Current track

Title

Artist


26 octombrie: Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

#Postat de on octombrie 26, 2020

În fiecare an, pe 26 octombrie, Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe  Sfântul Dimitrie sau Dumitru, Izvorâtorul de Mir.

Hagiografia tradițională spune că Sfântul Dumitru a fost diacon la Tessalonic, martirizat cu lancea, în timpul prigoanei anticreștine sub conducerea împăratului Dioclețian, sau poate în timpul împăratului Galerius. Acesta a trait pe vremea lui Dioclețian si Maximilian Galeriu, împărați faimoși ai Imperiului Roman. Dimitrie era fiul voievodului din cetatea Tesalonicului. Acesta a fost botezat în taină, părinții săi temându-se de ceea ce ar fi putut păți atât ei, cât si copilul în acea perioadă, în care păgânii persecutau creștinii. In momentul în care părinții acestuia s-au dus la Dumnezeu, el a ramas singur, moștenitor al averilor și al numelui.

Pe când era Sfântul Dimitrie în vârstă de 20 de ani, a murit tatăl lui, binecredinciosul voievod al Tesalonicului. Auzind împăratul Maximilian de aceasta, l-a chemat la el pe fiul voievodului, pe care văzându-l înţelept şi viteaz în războaie, l-a făcut voievod în locul tatălui său. Sfântul Dimitrie a recunoscut şi a mărturisit fără teamă credinţa lui în Hristos şi a arătat, totodată, cât de falsă şi superstiţioasă este idolatria împăratului. Acesta l-a aruncat pe Sfânt în închisoare, fiind ucis cu sulița.

Alte izvoare ne spun că Sfântul Dumitru era un nobil, ofițer, proconsul al Ahaiei. Ca urmare a faptului că l-a mărturisit pe Iisus Hristos, a fost ucis cu lancea la Tessalonic. Cruciații din Evul Mediu l-au adoptat, ca și pe Sfântul Gheorghe, drept patron al lor.

Din trupul Sfântului a început să izvorască mir tămăduitor şi binemiresmat. 

Puțin timp după moartea sa, la Salonic, o bazilică a fost ridicată pe mormântul său. Bazilica Sfântul Dumitru din Salonic a devenit mare centru de pelerinaj. După cucerirea otomană (1430), bazilica a fost transformată în moschee. A redevenit biserică după recucerirea orașului de către greci (1912), în timpul Primului Război Balcanic. Edificiul paleocreștin original există și astăzi. Este principalul sanctuar dedicat Sfântului Dumitru. Moaștele sale sunt așezate în Biserica Sfântul Dumitru din Salonic.

Conform superstițiilor, ziua de Sfântul Dimitrie reprezintă începutul iernii.

Totodată, femeile trebuie să împartă copiilor fructe uscate, covrigi, mere și nuci. În anumite zone ale țării, pentru sufletul celor morți, se împarte grâu fiert în lapte și colivă. Sfântul Dumitru este considerat şi patronul păstorilor, ziua lui fiind aceea în care, spune tradiţia, ciobanii află cum va fi iarna.

Să-l rugăm pe Marele Mucenic Dimitrie să ne fie călăuză, ajutător, model de jertfă şi rugător înaintea lui Dumnezeu pentru mântuirea sufletelor noastre. Amin.

Surse: Wikipedia, Creștin Ortodox, Calendarul Ortodox


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *