Current track

Title

Artist


Unii medici din DSP, salarii mai mari decât Președintele României! Nereguli grave la DSP Bacău!

#Postat de on august 16, 2020

Pandemia COVID-19 a făcut ca salariile unor angajați ai Direcțiilor de Sănătate Publică (DSP) din țară să crească într-un ritm amețitor.

Conform unui raport al Curţii de Conturi, în perioada stării de urgență, veniturile salariale ale personalului din cadrul Direcţiilor de Sănătate Publică au crescut considerabil, ajungând la suma de 42.000 de lei/lună BRUT, aproximativ 8.700 de euro pentru un angajat. Asta înseamnă aproximativ 25.000 lei net/lună. Mai mult decât venitul lunar al Președintele României, al cărui salariu NET este, potrivit informațiilor oficiale, de aproximativ 16.000 lei/lună. Creșterea salarială este amețitoare în condițiile în care, potrivit declarațiilor de avere, un director DSP avea, la începutul pandemiei, un salariu de 6.400 de lei net/lună.

Datele apar într-un raport al Curții de Conturi cu privire la gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgență. Personalul DSP a beneficiat de stimulent de risc, ore suplimentare şi venituri suplimentare, conform profit.ro, preluat de Romanian Global News.

„În perioada stării de urgență, veniturile salariale ale personalului din cadrul DSP-urilor care au beneficiat de stimulentul de risc, ore suplimentare și venituri suplimentare conform Legii nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ, au crescut considerabil, ajungându-se spre exemplu la aproximativ 42 mii lei/lună brut pentru un angajat”, arată documentul citat.

De asemenea, prin Ordonanța de urgență nr. 43/2020, din 6 aprilie, a fost aprobată acordarea unui stimulent de risc în cuantum de 2.500 lei brut pe lună pentru medici, personalul medico-sanitar, personalul paramedical, inclusiv personalul auxiliar, implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților infectați cu COVID-19.

Guvernul a adoptat recent o altă ordonanță de urgență prin care se stabilește că membrii comitetului director din cadrul direcțiilor de sănătate publică vor primi un spor de 40% la salariul de bază pentru condiții epidemiologice deosebite, iar inspectorii sanitari care fac controale vor beneficia de un spor de 30%.

Plăți ilegale la DSP Bacău

Raportul Curții de Conturi privind gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgență mai demască plăți ilegale sau neconforme făcute în Direcțiile de Sănătate Publică din România, menționează  digifm.ro.

Astfel, DSP Argeș, Bacău, Mehedinți, Mureș, Teleorman, SAJ Constanța, Spitalul Clinic Județean de Urgență Tg. Mureș, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara, SAJ Călărași au acordat majorări salariale prevăzute de Legea nr. 19/2020, acordate în lunile martie și aprilie angajaților din cadrul entității controlate necuvenite sau calculate eronat în sumă de 263.000 de lei.

Totodată, DSP Bacău, Brașov, Galați au făcut plăți și pentru servicii de carantinare neefectuate, în sumă de 283.000 de lei, arată Curtea de Conturi.


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *