Current track

Title

Artist


S-a întâmplat în 27 mai 1878
de Nicolae Uszkai, Brașov

#Postat de on mai 27, 2020

S-a întâmplat în 27 mai 1878: S-a născut Isadora Duncan (m. 1927). Isadora Duncan a fost o dansatoare americană, creatoare a unui stil expresiv în arta dansului, inspirat din dansul antic grecesc, care a influenţat coregrafia modernă a secolului al XX-lea. S-a născut la San Francisco într-o ambianţă familiară modestă, cu numele ei adevărat de Dora Angela Duncan. În timpul adolescenţei, s-a deplasat împreună cu unii din membrii familiei la Chicago sau New York, apărând ca balerină în diverse spectacole, fără vreun succes deosebit.

Sursă Genthe, Arnold, 1869-1942. Colecția Arnold Genthe (Biblioteca Congresului). Negative și transparențe
Autor Genthe, Arnold, 1869-1942, fotograf

Sursa foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Portrait_photograph_of_Isadora_Duncan.jpg

Cariera sa profesională începe în 1896 cu ajutorul producatorului Augustin Daly, care o convinge să înceapă un turneu în Europa. Ajunsă la Londra, în faţa unui public cultivat şi înstărit, obţine un succes enorm, ceea ce i-a permis să-şi continue turneul pe scenele teatrelor din Viena, Budapesta şi Berlin. În 1904 deschide o şcoală de dans la Grünwald în Germania, propagând astfel noul său stil de dans, în care interpreta coreografic muzică de Beethoven sau alţi compozitori clasici. Urmară alte două şcoli la Paris (1914) şi Moscova (1921).

         Un turneu în Statele Unite în anul 1908 este mai curând un fiasco, publicul american neacceptând dansul pe o muzică ce nu fusese creeată anume pentru balet. În viaţa privată, alături de succesele profesionale, duce o existenţă dezordonată şi este lovită de evenimente tragice. Doi copii, o fiică dintr-o legătură cu scenaristul Edward Gordon Craig şi un fiu dintr-o aventură cu industriaşul Paris Singer, celebrul producător de maşini de cusut, mor într-un accident de circulaţie în 1913 la Paris, precipitându-se cu un automobil în Sena.

         La sfârşitul unei perioade de depresie psihică, regăseşte energia necesară pentru a se ocupa intens de elevii săi, dintre care a adoptat şase, deveniţi oarecum înlocuitorii propriilor săi copii dispăruţi. În 1922 se căsătoreşte cu poetul rus Serghei Esenin, de care se separă după un an, neputând suporta excesele alcoolice şi violenţele acestuia. Viaţa sa a luat un sfârşit tragic în 1927 la Nisa, murind strangulată de un şal lung ce-l purta în jurul gâtului, prins de roata automobilului descoperit.

Articolul complet aic: S-a întâmplat în 27 mai 1878.

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

The post S-a întâmplat în 27 mai 1878 appeared first on Jurnal Spiritual.


S-a întâmplat în 27 mai 1878 was first posted on mai 27, 2020 at 6:36 am.
©2020 „Jurnal Spiritual„. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.com