Current track

Title

Artist


S-a întâmplat în 18 septembrie 1831

#Postat de on septembrie 18, 2020

1 Copie 1

S-a întâmplat în 18 septembrie 1831: A murit poetul Vasile Cârlova; deşi concentrată doar în câteva poezii, experienţa sa literară este atât de semnificativă, încât se constituie în veritabilul început al liricii române moderne.

0 72
1 74
2 78
3 67
4 70

     Vasile Cârlova (n. 4 februarie 1809, Buzău (Târgoviște după alți autori – d. Craiova) a fost un poet și ofițer român, care a scris doar cinci poezii dar a intrat în Istoria literaturii române a lui George Călinescu și a introdus în literatura română faimoasa temă a preromantismului european.

      Vasile Cârlova s-a născut la 4 februarie 1809, ca fiu al medelnicerului Ioniță Cârlova, fost ispravnic de Buzău, descendent al unei familii de boiernași (Cârlomanii/Cârlovanii) având între înaintași pe Luca, episcop de Buzău (trimis în misiuni diplomatice de Mihai Viteazul), mai apoi mitropolit al Ungrovalahiei. După mamă, se trăgea din familia Lăcustenilor din Locusteni – Dolj.

       După moartea timpurie a părinților, este crescut de o soră a mamei, căsătorită cu stolnicul Nicolae Hiotu, la Craiova. Are ca tovarăș de învățătură pe viitorul poet Grigore Alexandrescu; a învățat limba greacă și limba franceză. După încercări de versificare în grecește, la stăruința lui Ion Voinescu II va scrie poezii în limba română.

       În1827 a debutat cu o traducere după Hero și Leandru a lui Musaios și a poemului Zaïre a lui Voltaire. A scris „Păstorul întristat”, poezie publicată la 8 mai 1830 în Curierul Românesc, condus de I. Heliade Rădulescu. Poezia a fost pusă pe muzică, la 8 mai 1850, de Anton Pann.

     În 1828 scrie „Ruinurile Târgoviștei”, tipărită la 20 martie 1830, în aceeași gazetă, cu o prezentare a lui Heliade Rădulescu, care îi menea un strălucit viitor literar: „geniul său cel poetic făgăduiește mult pentru limba românească, cea atât de frumoasă subt pana lui”. În 1828 scrie poezia „Rugăciune”, publicată postum (1839) de Heliade.

      La 30 mai 1830, revista ieșeană Albina Românească reproduce poezia „Ruinurile Târgoviștei”. Scrie poezia „Înserarea”, publicată în Curierul Românesc, la 29 iunie. La 6 iulie 1830 este al treizeci și treilea dintre voluntarii angajați în miliția națională, unde va servi cu gradul de sublocotenent.

      În 1831scrie „Marșul românilor” sau „Odă oștirei române cu ocazia înălțării steagului național”, versuri ce au circulat tipărite pe foi volante (cenzura a făcut să nu poată fi tipărite decât postum, în 1839, în Curierul Românesc).

     La 18 septembrie 1831,Vasile Cârlova moare la Craiova, în urma unei boli infecțioase. A fost îngropat în curtea bisericii Madona Dudu.

Surse:

http://www.autorii.com/scriitori/vasile-carlova/index.php

https://jurnaluldedrajna.ro/vasile-carlova-primul-poet-modern-roman/

https://www.tititudorancea.com/z/biografie_vasile_carlova.htm

https://www.independentaromana.ro/vasile-carlova-4-februarie-1809-18-septembrie-1831-o-stea-care-rasare-chiar-intr-al-sau-apus/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

The post S-a întâmplat în 18 septembrie 1831 appeared first on Jurnal Spiritual.


S-a întâmplat în 18 septembrie 1831 was first posted on septembrie 18, 2020 at 2:45 am.
©2020 „Jurnal Spiritual„. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.com