Current track

Title

Artist


Cristi Radu, antreprenor, în studioul Jurnal FM

#Postat de on iulie 17, 2019

În studioul Jurnal FM, la emisiunea „Dimineața între prieteni” a fost invitat Cristi Radu, antreprenor în industria tipografică.

Domnul Radu a avut un parcurs profesional destul de variat, cea mai recentă activitate fiind cea din domeniul tipografic: „De citit am citit mai multe eu sunt  de profesie economist și am terminat facultatea de studii economice, primul meu loc de muncă am fost în transporturi, după care am reușit ceea ce mi-a fost foarte drag, să lucrez în turism. Lucrul s-a întâmplat până în 1998. Am avut și privilegiul să lucrez în această industrie , dar  mi-am dat seama că e nevoie de fonduri mai mari de investiții mai mari. Lucrurile au luat un pic de amploare, dar iată că în momentul de față am luat această pasiune deosebită, cărțile, lectura. Există o atracție între cititor și cel care a scris cartea și o anumită enigmă care te atrage. Acum, dacă punem în balanță, sunt motivări și pro și contra, dar eu unul, din punctul meu de vedere, din câte văd statistic, cred că plăcerea asta de a citi nu poate fi luată de tehnică într-un astfel de mod, rămâne plăcerea aceea deosebită a mirosului de carte,  a mirosului de lemn dulce și fiecare dintre noi când am citit o carte, știind că plăcerea asta este amplificată de lucrurile astea pe care le poți numi lucruri palpabile. În afara faptului că, așa cum spunea și domnul Gabriel Liiceanu, cartea reprezintă practice un mijloc de a dialoga cu tine însuți, dăm loc imaginației,  s-au făcut filme după cărți, nu? Regizorii au și  filme mari,  mari și filme consecrate. Franco Zeffirelli, spre exemplu a murit săptămânile trecute , a făcut Hristos din Nazaret un film extraordinar, după aceea alții au făcut după Boris Pasternak,  Doctor Jivago este un film extraordinar. Deci cartea dezvoltă și imaginația noastră, e cu totul altceva. Acum, ca argumente îmi veți spune că și partea electronică a lucrurilor e mult mai simplă.”

Ca antreprenor a încercat mereu să creeze și să păstreze o relație bună cu angajații, fiind mulțumit de faptul că a reușit, cu ajutorul lor, să crească, să evolueze: „Problemele pe care le-am întâmpinat eu sunt problemele generale, ale tuturor  antreprenorilor din România, în primul rând capitalul. Eu nu am făcut bani acasă, nici mama, nici tata nu mi-a dat niciun ban și atunci a fost nevoie să lucrez cu creditul, în condițiile în care am prins anii aceea de inflație fantastică, n-a fost ușor. Mergem, așa, ca pe o trecere foarte îngustă și orice dezechilibru te duce în prăpăstie. Dar lucrurile au trecut, s-au mai așezat.” 

În ultima vreme se vorbește tot mai insistent de o criză a lecturii și, implicit, o criza a cărții. Fenomen real al ultimului deceniu, criza lecturii îi ingrijoreaza nu numai pe profesori și pe părinți, ci și pe bibliotecari și editori, a căror producație de carte riscă să rămână în rafturi.

Spectrul  de factori care determină situația nu este numai la noi. Nu suntem noi meniți acum să facem un studiu exhaustiv, dar nici nu ne-am propus lucrul acesta. În piața mondială, pentru carte, cifra de afaceri arată cam în jurul la 100 de miliarde de dolari, din care Statele Unite  45 de miliarde, Europa 30 de miliarde, în România, la nivelul anului 2018, vânzările se cifrează undeva la 60 de milioane de euro. Diferența este enormă.. Eu, după câte știu punctul de vedere ale editorilor, ar fi dorit să scoată TVA –ul total la carte, pentru că e și normal, iar editurile să știți că-n momentul acesta sunt ținute din punct de vedere financiar, de vânzările, de preșcolari și școlari. Este un paradox și este dureros,  pentru că beletristica ar fi trebuit să aibă o pondere importantă, știința ar fi trebui să aibă o importanță, dar lucrurile stau de natura aceasta. În Statele Unite, ponderea vânzării de e-book este de 25%, în Europa de 10%, iar în România de 1 spre 2%”, a mai precizat Cristi Radu.

Jurnal de Neamț


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *