Current track

Title

Artist


Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, convocat de premier

#Postat de on mai 15, 2020

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, convocat de premier

Dl. Ministru Marcel Vela: – Vă prezint hotărârea privind aprobarea instituirii stării de alertă la nivel național și a măsurilor de prevenire și control a infecțiilor, în contextul situației epidemiologice generate de virusul Sars Cov 2. Comitetul Național pentru situații de urgență adoptă prezenta hotărâre:

 

Articolul 1. Începând cu data de 15 mai 2020 se declară starea de alertă la nivel național pentru o perioadă de 30 de zile.

Articolul 2. Măsurile de Prevenire și control a infecțiilor aplicabile pe timpul stării de alertă sunt prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Articolul 3. Regulile de desfășurare a unor activități care necesită măsuri specifice de protecție sanitară se adoptă prin ordin comun al Ministrului Sănătății și al Ministrului cu competență în domeniu.

Articolul 4. Pentru alte măsuri decât cele prevăzute la articolul 3 necesare aducerii la îndeplinire a prezentei hotărâri, autoritățile administrației publice centrale și locale emit acte normative și acte administrative, potrivit normelor de competență și domeniilor de activitate pe care le gestionează.

Articolul 5. Stocurile de urgență medicală precum și unele măsuri aferente instituirii carantinei. Secretarul de stat, șef al departamentului pentru situații de urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne dispune, în colaborare cu Ministrul Sănătății, măsurile necesare prevenirii și combaterii infecțiilor cu Corona virusul SARS COV2.

Dl Raed Arafat: – Întrucât anexa urmează a fi publicată în seara asta, în Monitorul Oficial, începând cu 15 mai 2020, în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise se instituie obligativitatea purtării măștii, astfel încât nasul și gura să fie acoperite. Operatorii economici publici și privați au obligația organizării activității astfel încât munca să se desfășoare de la domiciliul angajaților, iar dacă activitatea desfășurată nu permite acest lucru, să ia măsuri pentru:

– asigurarea triajului epidemiologic;

– dezinfectare obligatorie a mainilor înaintea intrării în spațiile de lucru;

– respectarea regulilor privind desfășurarea activității în Birourile cu spații comune;

– decalarea programului de lucru pentru entitățile cu un număr mai mare de 50 de salariați, astfel încât începerea, respectiv terminarea programului de lucru să se realizeze la intervale de minim o oră pe parcursul a minim trei ore, în tranșe de minim 20% din personal.

– accesul trebuie să fie organizat astfel încât să fie asigurată o suprafață minimă de 4 m pătrați pentru fiecare client sau persoană și o distanță minimă de 2 m între oricare două persoane apropiate;

– temperatura corporală măsurată să nu depășească 37,3 grade Celsius, să asigure dezinfectarea suprafețelor expuse și evitarea aglomerării.

Operatorii de transport persoane publice vor respecta regulile specifice.

Este suspendată temporar activitatea de servire și consumal produselor în spațiile comune de servire a mesei din interiorul restaurantelor, hotelurilor, motelurilor, pensiunilor, cafenelelor sau altor localuri publice.

Este suspendată temporar activitatea de comercializare cu amănuntul în centrele comerciale cu suprafața construită mai mare de 15.000 metri pătrați

Se prelungește măsura suspendării zborurilor efectuate de operatorii economici din aviație, spre Austria, Belgia. Confederația elvețiană, Franța, Germania, Iran, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Spania, Statele Unite ale Americii, Turcia și Iran și din aceste țări către România, pentru toate aeroporturile din România pentru o perioadă de 14 zile începând cu data de 15 mai 2020.

Se suspendă transportul rutier internațional de persoane, în trafic internațional, spre Italia, Spania, Franța, Germania, Austria, Belgia, Confederația Elvețiană, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul țărilor de jos și Turcia și din aceste stări către România până în data de 1 iunie 2020.

Se reia activitatea cabinetului de medicină dentară pentru cazurile care prezintă urgență.

Se reia asigurarea asistenței medicale ambulatorii pentru cazurile care nu reprezintă urgență și activitățile de internare a pacienților care nu sunt urgențe medicale.

Se instituie, începând cu data de 15 mai, pentru toate persoanele care vin în România din străinătate, măsura carantinării sau izolării la locuință, iar pentru cele care solicită se poate opta pentru carantina instituționalizate în spații puse la dispoziție de autorități.

Se pot institui prin ordin al comandantului acțiunii măsura carantinării unor clădiri, zone, localități la solicitarea comitetelor Județene pentru situații de urgență, pe baza analizelor realizate de către Direcțiile de Sănătate Publică și avizate de către Institutul Național de sănătate publică.

Măsurile de carantinare instituite pe durata stării de urgență și care nu au fost revocate se mențin în condițiile alineatului 1 se menține închiderea temporară totală sau parțială a unor puncte de trecere a frontierei de stat astfel la frontiera română ungară Turnu județul Arad cu excepția circulației lucrătorilor transfrontalieri.

Începând cu data de 15 mai este permisă circulația persoanelor în afara locuinței, în interiorul localităților cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecției și evitarea formării grupurilor pietonale mai mari de 3 persoane care nu aparțin aceleași familii.

Redeschiderea parcurilor.

Interzisă deplasarea persoanelor în afara localității. Se menține bineînțeles măsura suspendării cursurilor din toate unitățile și instituțiile de învățământ până la finalul anului școlar universitar și se permite desfășurarea după data de 2 iulie 2020 sau unor activități de pregătire pe o perioadă de două săptămâni pentru elevii claselor terminale a 8-a 13-lea . Organizarea examenelor naționale în condițiile respectării măsurilor de prevenire se menține, pentru măsurile specifice pentru fiecare domeniu urmează să se emită clar dispoziții de către autoritățile competente în acest sens regulile de desfășurare ale unor activități care necesită măsuri specifice de protecție sanitară se adoptă prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului de competență în domeniul respectiv.

Domnul Ministru al Sănătății: – România trece din stare de urgență în stare de alertă ce trece întru- un context al pandemiei în care suntem pe o pantă ușor descendentă în acest moment cu numărul de cazuri noi confirmate în scădere ,cu numărul de cazuri în terapie intensivă în scădere, cu număr crescut de vindecări. Începând cu 15 mai se reiau și slujbele religioase în exteriorul bisericii, în etapa următoare se dă voie să se țină slujbă și în biserică. Reluarea activităților sau transportul în comun va impune niște reguli pe care le vom găsi în ordine comun cu ministrul transporturilor. Există un moment al relaxării care trebuie bine gestionat, nu trebuie să se uite de precauții și de reguli. Și primele măsuri la 14 zile ,evaluarea ne va da și măsura continuării cu alte relaxări sau intervenția pentru a corecta în cazul când vom avea o creștere a numărului de cazuri noi, a numărului de cazuri în terapie intensivă sau a numărului de decese.

Dl. Ministru Marcel Vela: – În încheiere vreau să spun că principalul nostru scop este protejarea sănătății populației doar împreună putem reuși și pentru a fi învingători în această luptă trebuie să fim cu toții responsabili responsabili, responsabili. Vă dorim multă sănătate, mulțumesc.

Sursa video: https://www.facebook.com/mediafax.ro/videos/603030490566081/


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *