Current track

Title

Artist


29 noiembrie 1852, moare la Palermo, în Sicilia, marele patriot paşoptist, Nicolae Bălcescu. Să nu ne uităm Valorile!

#Postat de on noiembrie 29, 2019

Nicolae Bălcescu, istoric, scriitor și unul dintre reprezentanții de seamă al Revoluției de la 1848 din Țările Române.
S-a născut la București, la 29 iunie 1819 într-o familie fără mari posibilități materiale. Micul Nicolaeva rămâne orfan de tată încă de la vârsta de 6 ani.  După ce urmează studiile elementare, își va continua studiile la colegiul Sfântul Sava, unde își va arăta vocația pentru studiul istoriei românilor. În octombrie 1840, Bălcescu este arestat sub acuzația de complot împotriva domnitorului Alexandru Ghica, alături de Nicolae Filipescu, Eftimie Murgu, Marin Serghiescu și alții, fiind închis la Mănăstirea Mărgineni până în 1843.
După ce este eliberat, înființează împreună cu Ion Ghica și Christian Tell organizația secretă numită „Frăția”, organizație ce va avea un important rol în Revoluţia de la 1848 din Țările Române. După citirea Proclamației de la Islaz din iunie 1848, Bălcescu se va implica masiv în desfășurarea acestei revoluții și numai intrarea în țară a trupelor otomane și a celor țariste va face ca el și ceilalți revoluționari să fie înfrânți.
Arestat la 13 septembrie 1848 de trupele Imperiului Otoman care au înăbușit revoluția, reușește să evadeze și pleacă în Transilvania, de unde este expulzat însă de autoritățile maghiare. Se exilează la Paris, unde încearcă să unească forțele revoluționare europene, pentru întemeierea unei confederații europene care să lupte pentru drepturile popoarelor asuprite. Încearcă să pătrundă în Țara Românească, însă autoritățile nu-i permit, deși este bolnav și vrea să-și mai vadă o singură dată mama, bătrână și bolnavă. Refuzat de către autoritățile turcești, se stabilește la Palermo, în Sicilia, unde moare de tuberculoză în anul 1852, la vârsta de 33 de ani.

Sursa : Lecţia de Istorie

The post 29 noiembrie 1852, moare la Palermo, în Sicilia, marele patriot paşoptist, Nicolae Bălcescu. Să nu ne uităm Valorile! appeared first on JurnaldeRadauti.ro.