Current track

Title

Artist


S-a întâmplat în 4 iunie 1942
de Nicolae Uszkai, Brașov

#Postat de on iunie 4, 2020

S-a întâmplat în 4 iunie 1942: Al doilea război mondial: Începutul Bătăliei de la Midway, soldată cu victoria americană în confruntarea aeronavală cu japonezii. Bătălia de la Midway este cea mai importantă bătălie navală din războiul din Pacific, parte a celui de-al Doilea Război Mondial. Între 4 iunie şi 7 iunie 1942, la aproximativ o lună după bătălia din Marea Coralilor şi la şase luni după atacul de la Pearl Harbour, Marina Statelor Unite a învins în mod decisiv Marina Imperială Japoneză, care atacase Atolul Midway, şi a provocat pierderi ireparabile flotei japoneze. Istoricul militar John Keegan a caracterizat bătălia ca fiind cea mai ameţitoare şi mai precisă lovitură din istoria războaielor navale.

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/B%C4%83t%C4%83lia_de_la_Midway#/media/Fi%C8%99ier:Japanese_heavy_cruiser_Mikuma_sinking_on_6_June_1942_(80-G-414422).jpg

      Operaţia japoneză, ca şi atacul anterior de la Pearl Harbour, urmăreau să elimine poziţia strategică a Statelor Unite din Pacific, dând astfel Japoniei mână liberă în stabilirea sferei sale de influenţă în Marea zonă de prosperitate a Asiei Orientale. Japonezii sperau şi că o altă înfrângere demoralizatoare va determina Statele Unite să capituleze în războiul din Pacific. Japonezii au plănuit să atragă portavioanele americane într-o capcană. De asemenea, japonezii au intenţionat să ocupe Atolul Midway ca parte a unui plan mai mare de a-şi extinde perimetrul de apărare ca răspuns la raidul Doolitle.

          Această operaţie era considerată şi ca o pregătire pentru viitoarele atacuri îndreptate împotriva Insulelor Fiji şi Samoa. Planul a fost dezavantajat de prezumţiile greşite pe care le-au făcut japonezii cu privire la reacţia americanilor şi de ordinele incomplete date la momentul de început al punerii în executare. Pentru americani a fost esenţial că Staţia HYPO (unitatea de informaţii din Hawaii specializată în interceptarea comunicaţiilor şi în decriptarea acestora) a fost în stare să determine data şi locul atacului, Marina Militară a Statelor Unite putând astfel să pregătească propria ambuscadă. Patru portavioane japoneze (Akagi, Kaga, Hiryu, Soryu) şi un crucişător greu (Mikuma) au fost scufundate cu costul unui portavion american (Yorktown) şi al unui distrugător (USS Hammann).

Articolul complet aici: S-a întâmplat în 4 iunie 1942.

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

The post S-a întâmplat în 4 iunie 1942 appeared first on Jurnal Spiritual.


S-a întâmplat în 4 iunie 1942 was first posted on iunie 4, 2020 at 7:30 am.
©2020 „Jurnal Spiritual„. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.com