacienţi. După informaţiile mele, cu siguranţă vor fi şi alte transferuri. Pacienţii sunt evaluaţi în acest moment în camera de gardă la „Matei Balş”. Este clar că este o problemă şi vorbim despre institutul cel mai bine finanţat din această ţară. De asemenea, vorbim despre spitalul care a tratat, sunt două spitale mari în Bucureşti care au tratat, foarte mulţi pacienţi, au fost folosite la capacitate până astăzi. (…) În acest moment, nu am decât informaţiile acestea că există trei decese deja”, a afirmat ministrul, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, potrivit Agerpres.

Raed Arafat anunță că sunt patru morți: trei persoane carbonizate și o persoană rănită care nu a mai putut fi resuscitată. El a transmis condoleanțe familiilor victimelor. Incendiul a fost lichidat și nu mai avem alte persoane grav rănite, rămâne să fie investigată cauza incendiului, a mai precizat el. Arafat a mai spus că nu vrea să speculeze asupra cauzei incendiului.

Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu spune că pacienții au fost transferați la alte spitale și nu există pacienți cu arsuri, din informațiile de până acum.

Serviciul de ambulanță și spitalul Floreasca au mobilizat medicii și asistentele de acasă pentru a gestiona situația.

Streinu Cercel: Aproape toți pacienții, în proporție de 98%, din clădirea în care a avut loc incendiul erau conectați la oxigen. Toți erau cu forme de COVID medii spre severe. Erau ținuți cu mască de oxigen. Avizele sunt în ordine. Ultima linie de oxigen a fost montată în noiembrie.

Colonel ISU, coordonator al intervenției – ardea cu flacără deschisă la parter, pe o suprafață de 100-120 de metri pătrați, au fost afectate 4 saloane, cu degajări mari de fum și cu posibilitate de extindere la etajul 1 spre fațadă.

Raed Arafat: La ora 5.03 incendiul a fost anunțat prin apel la 112, la 5.13 a fost pimul echipaj sosit, iar la 5.14 a fost declanșat planul roșu. La acest moment, intervenția este finalizată, nu mai sunt persoane de evacuat.
Rămâne problema celor care vor investiga cauzele incendiului, asupra cărora nu vom specula. În afară de cei 4 decedați, nu există persoane care au suferit probleme grave din cauza incendiului. Nu mai avem pacienți cu arsuri.


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *