Ne puteti urmări și pe:

Măsuri specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS – CoV – 2 pentru activitățile de preparare, servire și consum al produselor alimentare în spațiile special amenajate  din exteriorul clădirilor unităților de alimentație publică

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (D.S.V.S.A.) Bacău a publicat de la instalarea stării de urgență și ulterior a stării de alertă, informări și comunicări  privind conduita, măsurile necesare în combaterea și prevenirea infecțiilor cu noul  Coronavirus, acțiunile și activitățile desfășurate de inspectorii sanitari veterinari și medicii veterinari de liberă practică împuterniciți, pe domeniul de competență, pe întreg lanțul  alimentar. În acest context, pe perioada celor două luni de Stare de Urgență, D.S.V.S.A.  Bacău a elaborat și o broșură informativă -Recomandări pentru operatorii economici și consumatori privind măsurile de protecție împotriva COVID-19-, publicată inclusiv pe site- ul instituției www.bacau.dsvsa.ro

Pentru a veni în sprijinul operatorilor economici, și a-i informa în timp util asupra măsurilor pe care trebuie sa le întreprindă, în contextul etapelor de relaxare stabilite, ANSVSA  împreună cu Ministerul Sănătății (MS), au adoptat Ordinul comun 903/97/25.05.2020

Cerințele generale igienico-sanitare, precum și cele care țin de funcționarea activităților deproductie și livrare, vizează unitățile de alimentație publică și activitățile permise în aceastăperioadă, respectiv prelucrarea și comercializarea produselor alimentare prin comerțul online sau cu servire la pachet (take away, room service, drive-in, home delivery).

Ca urmare a măsurilor de relaxare stabilite la nivelul Guvernului, aplicabile începând cu data de 1 iunie 2020 și care vizează activitățile de preparare, servire și consum ale produselor alimentare în spațiile special amenajate din exteriorul unităților de alimentație publică,ANSVSA a adoptat, în data de 29.05.2020, împreună cu Ministerul Sănătății și Ministerul Economiei și Comerțului un nou Ordin (Ordinul comun MS/MEC/ANSVSAnr.966/1809/105/29.05.2020, care stabilește, pe de o parte cerințe adresate operatorilor din domeniu pentru organizarea și funcționarea adecvată a circuitelor de preparare și servire ale produselor alimentare în aceste unități și pentru protecția clienților și pe de altă parte măsurile de control stabilite de ANSVSA și MS pentru verificarea modului în care aceste cerințe sunt implementate.

Revizuirea circuitelor funcționale de producție, preparare, livrare și servire este esentială și trebuie realizată astfel încât să se respecte măsurile de protecție sanitară pentru a împiedica posibila infecție cu virusul SARS – CoV 2, dar, în acelasi timp, să nu afecteze siguranța alimentelor.

Printre măsurile care trebuie aplicate de operatorii din acest domeniu, înainte dereluarea activităților, se numără:

– verificarea stării de întreținere a tuturor spațiilor, echipamentelor și ustensilelor necesare pentru desfășurarea activităților permise,

– revizuirea planurilor de igienizare și dezinfecție, în sensul creșterii frecvenței acestor acțiuni și a realizării lor cu produse biocide adecvate, verificarea stocurilor de alimente, eliminarea celor care ar putea produce toxiinfecții
alimentare și instruirea personalului lucrător privind regulile generale de igienă necesare obținerii de produse alimentare sigure, precum și cele suplimentare de prevenire a răspândirii virusului SARS – CoV 2.

Cerințele care vizează asigurarea protecției clienților/consumatorilor sunt cele legate de:

– triajul observațional al acestora,
– realizarea adecvată a dezinfectării meselor după plecarea clienților, a dezinfectării tuturor spațiilor/ suprafețelor unde au acces clienții, a ustensilor folosite în timpul
servirii meselor,
– asigurarea cu dispozitive necesare dezinfectării mâinilor clienților, informarea adecvată a clienților, precum și
– asigurarea distantării fizice, astfel încât să se evite, pe cât posibil, interacțiunea fizică cu și între clienți.

În județul Bacău sunt în derulare acțiuni de verificare care vizează modul în care sunt respectate cerințele de siguranță a alimentelor și, respectiv, cele de sănătate publică.
În ce privește terasele sau spațiile deschise din exterior ale unităților de alimentație publică, inspectorii vor derula, în perioada următoare, controale pentru verificarea și consilierea, acolo unde este cazul, a operatorilor din domeniu.

Dezideratul este acela de a garanta cetățenilor care doresc să consume produse alimentare la terase, că pot veni în locuri sigure și că nu se expun vreunui pericol privind sănătatea,
inclusiv din prisma siguranței alimentelor.

Acolo unde, ca urmare a controalelor oficiale se constata nereguli grave care periclitează sănătatea cetățenilor, neglijență sau chiar dispreț față de prevederile legale, se vor aplica
sancțiuni, care pot merge până la suspendarea activității unității respective, a declarat Purtătorul de cuvânt al instituției, Dr. Florin Claudiu Baltă.

Ne puteti urmări și pe: