Current track

Title

Artist


Evenimentul „4 ani de la Colectiv – NU uităm” nu își va schimba locația – Ne vedem astăzi, 30 octombrie, de la ora 18:00, la Statuie în parcul „Bogdan Vodă”

#Postat de on octombrie 30, 2019

Comunicat emis de Asociaţia ,,Rădăuţiul Civic”
,,Evenimentul „4 ani de la Colectiv – NU uităm” nu își va schimba locația, în ciuda intenției primarului municipiului Rădăuți de a interzice toate adunările publice la Statuia lui Bogdan I, în parcul Bogdan Vodă, un spațiu care ESTE ȘI VA RĂMÂNE al cetățenilor.
La fel ca anul trecut, și în acest an am creat un eveniment de comemorare a victimelor de la Colectiv. Anul trecut au participat peste 70 de persoane, un moment în care rădăuțenii au aprins o lumânare în memoria celor care și-au pierdut viața în această tragedie, iar copiii de la așezământul Sf. Ierarh Leontie au cântat la chitara unuia dintre chitariștii Goodbye to Gravity, donată așezământului după moartea acestuia în incendiu. https://www.facebook.com/radautiulcivic/videos/1558982057535215/
Am notificat primăria și jandarmeria Rădăuți în speranța unei bune colaborări (e normal să nu afle de pe facebook), chiar dacă un eveniment comemorativ nu trebuie nici măcar notificat autorităților, conform legii (art. 3 din Legea nr. 60/1991). Deși o astfel de acțiune nu are nevoie de nicio aprobare, am aflat astăzi cu stupoare că primarul municipiului Rădăuți, printr-o dispoziție din anul 2019, a interzis adunările publice la Statuia lui Bogdan I, primăria decizând că trebuie să mutăm evenimentul într-un loc mai puțin vizibil, la foișorul de lemn din parcul central.
Motivul? Aparent, faptul că parcul se află în apropierea haltei de la gara mică. Noi credem că această dispoziție este una abuzivă căci legea vorbește de „imediata apropiere a unei gări”, or nu suntem nici în imediata apropiere și nici în prezența unei „gări”. În plus, cum este posibil ca atâtea alte evenimente să fi fost organizate în parcul de la statuie, fără nicio problemă (inclusiv exact același tip de comemorare în anul 2018), târguri de toamnă ale copiilor, parade militare și altele, iar când vine vorba de un eveniment organizat de asociația noastră să fie interzis? Legea este aceeași de ani buni de zile, motiv pentru care nu putem accepta un astfel de dublu standard.
Am adus la cunoștința primarului municipiului Rădăuți acest lucru, iar replica primită în schimb a fost „Dacă mergeți la statuie, trimit jandarmii să vă amendeze”. Este revoltător ca la 30 de ani de democrație să fim nevoiți încă să explicăm unor decidenți ce înseamnă libertatea de întrunire. În imaginile atașate veți regăsi: imaginea de anul trecut de la acest eveniment similar (unde absolut totul a fost în regulă) și dispoziția abuzivă dată în anul 2019 prin care se interzic adunările publice la statuie.

Am dorit să proiectăm și documentarul de la Colectiv de la Casa de cultură, dar ni s-a impus condiția să mutăm evenimentul de la Statuie, ceea ce este de neacceptat, pentru motivele din aceste postare.
Parcul de lângă statuia lui Bogdan I ESTE ȘI VA RĂMÂNE un spațiu al cetățenilor, motiv pentru care evenimentul nu își va schimba locația, fiind respectată legea pe deplin, la fel ca la toate celelalte evenimente care s-au derulat până acum la statuie.
Vă așteptăm cu o lumânare și un gând pentru cei care și-au pierdut viața în această tragedie, astăzi, 30 octombrie, de la ora 18:00, gândindu-ne în același timp la lecțiile pe care le-a învățat societatea noastră în ultimii patru ani și de ce fiecare dintre noi este responsabil pentru bunul mers al comunității. Detalii aici: https://www.facebook.com/events/407384539940912/”
Comunicat emis de Asociaţia ,,Rădăuţiul Civic”
Jurnal de Rădăuţi, va fi acolo

The post Evenimentul „4 ani de la Colectiv – NU uităm” nu își va schimba locația – Ne vedem astăzi, 30 octombrie, de la ora 18:00, la Statuie în parcul „Bogdan Vodă” appeared first on JurnaldeRadauti.ro.