




Sprijinul acordat de Ministerul Muncii lucrătorilor plecați în străinătate
COMUNICAT DE PRESĂ, 21 mai 2020
Inspectorul general de stat, Mihai Nicolae Ucă, a fost, în perioada 18 – 20 mai 2020, în vizită de lucru în Germania, alături de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, pentru a verifica condițiile de muncă ale cetățenilor români care muncesc ca lucrători sezonieri în agricultură.
Oficiali ai statului german: ministrul federal al Muncii și Afacerilor Sociale, HubertusHeil, ministrul federal al Alimentației și Agriculturii, Julia Klockner, reprezentanți ai Ministerului Sănătății și Muncii din landul vestic Renania de Nord-Westfalia, au participat la discutii cu reprezentanții Uniunii Fermierilor Germani si reprezentantii statului roman. S-au efectuat vizite la ferme agricole din landul Brandenburg și din orașul Bornheim, situat în landul Renania de Nord-Westfalia.
Delegația româna si-a început vizita cu o întrevedere cu reprezentanți ai Proiectului FaireMobilität/Mobilitate echitabilă, organizație care, prin centrele de consiliere răspândite pe întregul teritoriu al Germaniei, se ocupă cu sprijinirea lucrătorilor mobili din Europa Centrală şi de Est care provin din state membre ale Uniunii Europene. Organizatia Mobilitate echitabila are ca scop impunerea drepturilor la salarii corecte şi condiţii de muncă echitabile pe piaţa muncii germane.
Discuțiile abordate au avut în vedere principalele probleme cu care se confruntă cetățenii români care lucrează pe teritoriul Germaniei, în special în ceea ce privește aspectele legate de legislația muncii și de condițiile contractuale.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru și inspectorul general de stat al Inspecției Muncii, Mihai Nicolae Ucă, au cerut informații privind contractele de muncă: modalitatea de acordare a salariului, perioada de preaviz, modalitatea de decontare a transportului dus-întors, asigurarea medicală, condițiile de cazare, precum și despre cele mai frecvente motive pentru care lucrătorii românii reclamă condițiile de muncă.
„Inspecția Muncii din România va continua, prin campanii de conștientizare și control, să îi informeze și să îi sprijine pe lucrătorii români, înainte de plecarea acestora din țară, cu privire la contractele de muncă pe care urmează să le semneze, în special în ceea ce privește prevederile obligatorii ale unui contract de muncă în străinătate. În acest sens, reamintesc că Inspecția Muncii a înființat o linie telefonică Tel Verde:021.371.88.33, Suport pentru cetățenii care vor să muncească în străinătate, și a alocat alte două linii telefonice directe (021.302.70.52/ 021.302.70.53). Recomand tuturor cetățenilor români care sunt în căutarea unui loc de muncă în străinătate să apeleze aceste numere de telefon pentru a fi îndrumați de inspectori de muncă de specialitate”, a declarat inspectorul general de stat, Mihai Nicolae Ucă.
Inspecția Muncii din România, și instituțiile germane omoloage, vor face verificări în teren, pentru a preveni situații nelegale întâlnite de românii plecați în căutarea unui loc de muncă în străinătate.
Inspecția Muncii, Serviciul Comunicare
Ne puteti urmări și pe:




