Ne puteti urmări și pe:

Invitata zilei în studioul Jurnal FM a fost doamna Valentina Savvides, o româncă stabilită în Cipru de peste 25 de ani.

Cipru poate fi o ţară mică, dar este o insulă mare – de fapt, a treia insulă ca mărime din Marea Mediterană, după Sicilia şi Sardinia. Este o insulă binecuvântată cu peste 320 de zile însorite pe an, unde temperatura scade în lunile de iarnă până la doar 17 grade. Pentru cei care doresc să se relaxeze, dar să se şi distreze, Cipru este destinaţia perfectă pentru vacanţă! Şi pe drept cuvânt este considerată bijuteria Mării Mediterane, ea fiind o insulă de o fumuseţe naturală captivantă, dată de varietatea priveliştilor – de la spectaculoasele păduri de brazi ale ţinuturilor muntoase, care formează „inima verde a Ciprului”, pănă la minunatele plaje aurii, întinse de-a lungul coastei Mării Mediterane.

Cu multă bucurie și dornică să împărtășească ascultătorilor din experiența traiului în călduroasa țară, doamna Savvides a menționat că ciprioții sunt foarte primitori, ospitalieri și respectă tradițiile: „Țin foarte mult la tradițiile lor, au și ei colindul, dar nu ca al nostru, colindul lor începe puțin mai devreme, cu vreo două-trei săptămâni înainte  de Crăciun și la țară, unde cred că și la noi se țin mult mai mult obiceiurile, mai mult decât la oraș. Au un colind diferit de al nostru, foarte frumos, iar pe 6 ianuarie, când este Bobotează, serbează într-un mod deosebit.”

Ajunul Crăciunului, pe lângă Paște, este considerată una din cele mai importante sărbători în Cipru.

De Crăciun toți copiii ciprioți pot fi auziți cântând colinde – „Calanda” și „Bună seara, Magilor” (colinde locale) și „Jingle Bella”, „Kolyada” se sărbătorește cu prăjituri, dulciuri si fructe.

Pe 25 decembrie, ciprioții merg de obicei la biserică și primesc Comunitatea Sfântă. Apoi, cu urări de bine pentru fiecare se întorc acasă pentru a-și petrece vacanța. Conform religiilor cipriote, pășind peste prag cu piciorul drept. Acest lucru le va aduce noroc în anul ce urmează.

Perioada Crăciunului începe următoarea zi și durează până pe 4 ianuarie. O serie de celebrări apare apoi, dintre care una este desigur Revelionul, când ciprioții prepară în mod tradițional Vasilopita, și în loc de Moș Crăciun îl au pe Sfântul Vasile („Agios Vasilis”).

Kalosorisate! (= Bun venit!) ori Kopiaste! (= Vino și alătură-te!) sunt cuvintele pe care le auzi pe străzile din Cipru și cu care ești întâmpinat de localnici indiferent dacă te numești străin ori cunoștință. Recunoscută pretutindeni pentru ospitalitatea autentică și sinceră, această țara merită vizitată mai ales pentru a face cunoștință cu oamenii săi. Prietenoși din fire, locuitorii se mândresc cu tradițiile cipriote, deși multe dintre ele sunt împrumutate din cultura elenă, cu care se și înrudesc.

Ciprioţii sunt foarte primitori cu străinii şi joviali din fire. Mulţi îi caracterizează ca fiind genul de oameni care îţi dau şi „cămaşa de pe ei”.

Vorbitori de limbi străine

Limbile oficiale în Cipru sunt greaca şi turca, însă, cu o engleză aproximativă, nu vei avea probleme de comunicare, pentru că majoritatea localnicilor vorbesc fluent această limbă, cu atât mai mult personalul din sectorul turistic, cu care, de asemenea, te poţi înţelege şi în franceză sau germană.

„Dacă vii cu ceva organizat din România, da, o să ai un translator. Dacă vii de unul singur, este la fel de simplu, trebuie să vorbești foarte puțină engleză și asta este totul. Ai oameni lângă tine care te vor ajuta la orișice pas, oriunde ai intra, vei fi ajutat. Nu îți va fi frică că te pierzi, nu îți va fi frică că taximetristul îți va lua o taxă mai mare decât trebuie, dacă vrei să mergi undeva. Totul este în regulă”, a explicat doamna Savvides.

Ciprioţii nu dezamăgesc nici la capitolul culinar, bucătăria cipriotă fiind un melanj culinar greco-turc, cu influenţe franceze, italiene şi chiar engleze, dar şi accente locale.

„Ce să vă spun, dacă mergeți în Cipru, stați mai mult de o săptămână, atunci o să aveți problemele cu greutate, cu hainele. Au mâncare excelentă și să știți că seamănă un pic cu a noastră. Au un fel  numit sufla – este carne de pui orișice fel de carne faci, de berbec, de oaie și e pusă pe niște bețe, acele bețe sunt puse pe un rotisor, se învârte încet, încet la fum, împreună cu ceva mirodenii, sare și ce mai vrei tu. Și este mâncarea tradițională pe care toți străinii o adoră și mai avem suflachia în pita, care este carne pe bețișoare”, a relatat doamna Valentina.

În general, în Cipru, ca mai peste tot unde grecii şi-au pus amprenta, se mănâncă bine. Ciprioţii iubesc grătarele la care se prăjesc toate tipurile de carne, peşti şi fructe de mare, legume şi chiar brânzeturi. Unul dintre brandurile culinare ale Ciprului este chiar o brânză la grătar: halloumi. Produsă din amestec de lapte de oaie şi capră (rar şi cu adaos de lapte de vacă), halloumi are un gust uşor sărat, este relativ asemănătoare la texetură cu mozzarella şi se pretează la a fi rumenită pe grătar fără riscul de a se topi.

 

Jurnal de Neamț

 

Articolul Ciprioţii sunt foarte primitori cu străinii şi joviali din fire apare prima dată în Jurnal de Neamt.

Ne puteti urmări și pe: