




Lucia Sturdza Bulandra – personalitate excepţională a teatrului
Marţi, 25 august, se împlinesc 147 de ani de la naşterea Luciei Sturdza Bulandra, remarcabilă personalitate a teatrului românesc şi descendentă a unei mari familii boiereşti, care a dat personalităţi ilustre istoriei noastre naţionale.
Caracterizată de un talent susţinut, nuanţat de o sensibilitate rafinată şi de un complex bagaj cultural, cea care avea să devină o mare doamnă a teatrului românesc trebuia să ajungă profesoară, însă un rol într-o mică piesă avea să-i deschidă drumul către o carieră fabuloasă, chiar împotriva prejudecăţilor familiei sale.
Ea are meritul de a fi înfiinţat instituţia teatrală din Bucureşti care astăzi îi poartă numele şi a cărei directoare a fost, din anul 1947 până la sfârşitul vieţii.Lucia Sturdza s-a născut la 25 august 1873, la Iaşi, fiind descendentă pe linia domnitorului Mihail Vodă.
Ca profesoară la Conservatorul de Artă Dramatică din Bucureşti, timp de 30 de ani a format generaţii întregi de actori, printre care se numără: Radu Beligan, Victor Rebengiuc, Aura Buzescu, Mihai Popescu, Fory Etterle, Niki Atanasiu, Al. Giugaru, Nineta Gusti etc..
A scris „Actorul şi arta dramatică” şi a tradus numeroase piese din limbile franceză, italiană, germană şi engleză. Pentru serviciile aduse dezvoltării teatrului românesc primeşte mai multe distincţii.
După 68 de ani închinaţi publicului, murind la 19 septembrie 1961 la 94 de ani, actriţa a reuşit să înnobileze scena românească printr-o muncă necondiţionată şi un talent impunător.




