Ne puteti urmări și pe:
Le putem spune Unităţi de Măsură Băbeşti…modalităţilor de cântărire a unor produse atunci când nu ai cântar de bucătărie.
Pe vremuri, mamele si bunicile noastre nu aveau cântare digitale sau atât de precise ca acum. Retetele din cărtile de bucate sau din caietele de retete aveau ca unităti de măsura o cană, o lingură sau lingurită, rasă sau cu vârf, faină cât cuprinde la aluaturi si tot asa…

 – Mai întâi, cu lingura :
 – 1 lingură de apă, oțet, ulei, vin = 15 g;
  – 1 lingură de lapte = 20 g;
  -1 lingură de smântână = 25 g;
   -1 lingură de miere = 20 g;
   – 1 ling ură de bulion = 20 g;
   -1 lingură de orez = 15-25 g (în funcție de indicația din rețetă ”lingură rasă” sau ”lingură plină”);
   -1 lingură de făină sau de zahăr tos= 15 sau 25 g (zahărul pudră cântărește cu 1-2 g mai mult);
    -1 lingură de griș = 15-20 g;
   – 1 lingură de pesmet = 12-16 g;
    – 1 lingură de cacao = 10-25 g;
    – 1 lingură de nuci măcinate = 20=25 g
     –  Măsurare cu linguriţa :
   -1 linguriță de apă, vin, lapte, ulei = 5 g;
   -1 linguriță de oțet = 7 g;
   -1 linguriță de smântână = 10 g;
   -1 linguriță de miere = 13 g;
   -1 linguriță de bulion = 10 g;
   -1 linguriță de orez = 10 g;
   -1 linguriță de făină sau de zahăr tos= 4-6 g (zahăr pudră: 4-8 g);
   -1 linguriță de griș = 4-6 g;
    -1 linguriță de pesmet = 3-6 g;
   -1 linguriță de cacao = 3-6 g;
    -1 linguriță de nuci măcinate = 5-8 g.
              – Să măsurăm cu cana :
     -1 cană de apă, vin, ulei, lapte, smântână, bulion = 250 g;
    -1 cană de oțet = 300-320 g;
     -1 cană de miere = 320-350;
      -1 cană de orez, mălai = 220 g;
      -1 cană de făină = 150 g;
       -1 cană de zahăr = 200 g (tos), 180 g (pudră);
      -1 cană de griș = 180 g;
      -1 linguriță de pesmet = 3-6 g;
      -1 cană de cacao = 130 g;
       -1 cană de nuci măcinate = 150 g
-“O nucă” de unt, margarină sau untură înseamnă 20 g. Iar “un praf” sau “un vârf de cuţit” de sare cuprinde 2 g.

– Greutatea mijlocie a unui ou este de 50 g.

– O ceaşca (de cafea) poate varia de la 50 ml la 200 ml

– Un polonic mare de supă = 400 ml

– Drojdie proaspătă echivalentul a două pliculeţe de drojdie uscată (7 g).

– ” Făină cât cuprinde” va trebui să adăugaţi treptat făină cu lingura, sau în ploaie cu mâna de mai multe ori până când aluatul nu se mai lipeşte de mâini, de masă sau de vas şi vedeţi că nu mai ia făină.

Şi totuşi dacă aveţi posibilitatea, puteţi achiziţiona un cântar de bucătărie. Aviz soţilor! 🙂

 

The post Cum cântăreşti în bucătărie, anumite ingrediente, dacă nu ai cântar? Practic şi uşor appeared first on JurnaldeRadauti.ro.

Ne puteti urmări și pe: