Current track

Title

Artist


Galerie foto. Gustul din copilărie, direct, din tarlaua fermierului

#Postat de on iulie 31, 2019

De câțiva ani, mulți dintre băcăuani au renunțat să mai cumpere legume sau fructe din magazine.

Ocolesc chiar și piețele țărănești, convinși fiind că pe tarabe sau pe rafturi, de multe ori, nu găsești produse autohtone.

Cele mai multe mărfurile comercializate prin prăvălii sau piețe provin fie din import, fie, cu puțin noroc, de la asociațiile de producători care îndeplinesc condițiile impuse de supermarket-uri.

În aceste condiții, celor care insistă să consume produse agricole cât mai sănătoase nu le rămâne de cât să se ducă direct la producători.

Persoanele mai ocupate sau, să zicem, mai comode, aleg să comande de pe internet produse de la fermieri. Aceștia, în schimbul unei plăți modice, le aduc direct la ușa clientului.


Există însă varinta ca legumele sau fructele să fie culese de chiar cel care vrea să le și cumpere. Din fericire, agricultorii au înțeles rapid că varianta nu doar că le aduce clienți direct în bătătură, ci le mai și reduce din cheltuieli. Astfel, nu puțini sunt cei care, beneficiind de avantajul plasării fermei în apropierea unei căi de acces, și-au improvizat un „magazin” taman la marginea drumului.

Petrea Ghervase, din Dospinești, este unul dintre fermierii care încurajează clienții să se deplaseze direct la ferma unde sunt obținute produsele.

Împreună cu soția sa, Roxana, tânărul fermier își întâmpină oaspeții care au trecere pe drumul DN2F ce leagă Bacăul de Vaslui.

„Mereu am spus că bine e să vadă clientul ce și de unde cumpără. De aceea i-am încurajat să ne calce bătătura. Le-am propus inclusiv dascălilor să vină cu copiii să vadă din ce se face mâncarea pe care le-o pun părinții în farfurie”, spune fermierul băcăuan.

La micul cort unde își plasează marfa, găsești de toate, imediat de cum se coc, de la roșii, ardei gras sau kapia, broccoli, cartofi, vinete, gogoșari, până la pepeni, galbeni sau verzi.

Întâmplător, am găsit la ferma băcăuanului o familie care se oprise din drumul spre casă mai ales pentru a-i arăta copilului cum se prezintă o fermă. „Noi, din păcate, nu mai avem bunici la țară, pentru a-i arăta fetiței cum e să trăiești și să muncești într-un așa mediu. Or, ceea ce vedem aici mi se pare, într-adevăr, o chestie super, mai ales dacă vin și cu copiii. Și eu lucrez cu copii și cred că e bine să fie aduși aici, să vadă exact cum cresc legumele și tot ce găsesc în farfurie. Iar, faptul că ne-a invitat pe tarla să ne alegem noi singuri produsele este și mai ok”, spune Gabriela Neacșu, din Bacău.

Cea mai încântată a fost, de departe, micuța Teodora, care la cei 8 anișori ai săi nu a văzut niciodată roșiile pe arac, și nici pepenii din câmp ori vinetele care abia începeau să capete culoarea rodului. „Mamă!!! exclamă fetița, încântată de experiența inedită. N-am fost niciodată la o fermă. Pot să culeg și eu?! Uite, o roșie din aia mare. Vreau să culeg și eu”, chicotește micuța blondă, în timp ce își făcea un selfie direct între plantele pline cu rod.

 

 

În timp ce admiram cu nesaț bunătățile din ferma băcăuanului, la drum, se adună o mulțime de pofticioși, cu toții în căutarea gustului din copilărie al roșiei din grădina bunicii.

 

 

Florentin Radu


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *