Current track

Title

Artist


Marele actor Vladimir Găitan a murit

#Postat de on noiembrie 10, 2020

Marele actor Vladimir Găitan a murit

Vladimir Găitan a murit astăzi la vârsta de 73 de ani. Marele actor suferea de cancer.

Vladimir Găitan s-a născut la 2 februarie 1947, la Suceava. A absolvit în 1970 Institutul de artă Teatrală și Cinematografică, secția Actorie, clasa prof. George Carabin și Elena Negreanu.
A facut carieră în special în cinematografie, jucând în aproape 50 de filme (majoritatea înainte de 1990), de la capodopere până la unele, de duzină, cu o anume tentă ideologică specifică perioadei comuniste.

Încă de la debut s-a remarcat prin rafinata fragilitate, ascunsă sub un strat de bărbăție pe care astăzi nu prea îl mai găsești. Vladimir Găitan punea în fiecare rol o lacrimă, o mângâiere aparte, o căldură, un adevăr și o candoare specială. I-ar fi plăcut să-și facă meseria într-o țară în care ideea de bătrânețe să fie respectată. Cu toate acestea, se simțea norocos și îi era recunoscător lui Dumnezeu pentru că i-a îngăduit o carieră atât de lungă și frumoasă.

Absolvent al IATC, in 1970, la clasa George Carabin si Elena Negreanu, Gaitan a debutat fulminant în film cu rolul Ripu, în „Reconstituirea” (regia Lucian Pintilie), considerată una dintre cele mai bune creații din istoria cinematografiei românești.

A debutat pe scena Teatrului de Comedie, unde a realizat roluri memorabile în piese ca ”Mutter Courage” de Bertholt Brecht (1972), ”Trei surori” de A.P. Cehov (1975), ”12 oameni furioşi” de Reginald Rose (1977), ”Cinema” de Jean Anouilh (1979), ”Pierrot” de Moliere (1980), ”Turnul de fildeş” de Viktor Rozov (1981).

Vladimir Găitan a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alţi actori, ”pentru devotamentul şi harul artistic puse în slujba teatrului romanesc, cu prilejul împlinirii unui veac şi jumătate de existenţă a Teatrului Naţional din Bucureşti”.

În 2007, la împlinirea vârstei de 60 de ani, a jucat, alături de fiica sa, Gloria, pe scena Teatrului de Comedie, în ”Soare pentru doi”, spectacolul de debut al acesteia, la acea vreme studentă în anul IV la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. Tatăl şi fiica au fost pentru prima dată împreună pe o scenă profesionistă, jucând rolurile de tată şi, respectiv, fiică în spectacolul regizat de Alice Barb, pe textul lui Pierre Sauvil. Destinul nu a fost blând cu Vladimir Găitan, căci actorul de luptă de mai bine de 30 de ani cu o boală cumplită, însă optimismul şi dragostea pentru teatru şi film l-au ajutat să meargă înainte.
Nu degeaba a jucat în “Supravieţuitorul” al lui Sergiu Nicolaescu, căci titlul filmului i se potriveşte mănuşă. În urmă cu mai bine de 30 de ani, Vladmir Găitan a fost diagnosticat cu o formă de cancer al sângelui, iar de atunci fiecare zi trăită e o luptă câştigată. Pe 2 februarie, maestrul a împlinit 71 de ani, iar pe 27 martie, a fost omagiat în cadrul Galei Gopo. Cele mai recente poze cu maestrul sunt înduioşătoare, căci se vede clar că, în ciuda faptului că boala a lăsat urme pe chipul său, actorul sfidează nemilosul cancer şi îşi vede mai departe de viaţă şi de proiecte.
Actorul Vladimir Găitan a murit marţi seară. Artistul avea 73 de ani. Vestea morţii actorului Vladimir Găitan a fost dată de actorul Vlad Rădescu, într-o postare pe Facebook. „Vladimir Găitan a trecut dincolo şi a lăsat teatrul şi filmul românesc, pe noi toţi, mult mai singuri…”

Artistul s-a stins din viață la Institutul Fundeni, acolo unde era internat. A dus o luptă înfiorătoare cu boala, timp de zeci de ani, pe care a și pierdut-o, în cele din urmă. Marele actor a trecut printr-o suferință fizică greu de imaginat. Actorul Vladimir Găitan, în vârstă de 73 de ani, a fost una dintre elitele teatrului românesc. În 2002, el a primit „Ordinul Național Serviciul Credincios, în grad de Cavaler”, pentru devotamentul și harul artistic.


Filmografie:
Ultimul corupt din România (2012) 
Moştenirea (2010) 
Poker (2010) 
Regina (2008
Supravieţuitorul (2008) 
Cu un pas înainte (2007) serial tv 
Inimă de ţigan (2007) serial tv 
Soare pentru doi (2007) 
Daria, iubirea mea (2006) 
Margo (2006) 
Femeia visurilor (2005) 
Căsătorie imposibilă (2004) 
Roberta (2000) 
Triunghiul Morţii (1999)
Omul zilei (1997)
Începutul adevărului / Oglinda (1993) 
Coroana de foc (1990) 
Mircea (1989) 
De joi până duminică (TV) / (1986) 
Noi, cei din linia întâi (1986)
Întunecare (1985) 
Racolarea (1985) 
Secretul lui Nemesis (1985) 
Der Mann mit dem Ring im Ohr (1984)
Întâlnirea (1982) 
Şantaj (1982) 
Cucerirea Angliei(1982) 
Duelul (1981)
Ultima noapte de dragoste (1980))
Mihail, cîine de circ (1979)
Nea Mărin miliardar (1979)
Pentru patrie (1978)
Accident (1977)
Zile fierbinți (1975)
Întoarcerea lui Magellan (1974)
Săgeata căpitanului Ion (1973)
Reconstituirea (1970) .


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *