Current track

Title

Artist


Prof. Ioan Dănilă, „Cetăţean de Onoare al Judeţului Bacău”!

#Postat de on septembrie 29, 2020

Conferenţiarul universitar dr. Ioan Dănilă a primit astăzi titlul de „Cetăţean de Onoare al Judeţului Bacău”. Titlul i-a fost conferit de Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău. Acesta l-a caracterizat pe profesorul Ioan Dănila ca „o personalitate marcantă în domeniul educaţiei şi culturii băcăuane, a cărei activitate pedagogică şi publicistică a depăşit de mult graniţele judeţului nostru. Profesorul Ioan Dănilă se impune în primul rând prin anvergura spiritului”.

În continuare, Sorin Brașoveanu l-a elogiat pe distinsul profesor băcăuan, de numele căruia se leagă, printre altele, îndârjirea de care a dat dovadă pentru salvalea Casei „Vasile Alescandri” din Bacău, un obiectiv aflat pe lista de patrimoniu care datează din secolul al XVIII-lea, devastat, incendiat şi lăsat în paragină sub privirea autorităţilor.

„Este mai mult decât onorant să fim contemporanii domniei sale, iar titlul conferit astăzi este doar un modest semn de recunoştinţă pentru toate realizările remarcabile prin care profesorul Dănilă şi-a pus amprenta asupra vieţii intelectuale băcăuane. Vă mulţumesc domnule profesor, în numele întregii comunităţi băcăuane!”, a spus Sorin Brașoveanu.

Cine este prof. Ioan Danilă

Personalitate culturală multiplă a cărui activitate s-a reflectat atât în sfera pedagogică precum și în cea gazetărească, profesorul Ioan Dănilă are o biografie profesională impresionantă.

Este autor și coautor a numeroase lucrări filologice, tratate, cursuri, manuale, lucrări publicate în volume colective. Este, de asemenea o prezență constantă la conferințe, simpozioane naționale și internaționale, proiecte de cercetare și alte activități științifice.

 Doctor în filologie, domnul Dănilă a avut o contribuție remarcantă în activitatea devenirii culturale și educaționale a județului Bacău prin propunerea ca universitatea de stat din Bacău să poarte numele lui Vasile Alecsandri. În paralel cu activitatea editorială s-a implicat, în calitate de președinte executiv al Societății Cultural-Științifice ”Vasile Alecsandri” Bacău, în organizarea a patru ediții ale Reuniunilor Culturale ”Alecsandriada” iar în anul 2018 a Bicentenarului Vasile Alecsandri.

 Profesorul Ioan Dănilă a investigat și tezaurul cultural băcăuan, asumându-și un subiect deosebit de dificil – salvarea Casei ”Vasile Alecsandri” din Bacău. A reușit, în urma unui proces îndelungat să obțină din partea Înaltei Curți de Casație și Justiție decizia de recuperare a monumentului istoric de categoria A. Prin intermediul Consiliului Județean Bacău, toate aceste eforturi s-au concretizat în 2019, prin cumpărarea de către instituție a imobilului.

 Tot domnului Ioan Dănilă i se datorează și documentarea definitivă a datei și locului de naștere a poetului Vasile Alecsandri (14 iunie 1818, Bacău), pe temeiul mitricii de naștere emise de Mitropolia Moldovei în anul 1835.


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *