Current track

Title

Artist


Alte 14.250 de doze de vaccin antigripal au ajuns în județul Neamț

#Postat de on octombrie 22, 2019

Alte 14.250 de doze de vaccin antigripal au ajuns în județul Neamț

Medicii de familie au început să primească vaccinul antigripal. Pentru cea de-a doua tranșă, 14.250 de doze de vaccin antigripal au ajuns în Neamț și sunt repartizate  medicilor de familie (aproximativ 20 % din numarul de doze solicitat de fiecare medic de familie) pentru a fi inoculate pacientilor cu boli cronice, eligibili pentru vaccinare antigripală.

 

foto ilustrativ

Gripa, o boală de sezon

Gripa este o boală acută, infecţioasă, foarte contagioasă, produsă de virusul gripalVirusul gripal se transmite pe cale aerogenă prin picăturile răspândite de o persoană infectată care tuşeşte sau strănută sau, indirect, atunci când picăturile sau secreţiile din nas sau gât ajung pe mâini sau pe alte suprafeţe care sunt atinse de alte persoane, care îşi duc apoi mâna la gură sau nas.

Semnele şi simptomele gripei constau în frison, febră (39-40°C), dureri de cap, ale globilor oculari, ale muşchilor şi articulaţiilor, stare de slăbiciune generală, senzaţia de înţepături în nas şi gât, strănut, secreţii nazale apoase, nas înfundat, tuse seacă, chinuitoare. Tabloul clinic poate varia de la infecţie asimptomatică la pneumonie severă, soldată cu deces.

 

La apariţia primelor semne şi simptome de gripă se recomandă prezentarea la medicul de familie.

 

Potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSP) Neamț, singura măsură specifică de prevenire a gripei este vaccinarea antigripală recomandată grupelor de populaţie care pot transmite gripa cât şi persoanelor cu risc crescut de a face complicaţii datorate gripei (persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide).

Vaccinul gripal distribuit în acest an de Ministerul Sănătății este tetravalent, conţine antigenele necesare pentru prevenirea infecţiei cu virusul AH1N1 pdm09, AH3N2, B/Colorado, B/Phuket și este indicat la adulți și copii începând cu vârsta de 3 ani. Campania de vaccinare a Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie și în unităţile sanitare cu paturi.

Articolul Alte 14.250 de doze de vaccin antigripal au ajuns în județul Neamț apare prima dată în Jurnal de Neamt.