Current track

Title

Artist


13 octombrie – Ziua Naţională a Educaţiei în Penitenciare

#Postat de on octombrie 16, 2019

 Educaţia este un factor important al formării individului, deoarece permite evoluţia armonioasă a personalităţii umane din punct de vedere spiritual, moral, social, cultural şi economic. Pentru că este atât de importantă, începând cu anul 1994, Ziua Internaţională a Educaţiei este celebrată în întreaga lume, anual, la data de 5 octombrie, pentru a aminti importanţa rolului educaţie pentru o societate sănătoasă.

Penitenciarul Bacău, alături de colaboratorii săi, va  organiza, prin intermediul  personalului Serviciului Educaţie şi Asistenţă Psihosocială, activități artistice, concursuri tematice dezbateri, activități sportive interpenitenciare

Cointeresarea şi parteneriatul cu diferite instituții și organizații non-guvernamentale reprezentând societatea civilă  pe care îl presupune acest demers de evidențiere a funcției educative a serviciului  penitenciar, asigură o intervenţie din perspective multiple, presupunând atât asimilarea unor informaţii despre mediul penitenciar, experienţe directe, individuale, ale participanţilor  implicarea acestora în acţiuni de prevenire a infracţionalităţii prin oferirea unor exemple clare de lucru  prin care se poate asigura aceasta, pornind de la educația nonformală.            

               În data de  08.10.2019, directorul unității, comisar de poliție penitenciară Sorin Dîrțu, directorul adjunct Educație și Asistență Psihosocială și psihologul Mădălina Matasaru au participat în cadrul unei emisiuni radio, cu tema Ziua Educației în Penitenciare, în cadrul căreia s-a subliniat faptul că pentru succesul componentei de reintegrare socială este necesar ca demersurile iniţiate de sistemul penitenciar (prin intervenţiile realizate cu persoanele custodiate în perioada executării pedepsei) să beneficieze de suportul şi concursul comunităţii locale, în calitatea sa de partener al serviciului penitenciar, dar şi de beneficiari ai întregului proces de reinserţie socială.

                În data de 09.10.2019, a avut loc o altă activitate care a beneficiat de suportul reprezentanților comunității,   Adicțiile, o posibilă cauză a delincvenței juvenile. În cadrul acestei activități au avut bunăvoința să împărtășească din experiența acumulată părintele Liviu Dănilă, consilier spiritual în cadrul Centrului pentru sănătate Oxigen și doamna psiholog Carla Popa, președinte al Asociației pentru promovarea dezvoltării personale Bacău,  pentru tinerii custodiați de Penitenciarul Bacău.

În data de 12.10.2019, femeile private de libertate custodiate în regim deschis au fost beneficiarele unei ieșiri în comunitate la Muzeul Iulian Antonescu din Bacău.

Activitatea, derulată în parteneriat cu Muzeul Iulian Antonescu și cu Fundația Stânca Veacurilor  a cuprins sublinierea unor aspecte nocive, cu care de multe ori ne-am obişnuit şi pe care le considerăm normale. Înţelegând importanţa activităţilor de prevenire a comportamentului abuziv, proiectul a vizat valorificarea experienţei de viaţă a deţinuţilor pentru conştientizarea efectelor negative pe care încarcerarea le are asupra individului uman, necesitatea respectării regulilor şi a legilor comunităţii în care trăiesc și importanţa integrării în societate, precum și valorificarea expertizei colaboratorilor invitați în cadrul acestei activități.

Pentru detalii suplimentare desemnăm ca persoană de contact pe domnul comisar de poliție penitenciară Adrian NOVAC, purtător de cuvânt în unitatea noastră. tel: 0234/520852, mob: 0748896811, int. 119, e-mail:  adrian.novac@anp.gov.ro.

Comisar de poliție penitenciară Adrian NOVAC, Purtător de cuvânt Penitenciarul Bacău

COMUNICAT DE PRESĂ: Ministerul Justiţiei – Administraţia Naţională a Penitenciarelor – Penitenciarul Bacău          

The post 13 octombrie – Ziua Naţională a Educaţiei în Penitenciare appeared first on JurnaldeBacau.ro.