Current track

Title

Artist


Știrile zilei, 25 noiembrie 2020

#Postat de on noiembrie 25, 2020

1. 4 cărți recomandate de Bill Gates în perioada pandemiei – Cronica de carte

Într-un interviu cu Lloyd Minor, decanul Facultății de Medicină de la Universitatea Stanford, Bill Gates a recomandat patru cărți care pot fi citite în perioada pandemiei: “The New Jim Crow: Mass Incarceration in the Age of Colorblindness”, de Michelle Alexander, ”Breath from Salt”, de Bijal P. Trivedi, ”The Splendid and the Vile”, de Erik Larson și ”Ten Lessons for a Post-Pandemic World”, de Fareed Zakaria. (CNBC)

2. 25 noiembrie, Ziua internaţională de eliminarea violenţei împotriva femeilor. Violența domestică, pandemia care pândește din umbră și care se dezvoltă în mijlocul crizei COVID-19

De la izbucnirea pandemiei de COVID-19, datele și rapoartele au arătat că toate tipurile de violență împotriva femeilor și fetelor, în special violența domestică, s-au intensificat. Aceasta este pandemia care pândește din umbră și care se dezvoltă în mijlocul crizei COVID-19.Pe măsură ce cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 continuă să tensioneze serviciile de sănătate, serviciile esențiale, cum ar fi adăposturile pentru femeile care au suferit din cauza violenței domestice și liniile de asistență, sunt solicitate la capacitate maximă.

Ca și în anii anteriori, campania va dura 16 zile, până pe 10 decembrie 2020, când este celebrată Ziua Internațională a Drepturilor Omului.Violența împotriva femeilor și fetelor este una dintre cele mai răspândite, persistente și devastatoare încălcări ale drepturilor omului și care rămâne în mare parte neraportată, din cauza impunității, tăcerii, stigmatizării și rușinii.

3. Cererea Înalt Prea Sfințitului Teodosie a fost respinsă de Tribunalul Constanța. Pelerinajul este permis doar localnicilor

Tribunalul din Constanța a respins, ca neîntemeiată, cererea Înalt Prea Sfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, de suspendare parţială a hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa prin care se interzice participarea enoriașilor din alte localități, la pelerinajul de Sfântul Andrei. Decizia poate fi atacată cu recurs.

4. Sibiu: Un polițist a refuzat 500 de lei mită, pe care i-a oferit-o un șofer ca să nu rămână fără carnet

Un polițist angajat de doar un an la IPJ Sibiu a refuzat 500 de lei mită, bani care i-ar fi fost oferiți de un șofer care a fost prins depășind linia continuă. Potrivit IPJ Sibiu, polițistul rutier din Mediaș a sesizat Serviciul Judeţean Anticorupţie Sibiu.

Polițistul ar fi prins un șofer de 41 de ani care a făcut o depășire cu încălcarea marcajului longitudinal continuu și căruia urma să îi rețină permisul de conducere.

Șoferul i-a oferit inițial polițistului 350 de lei, pentru ca apoi să propună 500 lei, cu titlu de mită, în scopul de a nu i se reține permisul de conducere.

„Agentul de poliție rutieră a refuzat şi i-a adus la cunoștință că fapta săvârșită constituie infracțiunea de dare de mită, motiv pentru care, l-a condus la sediul Biroului Rutier Mediaș în vederea continuării cercetărilor”, se arată în comunicatul IPJ Sibiu.

Șoferul este acum cercetat pentru dare de mită. „Menționăm faptul că tânărul agent de poliție rutieră a fost încadrat în Ministerul Afacerilor Interne în cursul lunii noiembrie 2019”, a mai informat Poliția Sibiu.

5. Franţa va începe să relaxeze carantina pentru Covid-19 începând cu weekendul viitor, astfel încât până la Crăciun magazinele, teatrele şi cinematografele vor fi redeschise, iar oamenii vor putea să îşi petreacă sărbătorile alături de restul familiei lor, a declarat marţi preşedintele Emmanuel Macron. (News.ro)

Înt-un mesaj adresat naţiunii la televiziune, Macron a spus că perioada cea mai dificilă a celui de-al doilea val al pandemiei a fost depăşită, dar că restaurantele, cafenelele şi barurile vor rămâne închise până pe 20 ianuarie, pentru a se evita declanşarea unui al treilea val.

”Trebuie să facem tot posibilul pentru a evita un al treilea val, să facem totul pentru a evita o a treia carantină”, a spus Macron.

6. Comisia Europeană a aprobat o investiție de aproape 370 de milioane EUR din Fondul de coeziune pentru a îmbunătăți furnizarea de apă potabilă sigură și colectarea și tratarea apelor reziduale.

„Acest proiect, care completează investițiile anterioare ale UE vizând modernizarea infrastructurilor de alimentare cu apă și de evacuare a apelor reziduale din România, va asigura accesul continuu la apă potabilă sigură și va reduce poluarea râurilor și a apelor subterane, în conformitate cu obiectivele Comisiei din cadrul Pactului verde”, a spus comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira.

Prin acest proiect se vor reduce poluanții din apa potabilă și riscurile aferente pentru sănătate, se va stimula biodiversitatea și dezvoltarea activităților industriale, comerciale și recreative. Se preconizează că proiectul va crea 156 de locuri de muncă permanente și va deveni operațional începând din iulie 2023.

7. Joe Biden a numit ca șef al Homeland Security un cubanez cu mamă româncă

„Când eram copil, Statele Unite mi-au oferit mie și familiei mele un loc în care să ne refugiem. Acum a fost nominalizat la Departamentul pentru Securitate Internă și mă voi ocupa de protejarea tuturor americanilor și a celor care fug de persecuție și caută o viață mai bună pentru ei și pentru cei dragi lor”, a spus Mayorkas, pe Twitter, luni.

8. Serviciile medicale paraclinice pot fi acordate oriunde în țară, în baza biletului de trimitere, începând de la 1 decembrie.

Asigurații pot beneficia de analize de laborator și investigații medicale paraclinice pe întreg teritoriul României, de la 1 decembrie, fără a mai condiționa acordarea acestor servicii doar de către furnizorii de servicii medicale paraclinice care se află în relație contractuală cu aceeași casă de asigurări de sănătate cu care se află în contract și medicul care a emis biletul de trimitere, a decis Guvernul printr-o hotărâre aprobată luni. (Profit.ro)

9. Prima femeie la conducerea Trezoreriei SUA. Cine este Janet Yellen, preferata lui Joe Biden pentru șefia finanțelor Americii

Joe Biden, care a început să-și formeze echipa cu care va guverna America în următorii patru ani, ar urma să o nominalizeze pe Janet Yellen, fostul preşedinte al Rezervei Federale a SUA (Fed), în funcţia de secretar al Trezoreriei, transmit BBC şi Reuters, preluate de Agerpres. Dacă va fi confirmată de Senat, Janet Yellen va fi prima prima femeie din istoria SUA care va deţine această importantă funcţie. Statele Unite se confruntă cu o recesiune economică severă și o rată ridicată a șomajului, din cauza pandemiei de coronavirus.

10. Spațiul relativității strânge 500 de milioane de dolari

Relativity Space spune că runda Seria D de 500 de milioane de dolari va permite companiei să-și accelereze planurile pe termen lung dincolo de dezvoltarea rachetei sale Terran 1. Credit: relativitate

WASHINGTON – Relativity Space a lansat un vehicul de lansare mic, a ridicat o rundă de finanțare de 500 de milioane de dolari, despre care compania spune că îi va permite să-și accelereze viziunea pe termen lung a remodelării producției aerospațiale.

Relativity a anunțat pe 23 noiembrie că a strâns runda Seria D de 500 de milioane de dolari, condusă de fondul speculativ Tiger Global Management. Mai mulți investitori noi s-au alăturat rundei, inclusiv Fidelity, Baillie Gifford, ICONIQ Capital, General Catalyst, XN, Senator Investment Group și Elad Gil. La rundă au participat și investitorii existenți ai companiei, care a evaluat compania cu peste 2 miliarde de dolari.

Runda de finanțare este printre cele mai mari pentru o companie spațială, rivalizată doar de investițiile în OneWeb și SpaceX. Tim Ellis, cofondator și director executiv al Relativity, a declarat într-un interviu că runda a fost cea mai mare rundă din seria D pe care o cunoștea pentru orice companie din zona Los Angeles, indiferent de industrie.


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *