Current track

Title

Artist


Acum 72 de ani, la 30 decembrie 1947, Regele Mihai I de România a fost silit să abdice. Abolirea monarhiei şi instaurarea Republicii

#Postat de on decembrie 30, 2019

În noiembrie 1947, Mihai a călătorit la Londra la nunta viitoarei Regine Elisabeta a II‑a, ocazie cu care a cunoscut-o pe Prinţesa Ana de Bourbon-Parma, care urma să-i devină soţie. Potrivit propriei sale declaraţii, Mihai a revenit acasă „la sfatul expres al lui Winston Churchill”, care se spune că l-ar fi sfătuit pe Mihai că, „mai presus de orice, un rege trebuie să fie curajos”.
După întoarcerea sa în România, Mihai a fost silit să abdice la 30 decembrie 1947. În şedinţa extraordinară din 30 decembrie 1947 a Cabinetului, Petru Groza a declarat: „ … monarhia era o piedică serioasă în calea dezvoltării poporului nostru şi că (…) poporul a făcut azi un divorţ şi decent, şi elegant de monarhie. (…) Vom îngriji ca fostul rege să plece liniştit pentru ca nimeni să nu poată avea un cuvânt de reproş pentru acela care, înţelegând glasul vremurilor, s-a retras”. La 3 ianuarie 1948, Mihai a fost silit să părăsească ţara, urmat la peste o săptămână, de principesele Elisabeta de România şi Ileana de Habsburg.
La 30 decembrie 1947, se instaura de către noul guvern comunist, Republica. Urmau ani grei, de teroare şi umilinţe pentru poporul care a plâns la plecarea Regelui.
           Sursa : Historia

The post Acum 72 de ani, la 30 decembrie 1947, Regele Mihai I de România a fost silit să abdice. Abolirea monarhiei şi instaurarea Republicii appeared first on JurnaldeRadauti.ro.