Current track

Title

Artist


Veniţi cu toţii la Putna, unde Măria Sa, doarme! Aniversarea a 550 de la sfinţirea Mănăstirii Putna.

#Postat de on august 31, 2019

Mănăstirea Putna, aşezată la 72 de kilometri de Cetatea de Scaun a Sucevei, este prima şi cea mai importantă ctitorie a Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare si Sfânt, şi străjuieşte, de peste cinci veacuri, ţinutul legendar al Bucovinei. Cronicarul Ion Neculce istoriseşte astfel despre felul în care a fost ales locul pe care avea să fie zidită Mănăstirea Putna: „Ştefan-Vodă cel Bun, când s-au apucat sa faca Mănăstirea Putna, au tras cu arcul dintr-un vârfu de munte ce este lânga mănăstire. Şi unde au agiunsu săgeata, acolo au făcut prestolul în oltariul”.
Începute la 10 iulie 1466, după cucerirea cetăţii Chilia (1465), lucrările de construcţie a bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, vor fi terminate în anul 1469, slujba de sfinţire avand loc la 3 septembrie acelaşi an. S-au construit apoi Casa Domnească (1473), chiliile, zidul de apărare cu turnurile aferente şi Turnul Tezaurului, lucrările finalizându-se în anul 1481.
Iată că se împlinesc 550 de ani de la sfinţirea Mănăstirii Putna.
Vă prezentăm PROGRAMUL SĂRBĂTORIRII A 550 DE ANI DE LA SFINȚIREA MĂNĂSTIRII PUTNA 31 AUGUST – 1 SEPTEMBRIE
Sâmbătă, 31 august
  • Ora 9.00 – Din Muzeul mănăstirii se aduc și se depun pe mormântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare: fragmentul de lemn păstrat până azi din copacul aflat pe locul unde s-a construit altarul mănăstirii, candela de ceramică ce s-a aflat la temelia mănăstirii și Coroana reconstituită a Voievodului.
  • Ora 19.00 – Slujba Privegherii
Duminică, 1 septembrie
  • Ora 7.00 – Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos.
  • Ora 9.00 – Sfânta Liturghie arhierească
    Va sluji Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord. Alături de părinții clerici ai mănăstirii, vor sluji și părinții care, în ultimele decenii, au fost trimiși cu ascultarea în alte mănăstiri sau centre eparhiale.
  • Ora 12.00 – Recital de muzică și poezie „La 550 de ani de la sfințirea Maicii îndurătoare – Putna” susținut de Grupul vocal tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor”, Vicovu de Sus.
  • Ora 12.30 – Lansarea filmului documentar „Mănăstirea Putna. Epoca ștefaniană”, prima parte din cele două filme pe care Trinitas TV le realizează în acest an despre Mănăstirea Putna, și a volumului „De veghe în casa Măriei Sale. File de Pateric de la Mănăstirea Putna”, ediția a doua, care înmănunchează portretele viețuitorilor aleși ai mănăstirii de peste veacuri, tipărit cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte.
  • Ora 20.00 – Fragmentul de lemn păstrat până azi din copacul aflat pe locul unde s-a construit altarul mănăstirii, candela de ceramică ce s-a aflat la temelia mănăstirii și Coroana reconstituită a Voievodului vor fi duse în Muzeul mănăstirii.

The post Veniţi cu toţii la Putna, unde Măria Sa, doarme! Aniversarea a 550 de la sfinţirea Mănăstirii Putna. appeared first on JurnaldeRadauti.ro.