Current track

Title

Artist


Începerea anului școlar în condiţii de siguranţă epidemiologică, în atenţia autorităţilor

#Postat de on august 25, 2020

Luni, 24 august, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Suceava a discutat și analizat măsurile de organizare a începerii anului școlar în condiții de siguranță epidemiologică, pentru prevenirea imbolnăvirilor cu SARS-COV 2. La reuniune au participat reprezentanții Consiliului Județean Suceava, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava, Direcției de Sănătate Publică, Inspectoratului de Poliție al Județului, Inspectoratului de Jandarmi Suceava, SGA.Suceva și Inspectoratului Școlar Județean Suceva.

Prefectul judetului, Alexandru Moldovan, a subliniat faptul că accesul echitabil la educație este esențial, cu toate că ne confruntăm cu o criză de sănătate publică. Este important ca autoritățile, în parteneriat cu părinții, să ia măsuri stricte de protecție împotriva infecției SARS-CoV-2, de natură a permite reîntoarcerea tuturor elevilor în clase.

„Redeschiderea școlilor necesită o largă asumare în societate în contextul importanței accesului echitabil la educație și, totodată, este nevoie de o responsabilizare a tuturor actorilor implicați și respectarea tuturor normelor prevăzute, scopul fiind acela de a diminua riscul de infecție”, a spus prefectul.

Alexandru Moldovan a menționat că prin O.U.G. nr. 141/2020 privind instituirea unor măsuri pentru buna funcţionare a sistemului de învăţământ şi pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, au fost instituite unele măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2 în unităţile şi instituţiile de învăţământ, în scopul asigurării dreptului la învăţătură şi a dreptului la sănătate, pentru beneficiarii primari ai dreptului la învăţătură, studenţi şi personalul din sistemul naţional de învăţământ, iar adoptarea actului normativ a venit în contextul în care actuala legislaţie îşi încetează efectele odată cu sfârşitul anului şcolar/universitar 2019 – 2020, pentru a fi asigurată continuitatea în desfăşurarea activităţilor didactice la nivelul sistemului de învăţământ.

Potrivi acestuia, măsurile de organizare a activităţii în cadrul unităţilor şi instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2 se aprobă prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi ministrului educaţiei şi cercetării, în termen de 5 zile de la data intrării în vigoare a O.U.G. nr. 141/2020, care a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 767/21.08.2020.

În  funcţie de situaţia epidemiologică, consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ preuniversitar poate propune, în urma consultării asociaţiei de părinţi din unitatea de învăţământ, ca desfăşurarea activităţii didactice care presupune prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ să se realizeze prin intermediul tehnologiei şi al internetului, cu respectarea măsurilor stabilite prin ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi ministrului Educaţiei şi Cercetării.

În acest caz, respectiva propunere a unităţii de învăţământ preuniversitar, avizată de Inspectoratul Școlar Judeţean Suceava şi de către Direcţia de Sănătate Publică Suceava, va fi înaintată Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, în vederea aprobării prin hotărâre.

Având în vedere faptul că prin hotărârea adoptată, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava  va dispune, atât cu privire la perioada de aplicabilitate a măsurilor adoptate, cât şi cu privire la alte măsuri specifice ce trebuie luate de unitatea de învăţământ preuniversitar, în funcţie de situaţia epidemiologică, prefectul județului a solicitat conducerii Inspectoratului Școlar Judeţean Suceava informarea săptămânală cu privire la măsurile dispuse.

Totodată, prefectul județului a subliniat că, în situaţia în care spaţiile existente în unităţile de învăţământ nu sunt suficiente pentru respectarea normelor de siguranţă sanitară stabilite de autorităţile de resort, inspectoratul şcolar judeţean să informeze de îndată, Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, în vederea solicitării autorităţilor administraţiei publice locale de alte spaţii adecvate pentru desfăşurarea procesului de învăţământ.


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *