Current track

Title

Artist


S-a întâmplat în 9 iunie 1856

#Postat de on iunie 9, 2020

S-a întâmplat în 9 iunie 1856

S-a întâmplat în 9 iunie 1856: Vasile Alecsandri a publicat, în revista „Steaua Dunării”, poezia „Hora Unirii”; în scurt timp a devenit imnul de luptă pentru Unirea Principatelor, imnul unităţii naţionale româneşti.

S-a întâmplat în 9 iunie 1856
S-a întâmplat în 9 iunie 1856
4 9
S-a întâmplat în 9 iunie 1856
S-a întâmplat în 9 iunie 1856
S-a întâmplat în 9 iunie 1856

       „Hai să dăm mână cu mână / Cei cu inimă română / Să-nvârtim hora frăției / Pe pământul României!” sunt versuri pe care le-am auzit și poate chiar fredonat cu toții. Publicată pe 9 iunie 1856, în gazeta „Steaua Dunării”, poezia lui Vasile Alecsandri, ale cărei versuri au fost puse pe muzică de către Alexandru Flechtenmacher, s-a transformat într-un veritabil simbol al înfrățirii românilor de pretutindeni. An de an, la 24 ianuarie, românii aniversează Unirea Principatelor, iar Hora Unirii asigură, încă din 1859, „coloana sonoră” pentru aceste sărbători.

        Cântată și jucată de ambele părți ale Milcovului cu ocazia dublei alegeri a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Hora Unirii a fost descrisă de Mihai Eminescu drept „cea mai frumoasă horă a neamului românesc”.Asta pentru că a fost scrisă cu multă dragoste și convingere, autorul ei fiind unul dintre cei mai însuflețiți luptători pentru Unire.

        După perioada caracterizată de avântul pașoptist, atenția „bardului din Mircești” s-a îndreptat către un obiectiv asemănat de Mihail Kolgălniceanu cu o ”cheie de boltă”, și anume, Unirea Principatelor. Mișcarea unionistă, din rândul căreia făcea parte, a dobândit treptat un caracter de masă. Se simțea însă nevoia de propagandă, iar revistele, foile, gazetele au reprezentat cele mai potrivite mijloace.Astfel, la 1 ianuarie 1855, sub direcția lui Vasile Alecsandri a apărut la Iași România literară. Revista a fost suprimată în același an, pe 3 decembrie, nu înainte însă de a publica un supliment de 48 de pagini, cuprinzând cântece populare ale românilor culese din Moldova, Transilvania, Banat și Valahia.Mesajul era unul clar.
        Tot astfel s-a întâmplat și cu „Steaua Dunării”. Gazeta, înființată de omniprezentul Kogălniceanu, a servit aceluiași scop și a avut o ediție franceză, „L”Etoile du Danube”. În 1856, la momentul constituirii „divanurilor ad-hoc”, pentru consultarea voinței populare în privința Unirii, ca urmare a Convenției de la Paris, Alecsandri a publicat poezia ce avea să facă senzație, Hora Unirii. Cu puțin timp înainte ca visul său să devină realitate, și-a rugat prietenul, Alexandru Flechtenmacher, un sas originar din Brașov, să compună muzica pentru ceea ce avea să devină Imnul Unirii.Se spune că acesta a compus melodia într-o singură zi.
      Unirea s-a înfăptuit după alegerea lui Alexandru Ioan Cuza, ca unic domn al Moldovei și al Ţării Românești. Vasile Alecsandri a avut un rol esențial, atât în ceea ce privește propaganda, cât și prin directa sa implicare politică. S-a aflat chiar printre candidații propuși la domnie.A fost ministru de externe al Moldovei și apoi cel dintâi ministru de externe al Principatelor Unite. Una dintre cele mai importante misiuni, dacă nu cea mai importantă din cariera sa de diplomat, a fost cea în care a ajuns la Londra, Paris și Torino, cu scopul de a obține recunoașterea puterilor occidentale pentru dubla alegere a lui Cuza.
        Vasile Alecsandri a fost un poet care a luminat epoca în care a trăit, prin talentul literar, grija față de creația autentică, implicarea în problemele societății și preocuparea față de binele național. Trupul său se odihnește azi la la conacul de la Mircești, însă spiritul veghează asupra țării și oamenilor pe care i-a îndrăgit atât de mult. Chiar dacă vremurile se schimbă, valorile adevărate traversează timpul și își transmit mesajul peste generații.Vasile Alecsandri nu a fost uitat și contribuția adusă la formarea statului național, dar și la zestrea literaturii române sunt omagiate chiar și în era digitală.
Surse:

https://www.rri.ro/ro_ro/unirea_ca_o_hora-2593007

https://glasul.info/2015/06/09/la-9-iunie-1856-vasile-alecsandri-publica-in-revista-steaua-dunarii-poezia-hora-unirii/

https://stirinationale.eu/la-9-iunie-1856-vasile-alecsandri-publica-in-revista-steaua-dunarii-poezia-hora-unirii/

https://www.istorie-pe-scurt.ro/povestea-poeziei-hora-unirii/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

The post S-a întâmplat în 9 iunie 1856 appeared first on Jurnal Spiritual.


S-a întâmplat în 9 iunie 1856 was first posted on iunie 9, 2020 at 3:55 am.
©2020 „Jurnal Spiritual„. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.com