Current track

Title

Artist


PORTRET de artist: Daria Ioana Simon – Punct, linie și culoare la Casa Memorială ”Nicu Enea” (Foto)

#Postat de on septembrie 10, 2020

Casa Memorială ”Nicu Enea”, secția artă din cadrul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău continuă proiectul ”Prietenii pictorului ”Nicu Enea” cu expoziția Dariei Ioana Simon. Un număr de 25 de lucrări îi oglindesc cu generozitate multitudinea sentimentelor și luminozitatea cromatică. Expoziția poate fi vizitată începând de astăzi, 10 septembrie, timp de o lună, respectând restricțiile impuse din cauza epidemiei de Covid-19.


Daria Ioana Simon este elevă a Colegiului National „Gherghe Vrânceanu”, clasa a IX, o promisiune care deja a început să se facă cunoscută cu participări la expozițiile de grup și concursuri adunând în palmares câteva premii. Lucrările sale pot sta în orice expoziție fără ca acestea să poată fi identificate ca fiind realizate de o tânără elevă.
Tehnica desenului prin care sa evidențiat în reprezentarea ideilor este punctul și linia de dimensiuni variabile în lungime, grosime și direcții diferite. Daria își exteriorizează gândurile şi trăirile interioare în semne grafice geometrice de triunghiuri, pătrate, cercuri, linii întrerupte, continue sau duble.

Cu ajutorul creioanelor colorate scoate în evidență perspectiva cromatică realizând un limbaj plastic axat pe linie și punct, ritm, culoare, mișcare și armonia formelor. Elementele compoziționale sunt dispuse pe direcții orizontale, verticale sau oblice, unele într-o așezare simetrică și altele asimetrice față de axele principale. Sunt compoziții arhitecturale libere ce presupun o intervenție liniară concentrată pe expresivitatea formei. Trece treptat de la lumină la umbră realizând prin valorație senzația de volum după realizarea desenului, al conturului subiectului. Uneori continuă firul urmei de creion fără a anticipa suprafața elementelor reprezentate ca pete cromatice sau acromatice. Modelarea culorilor îl realizează prin colorarea suprafețelor în trepte, sugerând volum obiectelor dar și evidențiind lumina și umbra.


Pentru a-și lărgi orizontul și onora acest har trebuie să continue cu încredere și perseverență fapt pentru care îi urăm succes deplin în demersurile sale artistice.
Un talent deosebit, o tânără artistă care mărturisește timid pasiunea pentru artă: ”Până la 13 ani, desenul era ceva de care nu mă atinsesem niciodată, așa că mi-am zis: „De ce nu?”. Am început să particip din anul 2018 la Tabăra de vară de la Casa Memoriala Nicu Enea și totodată să îmi schimb părerea despre desen. Problema cea mai mare în acel moment era că nu mi se părea că am vreun talent nativ ascuns în sensul acesta, cum mulți dintre copiii de vârstă mea care desenează au. A fost o experiență cu totul nouă. Cu toate acestea, mi-am dorit să încerc o astfel de senzație, așa că am vizionat câteva tutoriale și am pus în final ceva pe hârtie. Urma pe care creionul meu o lăsase era diferită față de ceea ce trebuia să rezulte, dar am încercat să mă conving că după mult exercițiu, voi reuși să progresez. La un moment dat, însă, mi-am dat seama că nu puneam nici măcar un strop de imaginație în ceea ce făceam, așa că am adoptat un stil al meu pentru că desenele să poată transmită un anumit mesaj, în sensul că îmi părea că tehnică distrage foarte mult de la emoție. Cu timpul, lucrările au căpătat tot mai multe semnificații și au devenit mai complexe, iar eu am reușit să mă perfecționez.


Nu am considerat însă niciodată că lucrările mele pot fi numite desene, asta dacă admitem că artă și „desenele” nu sunt întotdeauna unul și același lucru. De acord, pun și culoare și forme pe hârtie, însă nu intenționez că ele să impresioneze cu ceva: dominant rămâne mesajul pe care încerc să îl transmit. Conținutul trebuie să acapareze forma. Atunci când un artist nu poate face privitorul să simtă o emoție cât de subtilă, titlul său se desființează. Nu este mereu vorba de simboluri consacrate, ci despre cum fiecare element are o mică semnificație ascunsă, care se găsește undeva în străfundurile subiectivității. Îmi place în mod special să îmbin formele neregulate cu cele perfecte, tocmai pentru a le vedea în contrast. Includ în lucrări, poate în mod aproape exagerat, detalii care nu sunt întotdeauna realizate perfect, însă prin numărul lor, devin imperceptibile. Mă inspir destul de mult din suprarealism.


În ultimii doi ani am avut lucrări în cadrul a cinci expoziții în Bacău și Roman, expoziții în cadrul cărora, în mod inevitabil, acestea au devenit obiectul multor aprecieri dar și critici constructive, atât din partea organizatorilor, cât și a celorlalți artiști prezenți”. ”
Vă așteptăm cu drag în casa pictorului Nicu Enea.
Subliniem faptul că nu va avea loc vernisaj, dar expoziția poate fi vizitată oricând respectând restricțiile impuse din cauza epidemiei de Covid-19.

Sursa: Casa Memoriala Nicu Enea


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *