Current track

Title

Artist


Se reduce numărul elevilor din clase! MODIFICĂRI ale LEGII EDUCAȚIEI!

#Postat de on februarie 12, 2020

Numărul de elevi dintr-o clasă se va reduce semnificativ. Senatul a adoptat, luni, în calitate de for decizional, o propunere legislativă pentru modificarea Legii Educației, potrivit căreia numărul maxim de elevi în clasele de gimnaziu, liceale și profesionale se reduce de la 30 la 26. Legea mai trebuie doar promulgată de președintele țării pentru a fi pusă în aplicare, potrivit portalinvatamant.ro.

 Proiectul de lege votat stabilește numărul maxim de elevi în clase, astfel:

  1. a) educația antepreșcolara (creșele): grupa cuprinde în medie 6 copii, dar nu mai puțin de 3 și nu mai mult de 8;

  2. b) învățământul preșcolar (grădinițele): grupa cuprinde în medie 12 preșcolari, dar nu mai puțin de 6 și nu mai mult de 17;

  3. c) învățământul primar: clasa cuprinde în medie 17 elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 22;

  4. d) învățământul gimnazial: clasa cuprinde în medie 22 elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 26;

  5. e) învățământul liceal și profesional: clasa cuprinde în medie 22 de elevi, dar nu mai puțin de 12 și nu mai mult de 26;

 Proiectul de lege mai prevede că, în situații excepționale, grupele de la grădiniță și clasele de elevi de la școală „pot funcționa peste efectivul maxim, cu cel mult 2 preșcolari/elevi, după caz, peste numărul maxim”, însă nu se va mai ajunge la clase de 30 și ceva de elevi sau chiar 40, așa cum este cazul astăzi.

 Actul normativ prevede și că în fiecare unitate de învățământ să își desfășoare activitatea un psiholog școlar care să aibă în evidență până la 500 de elevi.

 Până acum, legea prevedea maximum 9 copii în grupa de creșă, maximum 20 în grupa de grădiniță, maximum 25 în clasa în învățământul primar, 30 în învățământul gimnazial, liceal și profesional. 

 Nouă lege a fost adoptată tacit de Camera Deputaților în aprilie 2019, iar acum a primit votul final în Senat și merge spre promulgare la președintele Iohannis.

SURSA: portalinvatamant.ro

The post Se reduce numărul elevilor din clase! MODIFICĂRI ale LEGII EDUCAȚIEI! appeared first on JurnaldeBacau.ro.