Current track

Title

Artist


Știrile pozitive ale zilei, 25 ianuarie 2021

#Postat de on ianuarie 25, 2021

1. Nuclearelectrica a încheiat un contract în valoare de aproape 239 milioane de lei

Nuclearelectrica a încheiat cu E.ON Energie România un contract în valoare de 238,853 milioane lei, pentru vânzarea de energie electrică angro, informează Bursa de Valori București
Perioada de livrare a energiei va fi 1-28 februarie 2021.Nuclearelectrica este deţinută de statul român în proporţie de 82,5%, restul acţiunilor fiind tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti.

2. Ministerul Finanțelor a atras 90 de milioane de lei de la bănci

Ministerul Finanțelor Publice a atras vineri, 22 ianuarie, 90 milioane de lei de la bănci. Această sumă este suplimentară celei de joi, când a împrumutat 1,547 miliarde de lei, la o dobândă de 2,38% pe an, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat benchmark, cu maturitatea reziduală la 65 de luni.
  Suma, uşor sub cea din decembrie 2020 (4,985 miliarde lei), va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.  

3. Tendinţele în tehnologie se vor accelera în cursul anului 2021 

Estimările Cisco arată că tendințele în tehnologie preconizate iniţial pentru anul 2024 vor fi accelerate mai devreme decât se credea. În același timp, în 2021, conectivitatea va deveni esenţială în societate şi în activitatea economică.

4. Virgil Musta a spus clar! Cine nu trebuie sub nicio formă să se imunizeze cu vaccinul produs de Pfizer

Medicul Virgil Musta a arătat sâmbătă că serul produs de Pfizer nu este recomandat persoanelor cu reacţie alergică severă la componentele vaccinului, în special la polietilen glicol.  ,,Contraindicaţii relative prezintă cei care au în antecedente şoc anafilactic sau reacţii alergice severe sau care la prima doză au prezentat o reacţie alergică, este recomandabil să se ia legătura cu medicul alergolog pentru a lua decizia comună” .

5. Aproape 830.000 de persoane s-au programat deja pentru vaccin / Cei mai mulți sunt adulți peste 65 de ani și angajați din domenii esențiale

Pe platforma informatică programare.vaccinare-covid.gov.ro s-au programat 829.349 persoane din etapa a II-a de vaccinare (340.885 adulți peste 65 ani, 184.916 persoane cu afecțiuni cronice și 303.548 angajați din domenii esențiale), în perioada 15 ianuarie 2021, orele 15:00 până sâmbătă, 23 ianuarie, orele 09:00, potrivit unei informări oficiale. (G4Media)

6. Starlink: megaconstelația SpaceX a sateliților de internet

Lansarea prototipurilor Starlink „Tintin”

SpaceX a lansat cu succes pe orbită 60 de sateliți pentru viitoarea constelație de sateliți Starlink, care va oferi internet de mare viteză la nivel global. Din 2018 și până în prezent, SpaceX a lansat 1015 sateliți în cadrul proiectului Starlink, dintre care 951 sunt funcționali. Compania estimează că serviciul de internet va deveni operațional la sfârșitul anului 2021 sau începutul anului 2022. De asemenea, racheta Falcon 9 utilizată în cadrul lansării a mai fost folosită anterior în alte 7 zboruri, ceea ce marchează un nou record pentru o rachetă reutilizabilă. (Space)
SpaceX rocket launches on record 8th flight carrying 60 Starlink satelli…It’s the most-flown Falcon 9 ever.

     7. NASA a abandonat eforturile de a utiliza unul dintre cele mai importante instrumente științifice ale robotului InSight aflat în prezent pe suprafața planetei Marte. Instrumentul Heat Flow and Physical Properties Package (HP3) avea rolul de a fora la 5 metri adâncime pentru a colecta probe care ar fi putut dezvălui evenimente din trecutul geologic al planetei. Instrumentul a reușit însă să foreze doar 2-3 centimetri de la aterizarea robotului în noiembrie 2018, iar inginerii NASA nu au reușit să remedieze problema în cei peste doi ani care au trecut de atunci. (SpaceNews)

8. ISpace-ul Chinei avansează cu planuri IPO, teste reutilizabile de aterizare a lansatorului

Compania privată chineză iSpace lucrează la dezvoltarea unei rachete cu o treaptă primară reutilizabilă. Obiectivul este ca racheta Hyperbola-2 să aibă o înălțime de 28 de metri și o lățime de 3.35 metri și să poată plasa pe orbită o încărcătură de 800 de kilograme. China a decis în 2014 să permită companiilor private să lanseze sateliți pe orbită, iar de atunci au apărut circa 20 de companii care au un astfel de obiect principal de activitate. (SpaceNews)
China’s iSpace advances with IPO plans, reusable launcher landing leg te…Chinese private rocket firm iSpace is planning an IPO while also making progress on technology for a reusable la…

9. Cercetătorii din Quebec spun că au găsit un medicament eficient pentru combaterea COVID-19

Medicii de la Montreal Heart Institute au anunțat că au găsit un medicament eficient împotriva Covid-19: colchicine, un antiinflamator care se ia pe cale orală. Conform rezultatelor studiului prezentat, folosirea acestui medicament a redus spitalizările cu 25%, necesitatea de a trece pacienții pe ventilatoare cu 50% și rata deceselor cu 44%. (Link

10. Spania: Şeful statului major demisionează, după ce s-a aflat că s-a vaccinat înainte să aibă dreptul

El jefe de Estado Mayor de la Defensa, Miguel Ángel Villarroya durante su intervención en el acto de imposición de la medalla ‘Balmis’ a los altos mandos militares que coordinaron las actuaciones de la Operación ‘Balmis’ de lucha contra la pandemia, en Madrid (España), a 18 de diciembre de 2020. La Operación ‘Balmis’ fue el mayor despliegue militar de España en tiempos de paz. Durante 98 días de estado de alarma, los militares realizaron casi 20.000 intervenciones para combatir el Covid-19 en un total de 2.300 localidades de todo el territorio. La misión fue bautizada con el nombre de Operación Balmis en recuerdo del médico Francisco Javier Balmis, encargado de llevar la vacuna de la viruela a América Latina bajo el reinado de Carlos IV, a principios del siglo XIX. Marta Fernández / Europa Press (Foto de ARCHIVO) 18/12/2020


Şeful statului major al armatei spaniole, generalul Miguel Angel Villarroya, şi-a prezentat sâmbătă demisia după ce a fost acuzat că s-a vaccinat împotriva Covid-19 înainte să-i vină rândul, a anunţat statul major într-un comunicat, relatează AFP și Agerpres.„În scopul de a nu afecta imaginea forţelor armate, generalul Villarroya şi-a prezentat astăzi cererea de demisie ministrului apărării”, menţionează textul citat.

   11. Ungaria a devenit prima țară a Uniunii Europene care a aprobat vaccinul rusesc COVID-19, cunoscut ca Sputnik V, a declarat șeful personalului premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas. Acesta a criticat programul de vaccinare a UE ca fiind prea lent. (FT)

 12. SUA  și Rusia ar putea salva tratatul New START, ultimul acord de control al armelor nucleare rămas între cele două țări, care va expira pe 5 februarie. Președintele Joe Biden a propus extinderea tratatului pentru cinci ani. Purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin a declarat că Rusia este deschidă ideii, dar așteaptă să vadă detaliile propunerii. (AP)

13. Guvernatorul general al Canadei, Julie Payette, și secretarul său au demisionat amândoi, după ce o firmă de consultanță independentă a descoperit că au creat un mediu de lucru toxic. Guvernatorul general este în mare parte o poziție ceremonială. (Link)

14. Africa de Sud plătește peste dublu prețul UE pentru vaccinul Oxford

Africa de Sud va trebui să cumpere doze de vaccin Covid-19 Oxford-AstraZeneca la un preț de aproape 2,5 ori mai mare decât majoritatea țărilor europene, a declarat ministerul sănătății din țară.

Pillay a declarat ziarului local Business Day că prețul mai mare se datorează faptului că alte țări au contribuit la cercetare și dezvoltare.Africa de Sud se luptă cu un al doilea val de infecții alimentat de o nouă variantă de coronavirus considerată mai infecțioasă de oamenii de știință.


15.  Google a avertizat că ar putea restricționa motorul său de căutare în Australia, dacă Parlamentul aprobă propunerea guvernului de a forța platformele digitale să plătească companiile media pentru conținutul știrilor. Parlamentarii australieni sunt așteptați să voteze legea la începutul acestui an. (Link)


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *