Current track

Title

Artist


Ucraina acuză Rusia de încălcarea acordului de încetare a focului în Donbas

#Postat de on noiembrie 14, 2020

La 22 iulie, la o reuniune a Grupului Trilateral de Contact (Rusia, Ucraina, OSCE) s-a ajuns la un acord privind o încetare a focului între forțele armate ucrainene și separatiști. 

Acordul a intrat în vigoare pe 27 iulie și nu a mai fost încălcat de atunci. În conflictul din raioanele de est ale Ucrainei – pe care Federația Rusă îl prezintă ca fiind unul intern, sprijinindu-i însă pe rebelii separatiști – au fost ucise cel puțin 13.000 de persoane, potrivit estimărilor Națiunilor Unite.

Rusia a respins în repetate rânduri acuzațiile de implicare directă. Biden reaprinde conflictul din estul Ucrainei. Kievul pune șaua pe separatiștii din Donețk. La câteva zile după anunțarea lui Joe Bidend drept câștigător al alegerilor din SUA, forțele armate ucrainene au reluat operațiunile de luptă în mai multe zone fierbinți din estul separatist ucrainean. Odată cu schimbarea administrației la Casa Albă, Kievul reia acțiunile periculos de provocatoare în regiunile separatiste Donetsk și Lugansk, scrie NationalInterest.
 Fostul ministru al apărării al DNR, Igor Strelkov, anticipa recent că ofensiva ucraineană va spori după victoria lui Joe Biden. Ofensivele ucrainene actuale sunt cele mai noi izbucniri ale unui fragil acord de încetare a focului negociat la sfârșitul lunii iulie. 
„Trebuie să luăm teritoriul sub control și să ne asumăm responsabilitatea în fața comunității internaționale cu privire la desfășurarea alegerilor, astfel încât totul să poată fi făcut în mod legal”, a declarat și primul președinte ucrainean, Leonid Kravchuk, care spune însă că nu se pune problema unei amnistii generale pentru separatișii acuzați de infracțiuni violente.


Exista un apetit tot mai mare al Kievului de a renegocia unele dintre prevederile Acordului de la Minsk, din 2015, un număr tot mai mare de comentatori și politicieni susținînd că acesta este imposibil de implementat în forma sa actuală.Acordul de la Minsk impune atât Ucrainei, cât și Rusiei să își retragă forțele de la granițele conflictului, astfel încât să poată fi pusă în aplicare o încetare a focului.

„ Fostul președinte al DNR, Andrei Purgin, a adăugat că, în timp ce administrația Trump a urmărit o politică de „strangulare lentă” a republicilor separatiste, abordarea lui Biden va fi „mai agresivă și mai simplă”.


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *