Current track

Title

Artist


S-a întâmplat în 29 mai 1917

#Postat de on mai 29, 2020

S-a întâmplat în 29 mai 1917

S-a întâmplat în 29 mai 1917: S-a născut John Fitzgerald Kennedy, om politic democrat american; al 35-lea preşedinte al SUA (1961-1963) (m. 1963, asasinat la Dallas). John F. Kennedy s-a născut la 29 mai 1917, la Boston, Massachusetts, în suburbia Brookline, într-o familie cu origini irlandeze. El a fost unul din cei nouă copii – alături de trei băieţi şi cinci fete – ai lui Joseph Patrick Kennedy, un bogat om de afaceri și ambasador al SUA în Marea Britanie în perioada 1937 – 1940, şi al mamei sale, Rose, fiica fostului primar al Bostonului. A urmat o școală primară particulară și un an la o școală catolică din Canterbury (Connecticut), apoi a fost înscris la colegiul „Choate-Wallingford”.

S-a întâmplat în 29 mai 1917
S-a întâmplat în 29 mai 1917
19 5
S-a întâmplat în 29 mai 1917
S-a întâmplat în 29 mai 1917
S-a întâmplat în 29 mai 1917
S-a întâmplat în 29 mai 1917
S-a întâmplat în 29 mai 1917
S-a întâmplat în 29 mai 1917
S-a întâmplat în 29 mai 1917
S-a întâmplat în 29 mai 1917
S-a întâmplat în 29 mai 1917
S-a întâmplat în 29 mai 1917
S-a întâmplat în 29 mai 1917
S-a întâmplat în 29 mai 1917
S-a întâmplat în 29 mai 1917
S-a întâmplat în 29 mai 1917
S-a întâmplat în 29 mai 1917
S-a întâmplat în 29 mai 1917
S-a întâmplat în 29 mai 1917
S-a întâmplat în 29 mai 1917

     În anul 1936, a fost admis la Universitatea Harvard, unde a studiat istoria și relațiile internaționale, iar licenţa a fost obţinută cu o lucrare ce trata iminenţa unui nou război mondial şi situaţia Marii Britanii, care nu era pregătită pentru un război cu Germania. Puţină lume ştie că în vara anului 1939, John F. Kennedy, viitorul preşedinte al SUA, ne-a vizitat ţara, împreună cu tatăl său, Joseph P. Kennedy, la acea vreme ambasador al SUA la Londra, o informaţie pe care avea să o publice fostul ministru al Legaţiei Americane la Bucureşti, William A. Crawford, în anul 1971. Acesta amintea că JFK îşi exprima mirarea că românii sunt latini şi că limba română este o limbă latină, dar îşi amintea şi de frumuseţea româncelor pe care le întâlnise în vizita de două zile în ţara noastră.
       În anul 1941, Kennedy se angajează voluntar în Marina Americană, iar doi ani mai târziu este promovat la gradul de locotenent în cadrul serviciului de informații american din Pacific. În anul 1943, este rănit după ce o navă japoneză a atacat vasul pe care îl comanda, însă, chiar în aceste condiţii, demonstrează un curaj ieşit din comun, salvând câţiva membri ai echipajului său. În anul 1946, este ales pentru prima dată în Camera Reprezentanților, iar madatul său este reînnoit în anii 1948 și 1950.În anul 1952 este ales senator, cu un mandat care a început la 3 ianuarie 1953.
       La 12 septembrie 1953, JFK se căsătoreşte cu Jacqueline Lee Bouvier, iar nunta lor a fost considerată „evenimentul anului”. La biserica St. Mary’s din Newport, Rhode Island, la ceremonia religioasă, au participat circa 700 de invitaţi, iar la petrecerea ce a urmat, la Hammersmith Farm, au fost invitate peste 1200 de persoane.Jacqueline era descendentă a unei bogate familii de origine franceză, absolventă a Universităţii George Washington, cu diploma Bachelor of Arts în literatura franceză, iar după absolvire fusese angajată ca „Inquiring Photographer” la The Washington Times.
        Cei doi – ea avea 24 de ani, iar Kennedy – 37, s-au întâlnit pentru prima dată la recomandarea unui prieten comun, jurnalistul Charles L. Bartlett, în contextul în care ea realiza fotografii pentru ziarul din Washington, iar el se pregătea pentru o ședință a Senatului. Jacqueline emana o inteligenţă sclipitoare, era sofisticată, și, aparent, stăpână pe sine, el avea, în schimb, reputația de „fustangiu”, astfel că e lesne de înţeles de ce o provocare feminină atât de tentantă nu avea cum să-i rămână indiferentă. În mai 1953, după ce relația a rămas mult timp ascunsă, Jacqueline a plecat la Londra, cu un scop dublu: să „acopere” jurnalistic încoronarea reginei Elisabeta a II-a pentru ziarul la care lucra și să testeze sentimentele iubitului ei, Jack.
       La întoarcerea în SUA, JFK a cerut-o de nevastă în aeroport, însă ea a continuat să rămână provocatoare, lăsându-l să aștepte răspunsul vreme de două săptămâni. Ea știa că el nu avea să-i fie niciodată fidel, dar a fost atrasă de promisiunile „visului american” reprezentate de tânărul om politic. În anul 1955 cuplul Kennedy trece prin momente dificile, iar Jackie stă la căpătâiul soţului ei, pe care n-a lipsit mult să-l piardă în urma unei dificile operaţii la coloană. Însă, aveam să aflăm, peste ani, că tocmai în această perioadă, Jackie l-a „cunoscut“ pe Aristotel Onassis (viitorul ei soţ după moartea lui JFK), alţi biografi ai viitoarei Prime Doamne vorbind şi despre o relaţie între Jacqueline şi Bobby, fratele mai mic al lui John, pe care l-ar fi iubit în taină toată viaţa, o relaţie care ar început înainte de moartea preşedintelui. Chiar şi de-ar fi fost adevărate, se pare că trădările ei nu se comparau în nici un fel cu cele ale soţului ei.
      Jackie a suferit un avort, în 1955, iar la 23 august 1956, a pierdut un copil la naştere, pe Arabella Kennedy, momentele marcând o interminabilă serie de tragedii care au lovit familia Kennedy de-a lungul anilor. Cuplul a avut puterea să treacă peste aceste momente cumplite, şi a avut doi copii, un băiat și o fată – Caroline, născută la 27 noiembrie 1957 – şi John F. Jr., născut la 25 noiembrie 1960.Revenind la JFK, cariera lui politică se află în plină ascensiune, astfel că în 1956 participă în calitate de candidat pentru postul de vicepreşedinte al ţării la Convenția Națională a Partidului Democrat, fără succes, însă. În anul 1958 este reales senator, iar în ianuarie 1960 anunţă că va candida pentru a obține învestitura Partidului Democrat în cursa pentru prezidenţiale.
        În 14 iulie 1960, la congresul Partidului Democrat de la Los Angeles, Kennedy a câştigat net cursa pentru postura de candidat la alegerile prezidenţiale din SUA. Campania electorală prezidenţială din acel an a prilejuit opiniei publice americane să descopere un tânăr de 43 de ani, neexperimentat dar extrem de carismatic şi cu un zâmbet debordant, în înfruntarea cu republicanul Richard Nixon, mult mai experimentat, fost vicepreședinte al ţării în cele două mandate ale președintelui Dwight D. Eisenhower (20 ianuarie 1953 – 20 ianuarie 1961).
        La alegerile prezidenţiale din 8 noiembrie 1960, J.F. Kennedy a fost ales al 35-lea președinte al SUA, cu cea mai mică diferență din istorie – circa 112000 de voturi, devenind cel mai tânăr preşedinte american până la acel moment, iar Jacqueline devenea, la rându-i, cea mai tânără Primă Doamnă a Statelor Unite, la vârsta de 31 de ani. Jacqueline a reprezentat, prin cultura sa, prin graţie şi rafinament, un formidabil avantaj politic pentru cel ce a devenit preşedinte al SUA, căci de-a lungul celor şapte ani pe care i-au parcurs împreună, în calitate de soţ şi soţie, până la alegerile prezidenţiale, ea a potenţat mesajele discursurilor soţului cu fraze din Voltaire sau cu referinţe istorice, manifestându-şi din plin un incredibil talent diplomatic, în timp ce John s-a dovedit de multe ori cel puţin inabil în reaţiile care trebuiau construite şi consolidate pentru a accede în sferele înalte ale politicii americane.
        La 20 ianuarie 1961, Kennedy rosteşte discursul inaugural al mandatului său prezidenţial, moment care a rămas în istorie prin celebrele sale cuvinte: „Flacăra a trecut la o nouă generație de americani. Vom plăti orice preț pentru a asigura succesul libertății. Nu vă întrebați ce poate face țara pentru voi, ci ce puteți face voi pentru țară”. Kennedy a fost suficient de inteligent încât să se înconjoare de tineri remarcabili, cu minţi strălucite, fie că erau absolvenţi de frunte ai unor universităţi de elită, fie că erau foşti colaboratori ai președinților Roosevelt și Truman, pentru a pune în aplicare planul său ambiţios: ample reforme în sănătate şi educaţie, reducerea şomajului, stoparea rasismului, rezolvarea crizei locuinţelor, dezvoltarea şi accelerarea programului spațial Apollo, iar pe plan extern, rezolvarea crizei rachetelor sovietice din Cuba şi operațiunea debarcării din „Golful Porcilor”, în contextul tulbure al Războiului Rece.
       Imediat după preluarea mandatului, Kennedy este informat cu privire la planul fostului preşedinte Eisenhower, de invadare a Cubei şi de anihilare a regimului socialist al lui Fidel Castro, printr-o revoluţie populară. Planul prevedea ca CIA să instruiască şi înarmeze refugiaţi cubanezi pentru debarcarea acestora în Golful Porcilor din Cuba. Kennedy s-a opus iniţial, dar a cedat presiunilor CIA, cu condiţia ca la operaţiune să nu participe trupe americane. Pe 17 aprilie 1961, refugiaţii cubanezi au debarcat în Golful Porcilor, fiind însă nimiciţi de trupele lui Castro în doar trei zile. A fost un bun prilej pentru Castro să înfiereze şi să ridiculizeze acţiunea SUA şi să ridice în slăvi marxism-leninismul. În urma acestei operaţiuni eşuate lamentabil, Cuba încheie un acurd cu URSS, iar biografia lui Kennedy marchează cea mai importantă eroare a mandatului de preşedinte, mai ales că operaţiunea încălca informaţiile prezentate în programul său electoral.
       Tot în anul 1961, înaintea primei vizite în străinătate a Primei Doamne, ea și creatorul de modă Oleg Cassini, care a asigurat ţinutele ei pe peroiada mandatului, au stăruit mult timp pentru pregătirea garderobei cu care ea avea să se prezinte alături de preşedintele SUA. „Vreau să fiu femeia cel mai bine îmbrăcată din lume, fără să par femeia cel mai bine îmbrăcată din lume”, a spus atunci Jacqueline. După ce apariţia Primei Doamne a făcut furori, la întoarcerea în SUA, preşedintele Kennedy a afirmat: „Eu sunt bărbatul care a însoțit-o pe Jacqueline Kennedy la Paris”.
      Jacqueline a fost cea care a promovat stilul costumelor deux-pieces în stil Chanel, în culori pastel, sarafanele fără mâneci cu croiala în „A”, trenciurile evazate, mănuşile elegante, genţile plic, pălăriile mici dar şi cunoscuţii ochelari supradimensionaţi din zilele noastre. La sfârşitul anului 1961, Jackie a fost numită „Femeia Anului” de revistele din întreaga lume, fiindcă aducea un „mix” între valorile lumii vechi şi cele moderne, ea dorind astfel să prezinte naţiunea americană drept şarmantă şi sofisticată, acei ani fiind consideraţi în istorie drept perioada în care moda şi politica au reprezentat combinaţia cea mai fericită.Atunci când se simțea ignorată de soţul său, Jackie nu îi răspundea la telefon sau dispărea câteva zile fără să anunţe pe nimeni.
        Spre exemplu, în 1962, la scurt timp după ce Marilyn Monroe – cu care el ar fi avut o aventură – i-a cântat celebrul „Happy Birthday, Mr. President“ lui JFK, Prima Doamnă şi-a luat o vacanţă prelungită pe care a petrecut-o în compania lui Gianni Agneli, boss-ul comapniei Fiat. În acelaşi an, Jackie a avut o scurtă aventură cu Andre Malraux, un „bărbat de vis“, ministrul Culturii din Franţa.Dar toate aceste trădări nu au contat pentru Jack, care avea, la rândul lui, aventuri deloc discrete cu actriţe celebre. Se spune că aproape de fiecare dată când preşedintele SUA poposea la un hotel, staff-ul său îi prezenta una-două tinere, mai mult sau mai puţin dotate intelectual, dar, bineînţeles, ofertante trupeşte, care să îl ajute pe cel mai important om al Americii să se adapteze … atmosferei locale.
       În dimineaţa zilei de 16 octombrie 1962, John F. Kennedy a fost informat de existența unor instalații nucleare montate de sovietici pe teritoriul cubanez, aceasta după ce, cu două zile mai devreme, un avion de recunoaştere U2 realiza o serie de fotografii, în urma unei misiuni de recunoaștere, care arătau că în Cuba se construiau rampe de lansare pentru rachete. JFK a vrut să susțină la 21 octombrie, discursul televizat prin care îi anunța pe americani despre criza din Cuba, însă, pentru a fi timp ca aliații occidentali să fie anunțați, intervenția a fost amânată pentru seara de 22 octombrie. Atunci președintele a spus: „Guvernul, așa cum am promis, a menținut cea mai strânsă supraveghere asupra realizărilor militare sovietice din insula Cuba. Săptămâna trecută, dovezi incontestabile au arătat că mai multe rachete ofensive sunt în curs de construcție pe această insulă prizonieră. Scopul acestei baze nu poate fi altul decât a furniza o forță militară contra emisferei occidentale […] Pentru a opri această construcție ofensivă, va fi inițiată o carantină strictă în jurul Cubei, asupra oricărui tip de armament militar care ar urma să fie livrat pe insulă.Orice navă, de orice tip, cu destinația Cuba, provenind din oricare țară sau port, va fi întoarsă din drum dacă la bord vor fi găsite arme ofensive”. El a încheiat astfel: „Fac apel la președintele Hrușciov să oprească și să elimine această amenințare nechibzuită la adresa păcii mondiale și să contribuie la o relație stabilă între națiunile noastre”. La doar câteva zile distanţă, în 28 octombrie 1962, începea demontarea instalaţiilor rachetelor sovietice din Cuba.
        La începutul anului 1963, Jacqueline Kennedy a rămas din nou însărcinată, în august a născut prematur, însă cel mic, botezat Patrick Bouvier Kennedy, avea să moară câteva zile mai târziu din cauza unei insuficienţe respiratorii. Atunci cuplul a fost devastat de pierderea fiului lor și tragedia i-a adus mai aproape decât oricând. Însă imaginea primului om din stat, cap de familie cu o soţie iubitoare şi tatăl unor copii superbi, care se înrădăcinase atât de puternic în opinia publică încât nimeni nu ar fi dat atenţie unor „mici escapade amoroase”, a fost contrapusă declaraţiei lui Philippe de Bousset, fost corespondent publicaţiei Paris Match la Washington, care arăta: „J.F. Kennedy a întruchipat speranţa, dar nu s-a bazat pe adevăr. De exemplu, presa ştia că John şi Jackie nu se înţelegeau, deşi JFK încerca să păstreze imaginea tatălui de familie cu o soţie iubitoare şi copii drăguţi, care erau toţi fericiţi şi mulţumiţi. Opinia publică aştepta o poveste de vis şi a primit-o. Perioada lui Kennedy a fost un mare show de reclamă”.
       În iunie 1963, Kennedy se adresează, la Berlin, unei mulţimi de 450.000 de oameni, cu celebra frază „Ich bin ein Berliner”. Zidul Berlinului, ridicat după întâlnirea sa cu Hruşciov din 3 iunie 1961 de la Berlin, avea să rămînă în picioare încă… 26 de ani. La 25 iulie 1963, după doar 12 zile de dialog şi negocieri, Kennedy şi Hruşciov semnează Tratatul de interzicere a testelor de armament în aer, în spaţiu, şi sub apă, dar rămân în vigoare testele realizate sub pământ.
       La 4 octombrie 1963, ministrul Afacerilor Externe al României, Corneliu Mănescu, redacta, la cererea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, o scrisoare către preşedintele SUA, JF Kennedy, în care ar fi lansat o nouă politică externă a României de dezangajare militară şi dezarmare, o informaţie care a fost prezentată ulterior de către istoricul american, dr. Larry L. Watts, expert în istoria României. Scrisoarea cuprindea un mesaj cu încărcătură politică enormă, şi informa SUA, printre altele, că dacă Uniunea Sovietică va provoca un război împotriva Americii, România nu se va alătura acestui conflict. În plus, preşedintele american era informat că Forţele Armate Române erau sub control naţional absolut şi că nu pot fi considerate, sub nici o formă, un accesoriu al puterii militare sovietice. Mai mult, guvernul României îl informa pe Kennedy că România nu deţine arme nucleare sovietice pe teritoriul său şi chiar îi invită pe americani să efectueze o inspecţie pentru a se convinge de acest lucru.
        La 22 noiembrie 1963, președintele John F. Kennedy și prima doamnă Jacqueline se aflau în Dallas, Texas, o vizită programată de vicepreședintele Lyndon Johnson, pentru a-l ajuta pe preşedinte în campania de realegere în funcţie la prezidenţialele din 1964. Preşedintele fusese avertizat să nu plece la Dallas, deoarece se ştia că în acel oraş avea mulţi adversari influenţi, însă Kennedy nu a luat în seamă aceste avertismente. La ora 12.30 (locală), președintele și soția sa se aflau într-o mașină decapotabilă, în fruntea coloanei oficiale, fiind însoțiți de guvernatorul statului Texas, John Connally și soția acestuia, în Piața Dealey. La un moment dat au răsunat trei focuri de armă, primul nu a atins ținta, al doilea l-a lovit pe Kennedy în gât și i-a ieșit prin spate, iar al treilea cartuş l-a nimerit direct în cap.JFK a fost dus de urgență la spital, însă o jumătate de oră mai târziu a fost consemnat decesul.Opinia publică internaţională era consternată, iar acoperirea mediatică a tragediei s-a constituit în cel mai amplu eveniment mondial de presă de până la atentatul terorist din 11 septembrie 2001.
       La doar câteva ore după asasinat, vicepreşedintele Lyndon Johnson a fost învestit în funcţia de preşedinte, la bordul Air Force One, cu Jacqeline Kennedy alături, jurământul fiind depus în faţa judecătorului federal Sarah Hughes, singura femeie care a îndeplinit vreodată această funcţie. La scurtă vreme a fost arestat asasinul, Lee Harvey Oswald, în vârstă de 26 de ani, un angajat la depozitul de manuale școlare al statului Texas. Deşi acesta a negat încontinuu orice amestec în asasinarea preşedintelui, el nu mai apucat să fie judecat, fiind, la rându-i ucis, două zile mai târziu, pe când era transferat de la sediul poliției din Dallas la închisoare, autorul omorului fiind un oarecare Jack Ruby, patronul unui club de noapte.

      La 25 noiembrie 1963 au avut funeraliile președintelui american, la cimitirul de la Arlington, în apropiere de Washington, nu înainte ca un sfert de milion de oameni să fi trecut prin faţa catafalcului pe care era depus trupul lui Kennedy, în clădirea Capitoliului. Doamna Kennedy ceruse ca edificiul să fie ţinut deschis toată noaptea pentru a permite accesul populaţiei. Funeraliile au încheiat un maraton mediatic de peste 70 de ore, în regim non-stop, al tuturor canalelor importante de presă.

       Deşi media a făcut de-a lungul anilor ce au urmat nenumărate speculaţii privind asasinarea preşedintelui Kennedy, atât investigația realizată de Comisia Warren (1963-1964), cât şi cea a Comitetului SUA pentru Asasinate (1976-1979), dar și alte investigații oficiale, au ajuns la aceeaşi concluzie: asasinul a fost Lee Harvey Oswald, însă detaliile acestui eveniment sunt departe de a fi elucidate integral, chiar şi acum la aproape 55 de ani de la acel moment. Unul din amănuntele neclare ale anchetei se referă la faptul că probe rămase în urma autopsiei, inclusiv creierul preşedintelui au fost predate secretarului lui Kennedy, însă în anul 1966, când acestea au fost depuse la Arhivele Naţionale al SUA, s-a descoperit că, de fapt, creierul dispăruse, ducând la suspiciunea că astfel a fost înlăturată o probă importantă din dosar.

        Însă moartea lui JFK continuă să suscite un interes ridicat, până în prezent fiind prezentate foarte multe speculaţii, poveşti şi mărturii, nenumărate filme şi nu mai puţin de 400000 de cărţi apărute pe acest subiect.

Surse:

https://www.biography.com/us-president/john-f-kennedy

https://www.whitehouse.gov/about-the-white-house/presidents/john-f-kennedy/

https://www.britannica.com/biography/John-F-Kennedy

https://www.dw.com/ro/john-f-kennedy-omul-%C5%9Fi-mitul/a-41145292

https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/misterul-asasinatului-presedintelui-j-f-kennedy-crima-sau-conspiratie-a-serviciilor-secrete

http://www.rador.ro/2018/05/29/portret-john-fitzgerald-kennedy-cel-mai-iubit-presedinte-american-din-istorie/

https://www.jfklibrary.org/learn/about-jfk/life-of-john-f-kennedy

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

The post S-a întâmplat în 29 mai 1917 appeared first on Jurnal Spiritual.


S-a întâmplat în 29 mai 1917 was first posted on mai 29, 2020 at 6:58 am.
©2020 „Jurnal Spiritual„. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.com