Current track

Title

Artist


Lingvistul, omul de televiziune, jurnalistul, criticul literar, traducătorul și politicianul George Pruteanu (n. 15 decembrie 1947 – d. 27 martie 2008)

#Postat de on decembrie 15, 2020

George Pruteanu- unul din puținii oameni care aveau grijă de limba română…  

,, Este cel mai bine cunoscut pentru emisiunea «Doar o vorbă să-ți mai spun», pentru Legea Pruteanu și pentru criticile aduse divertismentului de proastă calitate și manelelor.”

George-Mihail Pruteanu (n. 15 decembrie1947, București, România – d. 27 martie2008, București,) a fost un politician și filolog român.

Tatăl lui, Paul Pruteanu (născut Pincu Solomonovici, 1908–1966), a fost un medic și profesor universitar evreu din Bârlad, cu preocupări în organizarea sistemului sanitar și în istoria medicinei din Moldova. Mama lui, Sofia Pruteanu, a fost funcționară.George Pruteanu a studiat literatura la universitățile din Iași și București, obținând ulterior titlul de doctor în filosofie. Începând cu anul 1972 el a scris articole și eseuri pentru diverse reviste literare, ca de exemplu Convorbiri literare, Cronica, România literară, Contemporanul.
După Revoluția din anul 1989 a continuat să lucreze ca jurnalist și critic literar pentru reviste și ziare ca Expres, Evenimentul Zilei, Dilema.


Între 1995 și 1999 el a fost realizatorul unui program zilnic de televiziune de cinci minute despre folosirea corectă a limbii române, Doar o vorbă să-ți mai spun , care a fost prezentat mai întâi la Tele 7 ABC (1995), apoi la Pro TV ), iar ulterior, la TVR1(1997-2006 ) În 1996 a fost ales ca senator[10] de Constanța al Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat în Senatul României.
În legislatura 2000-2004, George Pruteanu a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu UNESCO și Regatul Belgiei. George Pruteanu a înregistrat 64 de luări de cuvânt în 50 de ședințe parlamentare.

George Pruteanu a fost membru în comisia pentru cultură, artă și mijloace de informare în masă și în comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport.

Pruteanu a introdus un proiect de lege în 1997, devenit cunoscut ca „Legea Pruteanu”, care cerea ca toate textele publice (inclusiv reclamele) în limbi străine să conțină și traducerea în română. Legea a fost promulgată de președintele Ion Iliescu și adoptată de parlament în 2004 într-o variantă modificată, care nu conține sancțiunile prevăzute în proiectul inițial (Legea 500/2004).

Pruteanu a criticat industria mediatică de divertisment din România, în special referitor la programele de calitate scăzută și la manele, pe care el le-a numit „un gunoi”.

George Pruteanu a decedat la 27 martie 2008 la București în urma unui infarct miocardic și a fost înmormântat în cimitirul Bellu.


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *