Current track

Title

Artist


Radarul Balastierelor, aproape finalizat! ADIO afaceri cu balastiere declarate iazuri de „băieții deștepți”!

#Postat de on octombrie 11, 2020

Ministerul Mediului pregătește o grea lovitură pentru „băieții deștepți” care fac exploatări ilegale de nisip și pietriș sub umbrela organizării de exploatări piscicole. Astfel, nu mai au nevoie de o grămadă de avize, de plata unei redevenţe, și nu plătesc niciun leu.

Pentru a decuraja astfel de practici, în foarte scurt timp, România va beneficia de cel mai modern sistem informatic de monitorizare a exploatării și transportului de agregate minerale. Echipa de dezvoltare a prezentat ministrului Costel Alexe, directorului general al Administrației Naționale Apele Române, Ervin Molnar, și specialiștilor din minister și ANAR, versiunea finală a sistemului informatic. Aplicația urmează să intre în faza de testare.

„Cei care exploatează ilegal balast din albiile râurilor produc pagube iremediabile atât ecosistemelor acvatice cât și lucrărilor hidrotehnice sau infrastructurii rutiere. Fiecare român va putea contribui la stoparea exploatărilor ilegale de agregate minerale. Odată cu implementarea noului sistem, oricine va putea verifica, după numărul de înmatriculare, dacă un astfel de transport deține aviz legal”, spune Costel Alexe, Ministrul Mediului.

Sunt 670 de de locaţii în care operatorii au solicitat aceste exploatări în vederea construirii de amenajări piscicole

Ministrul Mediului a constatat că se fac exploatări ilegale de nisip și pietriș sub umbrela organizării de exploatări piscicole. Așa a apărut o nouă „specie” de băieții deștepți, după cum susține ministrul. Alexe mai spune că pentru o exploatare corectă de agregate minerale e nevoie de mai multe avize şi de plata unei redevenţe.

„Dacă ar fi plătit vreun leu statului român, ar fi trebuit avizul de la Agenţia pentru Protecţia Mediului, avizul de gospodărire a apelor, să plătească redevenţe (…). Statul român a fost prejudiciat cu cel puţin câteva sute de milioane de euro în toată această perioadă, pentru că din evidenţe, la nivel naţional avem nu mai puţin de 670 de astfel de locaţii în care operatorii au solicitat aceste exploatări în vederea construirii de amenajări piscicole şi, din păcate, avem astăzi mai puţin de 10% dintre ele care să mai aibă apă, darămite să mai aibă şi peşte”, a afirmat Costel Alexe.


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *